Artikel publicerad 2007-03-05 16:08

Två Jack Russer Terriers som börjat kissa inne efter flytt

Hej! Jag och min sambo har två jack russell killar på 3 och 1,5år. De fungerar toppenbra ihop och det har aldrig varit några problem mellan dem. De är båda lyhörda, väldigt smarta, snälla, lydiga, busiga, rumsrena etc. För två månader sedan flyttade vi in i ett nytt hus. Efter ca en månad började...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Två Jack Russer Terriers som börjat kissa inne efter flytt

Hej!

Jag och min sambo har två jack russell killar på 3 och 1,5år. De fungerar toppenbra ihop och det har aldrig varit några problem mellan dem. De är båda lyhörda, väldigt smarta, snälla, lydiga, busiga,  rumsrena etc.

För två månader sedan flyttade vi in i ett nytt hus. Efter ca en månad  började de att kissa inne, på gardiner, soffan, stolar, bord och andra  möbler. (inte "markerings-kiss", utan rikligt med kiss) För ca ett år sedan i vår gamla lägenhet kissade de inomhus på ungefär  samma sätt, dock under en kortare period och inte lika ofta/mycket. (då var det mer markerings-skvättar) Om vartannat tar de första steget och kissar, och den andra kissar sedan över där den första började osv.

Vi har ett aktivt liv med hundarna. De får dagliga promenader, springa fritt i skog och mark, träffa andra hundar, träna agility samt lätt  lydnad. Mellan varven är det mycket passivitetsträning som gäller. Vi  har även tränat ensamhetsträning, som gått bra! De lämnas aldrig ensamma mer än 2-3 timmar om dagen. Om vi båda jobbar under dagen hjälper syskon och föräldrar till med att rasta/umgås med  dem under den stunden vi är borta.

Vad kan det bero på att de kissar inne? Är det rang-ordning? Stress?  Nervösa? Urinblås-problem? Vi börjar bli mycket trötta på att torka kiss varje dag och vill veta  vad som kan vara fel. Snälla hjälp oss med detta bekymret. Tack på förhand!

Vänliga hälsningar

Marcus och EmmaCharlotte svarar:

Hej Emma & Marcus!

Ja detta är klassisk markering. Vilken beror dels på att två hanhundar bor ihop och är väldigt när i ålder med varandra, bli därför inte överrumplade OM det blir ett slagsmål en dag. Se till att detta inte sker genom att hundarna inte lämnas ensamma ihop. Låt dem få varsin egen vrå, med tuggben, vatten och mysig/go liggplats. På så sätt undanröjer ni detta något och dessutom leder ni era hundar till garanterad trygghet och vila, då ni inte är hemma.

Biologiskt är detta problem och ofta vanligast bland hanhundar och hundar av de mindre modellerna. Visst är det en del av stress i beteendet, eftersom ens eget urin gör att området/miljön doftar av mig. Och allas vår egendoft ger trygghet.  Så när brossan kissar så doftar det ju mer av honom, så då får ”jag” markera för att få fram min doft, än mer.  Detta leder klart till en stress i att passa, så att min doft är ”synlig”. Man kan undanröja detta genom mer kontrollerad inomhusvistelse, att helt enkelt ha de mer nära, så att min hinner bromsa markeringen. Detta i sig är ju också stressande och även då för matte och husse, men ett sätt att göra hundarna medvetna om sin handling. Vilken i sig är mer av reflex än medvetet görande. Men ändå man kan tydliggöra deras handling genom att ha dem nära, så att man förhindrar/hinner bromsa markeringen. Har man lyckats med det ett par veckor, har man också börjat etablera ett nytt beteende hos hundarna och en allmän ”familjedoft”.

Tänk dock på att möten med löptikar och eller deras doftlämning, drastiskt ökar era hundars testosteron produktion och markering blir åter etta på intresselistan för dem. Varför man kanske igen måste ha mer koll, inomhus. Att man är mycket aktiv och aktiv i högt tempo dagligen, med många andra hundar, är ju trevligt i sig och socialiserande. Men även detta ger en stressnivå, som blir för hög – kanske.  Jack Russel har i sig, som ras, redan en hög ”stress” nivå av genetisk art.  Så kanske det vore idé att minska på farten och mötena lite under veckan, så att flertalet dagar innehåller mer av tänkande arbete än som, jag upplever ert brev, fart och fläkt. Det lugnar mycket med mentalt arbete och leder till mindre press av att hävda sig.

För att finna mer av tänkande jobb läs gärna  min bok ”Aktivera din hund”  Marie Hansson bok ”Min bästa vän” och  Canis bok ”Klickerträning för din hund”.

Hundpsykolog  Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Labrador Retriever | Golden Retriever | Chihuahua | Rottweiler | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB