Artikel publicerad 2006-05-15 07:45

Hur ska jag kunna lämna min hund ensam utan att hon börjar yla?

Vi har en valp på 5 månader som vi har problem med att lämna ensam. Vi har försökt att lämna henne ensam i lägenheten i över en månad nu utan framsteg. Vi började med bara någon minut i taget och har nu gått upp på ca 15 minuter. Hon börjar dock alltid yla efter redan ett par minuter. Vi har försökt...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Hur ska jag kunna lämna min hund ensam utan att hon börjar yla?
Vi har en valp på 5 månader som vi har problem med att lämna ensam. Vi har försökt att lämna henne ensam i lägenheten i över en månad nu utan framsteg.
Vi började med bara någon minut i taget och har nu gått upp på ca 15 minuter. Hon börjar dock alltid yla efter redan ett par minuter.
Vi har försökt att lämna henne både en person i taget och båda två samtidigt. Vi har försökt ha på TV, musik och andra ljud då vi läst att en del hundar kan bli lugnare av detta, dock utan famgång. Är det något annat som vi ska vara uppmärksamma på som kanske gör henne orolig?


Charlotte svarar:

Hej!
Först skall sägas att ni börjat denna träning för sent, vilket kommer att ge er mer behov av exakt träning, nu. Bäst att börja denna träning är när valpen varit hos oss cirka en vecka tio dagar och då jobba med många, mycket små/korta ensamma stunder, typ en till fyra minuter. Viktigt att ni nu tränar ensam hemma träning var dag och i korta, korta sekvenser. Lämna ibland på förmiddagen, ibland på eftermiddagen och andra gånger på eftermiddags kvällen. Lämna när ni varit ute och efter det varit inomhus cirka en tjugo till fyrtio minuter, då unghunden kanske redan lagt sig själv, för en liten tupplur.

Börja med korta stunder, ett par minuter och öka mycket successivt, så att ni inom två veckor nått upp till kanske en tjugo minuter en halv timma.
Gör också så, då ni är hemma att ni går undan för hunden, genom att gå in i ett annat rum/badrummet dit hunden inte får följa med, nu. Läs en tidningen där eller så, för att stanna en stund. Gå aldrig tillbaks till hunden eller in, när ni varit ut Om ni hör den låta.

Då måste ni vänta tyst tills den sekund det är tyst. Om hunden låtit och fått vänta, hälsa då inte på hunden när ni kommer in annat än kanske ett nonchalant Hej. Den innerliga trevliga hälsningen görs om hunden varit tyst och eller då den lugnat sig, efter att ni varit inne en stund.
En hund som lite ”sömndrucken” kommer oss till mötes vid dörren, har varit lugn och skall få en lugn mysig hälsning. Sitt på huk och tala med små bokstäver och smek hunden.

Vid stora problem med ensam hemma träning, börja då med att begränsa utrymmet något hemma, så att delar av hemmet kanske stängs av. Men inte viktiga delar som mot ytterdörren och köket. Ha på lugn musik då ni är hemma och er hund av sig själv ligger och sover, slappar. När denna musik etablerats ett par dagar, kan man med fördel ha just den musiken på då hunden är själv.
Sätt musiken på repeat, så att den finns där för hunden även, då ni kan börja utöka ensamhets tiden för hunden. Ha lampor tända och för de hundar som uppskattar det, se till att de har en trevlig och trygg utsiktsplats i ett fönster. För att få bukt med detta problem krävs, fantasi, hjälp av grannar/bekanta och mycket tålamod. En hund som låter då den är själv är orolig och kan alltså bara lära sig att vara själv genom att, man lär den att kunna vara i ro med sig själv. På så sätt är grannar/bekanta behjälpliga i början genom att hunden kan vara med dem, då man måste iväg för att handla/jobba och så vidare. Hellre än att skrämma upp den än mer, genom att lämna den och upptäcka att den återigen gnällt/skällt/ylat sig igenom tiden.
Viktigt är alltså också att jobba med att hunden kan vara själv i ett rum, då man är hemma.  Hellre än att den hela tiden skall ranta efter oss, men hunden skall inte för den sakens skull stängas ute från vår närvaro. Det skapar bara en stressig vakenhet, för att ”vakta” på vårt sällskap.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Leonberger | Boxer | Långhårig Collie | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund | American Akita | Chihuahua
© 1998-2020 Enfinia AB