Artikel publicerad 2007-04-18 16:34

Skaffa en till hund när man har en gammal hund?

Hej, Jag har en blandrashund, Golden Retriever och Afghan. Hon är nio år och väldigt aktiv och trevlig mot andra. Det är så att jag funderar på att skaffa en till hund men...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Skaffa en till hund när man har en gammal hund?
Hej,
 
Jag har en blandrashund, Golden Retriever och Afghan. Hon är nio år och väldigt aktiv och trevlig mot andra.

Det är så att jag funderar på att skaffa en till hund men är osäker på detta eftersom hon har bott ensam med mig och min katt utan andra hundar. Jag vet inte om hon skulle bli väldigt avundsjuk eller deprimerad om det kom en ny hund i huset som hon behöver dela min uppmärksamhet med. Vad kan du ge för råd?

Är det bäst att vänta med att skaffa en till hund tills hon inte finns mer eller kommer hon tycka det är roligt att få sällskap? Hon älskar alla hundar men jag vet inte om hon tycker det är skönt att träffa dom och sen att dom åker hem så hon får min uppmärksamhet för sig själv. Hon är en hund som jag har en otroligt djup relation med och jag vill inte att hon skall tycka det är jobbigt med en till i huset. Hundar är ju trots allt flockdjur men efter att vara ensam med mig i nio år kanske hon inte bryr sig om att ha sällskap, eller så tycker hon bara att det är roligt.

Vad är ditt tips till detta problemet?
 
Mvh
Cecilia Rundberg

Charlotte svarar:

Hej Cecilia!

Jovisst är hundar flockdjur, men det innebär inte att man för den saken skull vill bo ihop med en annan hund då man är vuxen hund, och redan har etablerat sin flock. Som för din hund är flocken du, hunden och era katter.

Dessutom är det så, att trots att din hund är pigg och vital, så är din hund äldre och detta gör att hon idag är för gammal, enligt min kunskapsåsikt, att behöva bli ”dadda” åt en valp. En valp är ju i början av sitt liv och är nyfiken på allt, håller på att lära sig om det mesta och kräver mer och mer ”passning/träning” under första året, för att passa in, bli lika trevlig hundmedborgare, som din nuvarande hund är. Det stjäler tid från din äldre hunds dag och schema, i så fall.

Allt som din valp skal lära/kunna, det skall göras, tränas med, skötas och jobbas med dagligen och tidvis stundligen. Det ger mindre tid till din nuvarande hund som dessutom kommer att bli ”indragen” i valp- och unghundslivet, mer än vad som för din hund är önskvärt, i den åldern hon nu är och den som kommer.

Det är med hundar som med oss, att vi åldras och i denna process sker olika degenereringar, bland annat av intresse för stoj och aktivering.
Så din hunds liv idag med trevliga hundmöten/hundbekanta och den aktivering som sker för din hund idag, är ju bra/lagom och kan ju anpassas efter hennes livsintresse och ork, för hennes gällande ålder och kommande ålderskrämpor. Vilket inte är fallet om man skall ha en valp/unghund runt benen, som äldre hund.

Jag rekommenderar att du njuter av din hund och låter den få ett trevlig ålderdom och låter den gå bort, innan du skaffar din nya hund.
Du har då också ett par, tre fyra år på dig, att riktigt klokt hinna fundera ut, hur ditt liv då ser ut och vilken typ av hund som då passar bäst ihop med dig och ditt liv.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Puli | Chihuahua | Labrador Retriever | Finsk Lapphund | Pudel | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Grand Danois
© 1998-2020 Enfinia AB