Artikel publicerad 2007-01-15 14:48

Phaléne som kissar på sig

Hej! Jag har ett stort problem med min Phaléne. Hon är 1 år och 3 månader. Ända sedan hon var valp, när vi hade sålt hennes 3 andra syskon (vi har kvar mamman) har hon börjat "kissa på sig". Om det kommer främmande människor...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Phaléne som kissar på sig

Hej!

Jag har ett stort problem med min Phaléne. Hon är 1 år och 3 månader.  Ända sedan hon var valp, när vi hade sålt hennes 3 andra syskon (vi har kvar mamman) har hon börjat "kissa på sig". Om det kommer främmande människor (stora människor, oftast män) eller om hon är rädd, om jag skulle bli arg om hon gjort något fel. Hon springer först i en ring och sedan kissar hon. Sedan skäms hon och då pissar hon ännu mer. Detta är ett pinsamt problem.

Vi har en större hund, hon är 10 år. Så hon är helst ifrån den livliga lilla hunden, och mamman är 6 år. Hon är en jättefin, snäll och full av energi. Ganska jobbigt när hon kissar för man kan aldrig ta hem folk utan att dom får kiss i famnen efter att hon hoppat upp i deras famn. Vill gärna ha svar.

MVH Sandra KauppiiCharlotte svarar:
Hej Sandra!

Din Phalène visar oro/underkastelse med sin urinering. Att hon är extra osäker/urinerande, för ”stora” män beror antingen på att hon inte, blivit socialiserad med män innan hon var tolv sexton veckor eller att just någon man skrämt henne eller varit stygg vid henne.

Att hon urinerar när du blir arg, visar på att du tar i troligen både i röst och i kroppsspråk, vilket får din hund att både med sitt kroppsspråk (om du tittar på henne) och med extraförsäkringen (som urinering är) försöker lugna/blidka dig.

Tala med små, små bokstäver när du skall vägleda och sitt på golvet. Stå inte upp i din fulla längd och eller luta dig över henne. Att hon är kissig då du får besök vittnar än mer om att denna lilla hund är osäker, för människor, varför hon urinerar.  Alla hundar förstår detta beteende och skulle genast sluta pressa henne, för att visa att hon inte behöver visa oro. Vilket tydligen dina övriga hundar gör, vad jag utläser i din skrift.

Lär människor att man sitter på huk, tittar förbi hunden och sträcker fram en hand, som hunden själv kan välja att dofta på/hälsa på eller ej. Lyft inte upp hunden, även om hon är söt. Låt hunden vara hund på marken/golvet, så minskas denna risk omedelbart. För att minska på urineringen krävs alltså mer socialiseringsvana och lugnare beteende mot hunden.

Läs Turid Rugaas bok ”I samspråk med hunden ” för mer kunskap

Hundpsykolog Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Papillon | Boxer | Chihuahua | Dvärgpinscher | Pudel
© 1998-2019 Enfinia AB