Artikel publicerad 2007-01-15 15:02

Nervös hund och nyfött barn?

Hej! Jag har en blandrastik på 4,5 år, som till förväxling liknar en mycket ståtlig schäfer. Bredvid en riktig schäfer ser man att de flesta detaljer skiljer sig från urtypen av rasen: Hon har t.ex. ingen sluttande rygg, pälsen är lenare, ansiktet mjukare i linjerna och öronen är påfallande stora. Jag hittade henne...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Nervös hund och nyfött barn?

Hej!

Jag har en blandrastik på 4,5 år, som till förväxling liknar en mycket ståtlig schäfer. Bredvid en riktig schäfer ser man att de flesta detaljer skiljer sig från urtypen av rasen: Hon har t.ex. ingen sluttande rygg, pälsen är lenare, ansiktet mjukare i linjerna och öronen är påfallande stora.

Jag hittade henne övergiven vid 8 veckors ålder, och hon var då väldigt sjuk. Hon fick antibiotika hos veterinären och klarade sig. Under resten av sitt liv har hon varit fysiskt välmående, vältränad och nästan alltid pigg. Detta med undantag för ett par veckolånga perioder av nedstämdhet i samband med separation mellan förste husse och mig, och i samband med flytt.

Hon är en underbar hund som älskar att leka och springa i skogen. Mot mig och min nuvarande sambo samt alla som har accepterats som delar av bekantskapskretsen är hon väldigt kärvänlig och lätt att ha att göra med. Värre är det med okända män och i viss mån barn som skrämmer henne genom sin blotta närvaro. Hon har gjort en handfull utfall mot okända barn på stan, ofta till synes utan anledning. Det har aldrig hänt något fysiskt vid dessa tillfällen, men hugg eller nafs i riktning mot ett litet barn skrämmer naturligtvis mig från vettet. I övrigt kan hon vara väldigt hård mot valpar. Det har hänt några gånger att de kommit springande mot henne när hon varit kopplad och då brottar hon ner dem och lägger tänderna mot halsen och skrämmer hussar , mattar och valp. Med andra tikar har hon varit i slagsmål några gånger under årens lopp. Det har blivit någon enstaka skråma vid dessa tillfällen.  Hon är i övrigt ganska blyg och nervös av sig, men kan verka kaxig. När det går bra med andra hundar leker hon fint. Människor som fått komma nära börjar hon snart älska och blir alldeles till sig av lycka när de kommer.

Jag är själv nu i 8:e månaden och efter att jag gått till en hundterapeut utan att känna att jag fått särskilt mycket större klarhet vänder jag mig nu till dig. Hur ska jag göra för att kunna behålla min kära hund, samtidigt som jag har en liten bebis som konkurrerar? Det är mitt första barn. Min sambo är hjälpsam och kommer självklart att ta hand om hund eller bebis, vilket som behövs bäst just för stunden, men det jag oroar mig för är hur vi ska ordna samvaron mellan hund och bebis. Det går ju så himla snabbt när hunden reagerar! Hur ska jag våga låta henne nosa på bebisen för första gången?

Oändligt tacksam för svar,

ElliaCharlotte svarar:

Hej Ellia!

Din hund har helt troligt inte sett/blivit socialiserad med barn och eller så har barn och eller män varit elak vid henne, innan du fann henne. Att hon sedan levt med dig och de dina, vilka jag tolkar – saknar barn i er närvaro - har gjort att din hund inte är van vid barn och deras ofta häftiga beteende, vilket skrämmer och då blir hennes svar att skrämma tillbaks.

Barn som får lära sig att ta det lugnt med hundar, brukar hundar uppskatta. Dels på grund av att barn, trots allt är friare i både kropp och sinne än vi vuxna. Och därmed ofta kul att vara med/följa för en hund, eftersom hundar oftast gillar aktivitet. Sedan att denna aktivitet med din hund bör föregå moget och sansat, kan man väl be barn som vill hälsa på och eller som kommer till er på besök. Börja alltid dessa besök till er, utomhus och med en promenad. Låt barnen få ge hunden godis, dels genom att barnet kan gömma godis på en stubbe, bakom ett träd, i en barkflik och så vidare.

Inomhus, hos er, skall barn alltid ta det lugnt, inget spring och stoj. Och inget att ungar tvunget skall följa efter och eller klappa hunden, se till att hunden slipper närkontakt, av besökare om hon så önskar. Att du är gravid har din hund vetat innan du visste det, så det är ingen överraskning att flocken skall utökas, vilket de flesta hundar uppskattar. Läs Lars Fälts bok ”Hundars språk och flockliv” för att i detta sammanhang förstå hund bättre.
Du skall definitivt låta din hund få nosa på baby, bara se till att hon inte är för klumpig vid sin hälsning, så att hon råkar trampa på barnet. Att din hund skulle vara aggressiv mot flockens nya medlem ser jag som otroligt. Lägg ert barn på en filt på golvet, då du kommer hem från BB. Och låt hunden dofta/slicka på barnet, se till att du är extra öm och trevlig mot din hund, och speciellt uppmuntrande på rösten, då din hund tittar på, är nära och puffar/slickar på, ert barn. Genom att uppmuntra det vi gillar i hundars beteende, så förstärker vi det och samtidigt vägleder vi hunden att förstå oss. Läs Turid Rugaas bok ”I samspråk med hunden” för att få egen kunskap om hur ditt kroppsspråk och språk tolkas av hunden.

Se till att hunden dagligen får vara med vid/nära barnet om hon vill, så att hon inte känner sig undanskuffad. Din hund kan göra olika nytta genom att få exempelvis bära all tvätt till tvättkorgen, plocka upp puder burken, om du tappade den, hämta nya kläder till babyn, som du lagt fram och så vidare. Genom medverkan med flocken blir banden starkare. Viktigt att tänka på med barn i huset hos hund, är att hunden fortfarande har behov av låånga sköna promenader, utan barn och eller barnvagn ständigt i följe. Se till att du och din man turas om dagligen, att gå en skön promenad med din hund, att denna promenad får innehålla kul och nyttiga mentala övningar. Dels för att bränna hundens energi men även för klok inlärning. Läs min bok ”Aktivera din hund” i detta sammanhang för att få tips och idéer kring klok aktivering.

Och slutligen se till att det finns minst en plats i hemmet, som hunden uppskattar, som alltid är barnförbjuden, både för baby, och barn i alla andra åldrar. Gör denna plats extra mysig genom att här serveras alltid extra gott, så som ett tuggben, hundgodis och en lång skön kelstund med matte husse. Platsen får inte stänga av/in hunden, utan är hundens privata vrå för lugn och ro. En trygg hund, är mån om och vänlig vid sin flock, så var uppmärksam på att din hund inte börjar vakta på barnet mot bekanta/nyfikna, då måste du vara före och lugna hunden med att det är okey. På detta sätt blir det en trevlig utökning i familjen med baby och viktigt att du litar på dessa råd, gör dem och känner ro med det. För din hund är nästan alltid steget före dig och avläser vad du tycker.

Samtliga böcker bör läsas nu ( det hinns inte med sen) de finns på nätet, i bokhandeln och på bibliotek.

Bästa lyckönskningar !

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Chihuahua | Airedaleterrier | Schäfer | Pudel | Afghanhund | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2018 Enfinia AB