Artikel publicerad 2007-01-26 09:52

Siberian Husky som tuggar på sina klor och matvägrar

Hejsan! Jag har en Siberian Husky som är ca 2 år gammal. Det är en hane som har 2 st katter som sällskap. Jag har egentligen 2 st problem med min vän: 1) Han tuggar ganska mycket...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Siberian Husky som tuggar på sina klor och matvägrar

Hejsan!

Jag har en Siberian Husky som är ca 2 år gammal. Det är en hane som har 2 st katter som sällskap. Jag har egentligen 2 st problem med min vän:

1) Han tuggar ganska mycket på sina klor tycker jag. Han tuggar lite från och till på dem och har nog alltid gjort det. Är detta normalt hos denna rasen? Jag har bara erfarenhet av schäfer innan. Min fundering var om han behövde typ kalcium eller något, därav tuggandet?!

2) Han matvägrar, nästan, dvs att det går hur bra som hellst att mata honnom med färskfoder men när det kommer till att äta själv blir det inte lika kul och han struntar i maten. Jag har provat alla sorters mat från Coop till Eukanuba och inget vill han äta själv. Färskfodret är det enklaste att mata honom med så därav är det som han äter det. Jag har provat att inte ge han mat å låta han bli hungrig men icke. Har även provat med att bara sätta fram maten 1 gång per dag, inget hjälper. Har varit hos vet. med honom och det är inget fel på han vad det gäller allergi. Kan det vara så att han TROR att det ska vara så att han ska bli matad ?!?! Det händer dock ibland att han äter upp rester från middagen men det är på långa vägar inte allt vad han behöver. Han vaktar däremot maten från katterna och när det är andra hundar i närheten, då kan det också gå att äta ibland (när det är annan hund i närheten).

Tacksam för svar // MarcusCharlotte svarar:

Hej Marcus!

Att din hund vant sig vid att äta med dig i närheten/matandes tycks vara problemet. Och om det nu varit så i två års tid, så får man långsamt vänja om.

Servera hunden sin mat i sin skål utan att mata honom, efter dagens aktiviteter, alltså på seneftermiddagen/kvällen. Se till att det alltid finns fräscht friskt vatten till honom, som byts ut två gånger om dagen. Men alltså inget foder liggandes i hans foderskål.

Vid aktivering så är det lämpligt att belöna honom med bra hundgodis, som mycket väl kan bestå av bra torrfoder. På så sätt blir han mer intresserad av aktivering och dig, då du erbjuder små, små bitar av välsmakande godbitar ihop med er aktivering. Aktivering som jag utgår ifrån att du har, med en sådan urtypshund, vilken är i behov av mycket motionering och mentalt huvudbry.  Aktiveringsgodis kan också mycket väl vara små bitar kokt kycklingkött, falukorvsbitar, mager ost, morötter i tärningar. Att belöningsgodis är av olika sort ger mersmak och spänning för hunden, vilket ökar kontakten och viljan till gemensam aktivering än mer, variera alltså.

Katternas mat får han under inga omständigheter komma åt. Det är direkt hälsovådligt för en hund att dagligen äta av kattfoder. Likaså om katterna har ”toa” inomhus, skall även detta område vara otillgängligt för hunden.

När du har koll på att ingen mat finns för din hund, mer än den du erbjuder, enligt ovan. Och en veterinär konstaterat att allt är väl med hunden, så är det bara att bli envis.

Servera din hund sin mat i sin foderskål, tillsätt en äggula ( obs endast gulan) och en tesked matolja typ Rapsolja i fodret, precis innan du serverar det, se till att fodret  är rumsvarmt/ljummet. Sitt en liten bit ifrån och försök fokusera på annat än just hunden. Om han inte ätit upp maten efter femton minuter, ta bort den och släng den. Invänta nästa dag.

Din hund kommer att äta med rätt metod, bra foder och aktivering. När han äter, så låt honom vara ifred, belöna honom efter att han ätit med ett Nagutkex. Det finner du i välsorterade hundaffärer och är ett bra kex för tandvård. Och en trevlig ritual för din hund att lära sig av, att måltiden avslutas med.

Efter maten skall hunden vila, inga lekar, inga promenader, bara vila på maten, minst två timmar. Ta bort foderskålen diska den och låt den var undanställd till nästa matranson.  Se också till att varken, katter, andra hundar eller människor ”springer” omkring vid maten, när din hund skall äta, han skall få sin mat och äta i lugn och ro. När din hund börjat lära sig ordningen och uppskattar sin mat, börjar du med att vara längre och längre ifrån honom när han äter, även om du fortfarande har koll på att allt runt hunden är  lugnt när han äter. Inom ett par veckor har du troligen nu fått upp en aptit hos din hund som också leder till att han får mer ork och kanske även kan få lite frukost efter morgonpromenaden. Men vänta med detta tills du vet att din hund nu äter under normala förhållanden.

Tänk på att om din hund träffat löpande tikar, så kan intresset för mat tillfälligt svikta, inget att oroa sig för, då återgår du till rutinen att maten tas bort och han då får vara hungrig tills nästa dag.

Hans klobitande kan bero på för långa klor, sköter du om dem var vecka? Är klorna inte för långa be en veterinär kontrollera hundens analsäckar, de kan mycket väl vara inflammerade. Dels på grund av ojämn kost som i sin tur inte tömmer analsäckarna ofta nog.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Yorkshireterrier | Bullmastiff | Cocker Spaniel | Belgisk Vallhund | Alaskan Malamute | Australian Kelpie
© 1998-2020 Enfinia AB