Artikel publicerad 2006-05-15 13:23

Osäker Jack Russell Terrier

Jag har en Jack Russel Terrier på 2,5 år. Hon har alltid varit nervös och osäker av sig, framför allt vid möte med andra hundar och människor med ett annorlunda rörelsemönster, tex handikappade, barn, gamla osv. Hon har nu dock blivit väldigt duktig och jag känner...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Osäker Jack Russell Terrier
Jag har en Jack Russel Terrier på 2,5 år. Hon har alltid varit nervös och osäker av sig, framför allt vid möte med andra hundar och människor med ett annorlunda rörelsemönster, tex handikappade, barn, gamla osv. Hon har nu dock blivit väldigt duktig och jag känner att hon är tryggare i sig själv då hon nu inte bryr sig om varken andra hundar eller människor längre, mer än när hon "får tillåtelse". Detta gäller dock bara så länge som hon inte är bunden någonstans! Då blir hon som förbytt och skäller på allt och alla. Jag känner att jag har missat och gjort fel i något moment i min träning med henne, men jag vet inte var jag ska börja för att få bort detta beteende.

Charlotte svarar:
Hej!

Just som du skriver, så har du missat att social och miljö träna din hund för de miljöer/situationer som är vanliga för dig. Barn är ju ofta yviga och hastiga i sina rörelser och är man inte van vid det, kan det kännas stressande och eller hotande. Barn kan också vara lite hårdhänta och oförsiktiga vilket inte så sällan vållar ”mindre” olyckor där hunden kan komma i kläm, puttas till och eller skrämmas. Har detta skett vid unga år och man inte jobbat för att minska den oro som skedde vid ”olyckstillfället”, kan det mycket väl bli ett problem i vuxen ålder hos hunden.

Att binda upp sin hund utanför affärer skall man aldrig göra. Dels därför att man som hundägare har ”försäkrat” sin hund om att vi står för dess trygghet. Och det kan man inte göra då man binder upp den och går därifrån. Dels för att det förekommer hundstölder i vårt land. Handla det du skall utan hund och gå på promenader med din hund utan att göra ärenden samtidigt, åtminstone inte på sådana ställen dit hunden inte får följa med.

Valptiden är en jobbig tid genom att det är mycket som vi hundägare behöver lära vår valp, för att den skall fungera i vårt liv och i samhället i övrigt, som vuxen. Därför är det extra viktigt att vara ”väl förberedd” med kunskap, förståelse och tid inför sitt valp/hundköp. Förbered er för ert valpköp genom att skaffa min ”Ett år med Lexi”. Det är en CD-ROM-skiva med bland annat en Dagbok, där jag skrivit om varje dag under Lexis första år. Hennes händelser, utveckling och träning.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bullmastiff | Yorkshireterrier | Alaskan Malamute | Australian Kelpie | Dogue de Bordeaux | Finsk Spets | Eurasier
© 1998-2020 Enfinia AB