Artikel publicerad 2007-04-05 23:07

Biter sönder allt på golvet

Hejsan! Jag har en snart 1 årig valp/unghund som jag har lite problem med. Det är en gråhundstik. Nu till själva problemet: Vi kan inte ha mattor i hemmet för de biter hon...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Biter sönder allt på golvet

Hejsan!

Jag har en snart 1 årig valp/unghund som jag har lite problem med. Det är en gråhundstik.

Nu till själva problemet:
Vi kan inte ha mattor i hemmet för de biter hon sönder, strumpor eller annat av tyg kan inte heller ligga på golvet, det tuggar hon oxå sönder. Eller snarare allt som ligger på golvet verkar hon anse tillhöra henne och  ingen annan. Och ser det ätbart ut så äter hon upp det! Det är någonting som hon hållt på med till och från under hela sin uppväxt.

Det börjar bli drygt i längden och det vore trevligt om man skulle så ha mattor på golvet, och inte behöva maniskt plocka upp allt som ligger på golvet. Hur gör jag för att hon främst ska sluta äta upp mattorna och strumporna?

MVH LINNEACharlotte svarar:

Hej Linnea!

Detta kan vara ett sätt att få er uppmärksamhet men kan även vara att er hund har tonsillit. Det vill säga inflammation i halsmandlarna. Det är en relativt vanlig unghunds åkomma, varför jag tycker ni skall göra ett veterinärbesök. Det hela löses oftast med antibiotika. Hundar som har ont i halsen, finner välbehag av att äta och eller slicka på sträva ting, så som tyg.

Om er hund inte har tonsillit, så är detta troligen ett sätt att få er uppmärksamhet. Och eller om detta sker då hon är ensam hemma, ett utslag av stress, av att vara själv. Stryk ättika på mattor och annat som skall vara på golvet och låg golvnivå, under en period. Ättika färgar inte av sig eller ger andra fläckar, utan dunstar bort snabbt som vätska men ger en obehaglig smak att bita/slicka på.

Se till att er hund blir rastad på ett effektivt sätt, ett sätt som bränner energi, både fysisk men främst mentalt, varje dag. Och gärna strax innan ni kanske skall lämna henne en stund, ensam. Låt inte henne vara ensam för långa stunder, korta ner dessa, om det så sker, idag. Låt radion vara på och lägg gärna några godisar för henne att söka, strax innan ni går. Se till att inte strumpor och annat, som inte tillhör golvet ligger där. Att ha extra ordning på sig själv och sina ting, ingår under valp och unghundstiden, dels för att slippa få dem förstörda. Men mest för att det kan skada hunden. Att vara unghund är ju att vara i en ålder där det mesta undersöks och intresserar, så det är då lämpligt att minimera intresse för ting som inte är för hunden, att röra, genom att ta bort dem, ställa dem högt och så vidare.

Se också till att er hund har bra hundtugg, som erbjuds henne. Men ha inte en massa olika hundtugg och leksaker framme hela tiden. Ta undan dem för att senare samma dag, ta fram dem igen och gärna under gemensam aktivering med er ihop med leksaker/aktiverings saker. Och för en stunds bra ”tandborstning” med tuggben för er hund och gärna då under sådan stund hon kanske är lite pigg och ni inte riktigt har tid med henne. Genom att ta bort och erbjuda hundtugg så bibehåller man intresset för hunden att verkligen tugga på tuggisar och därmed ger man hunden bra tuggstimulans och tandvård, i ett.

För hjälp med aktiverings tips och vad och hur man lär in vardagliga regler,  läs gärna min bok ”Aktivera din hund” Om man jämnt och ständigt ger sin hund uppmärksamhet för att den gör otillåtna ting, så som att ta strumpor, bita på mattor med mera, gör detta att beteendet förstärks. Fundera på om ni gör så och fundera på hur mycket tid ni ger er hund för hennes utveckling och stimulans.

Var också observant på att en unghund har behov av att lära sig att kunna koppla av flera gånger under dagen, även om det sker viss aktivitet i huset, i övrigt. Kan hon inte koppla av, lär henne genom att ni sitter med henne, tills att hon finner ro och kan somna en stund. Ständig aktivitet ger stress och stress kan också ge likartade beteende så som att bita på ting, som egentligen inte är goda för hund, att bita/äta på.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Rottweiler | Papillon | Schäfer | Jack Russell Terrier | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Cocker Spaniel
© 1998-2022 Enfinia AB