Artikel publicerad 2007-05-22 13:29

Våra tikar kommer ej överens

Hej. Har problem då våra tikar ej kommer överens . Vi har i familjen en snart 9 år gammal Hamiltontik och en 5 år gammal Jack russel tik. Båda har varit hos oss sedan valpar. Det har av och till varit lite spänt mellan tikarna och speciellt vid...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Våra tikar kommer ej överens

Hej.

Har problem då våra tikar ej kommer överens . Vi har i familjen en snart 9 år gammal Hamiltontik och en 5 år gammal Jack russel tik. Båda har varit hos oss sedan valpar. Det har av och till varit lite spänt mellan tikarna och speciellt vid mattillfällen stövaren har ett flertal ggr under åren markerat grovt att det är hon som bestämmer - hon kan göra utfall trots att terriern ligger på rygg och visar sig underlägsen.  Trodde dock att vi lärt oss hantera detta då matplatserna ändrats till varsin ända av köket ( terriern är dock väldigt låg och smyger försiktigt in till sin matskål.) Det är ibland tydligt så att terriern ej gärna går i hela huset utan "törs" bara använda vardagsrum.

Det har nu tydligt hänt något och härom dagen då vi lämnat huset (hundarna inne) och återkom pga att vi glömt ngt och sedan gick hemifrån omgående igen. Då hörde vi innan vi kom till grinden hur Jack russeln skrek - husse gick in och fick lösgöra stövaren som hade terriern under sig liggande på rygg. Hon fick en liten sårskada på hals samt vid ögat. Troligtvis ville som de brukar båda hundarna upp på soffan i allrummet för att titta ut genom fönstret.Sedan dess vågar vi ej ha dem tillsammans ensamna.

Min fråga är hur kan vi agera för att inte försärka aggressionen från stövaren? Är det risk tror du att hon biter riktigt allvarligt? Vi har dem dagtid i hundgård ½ dag. Är det dumt att ha dem i samma (det har inte vad vi vet hänt något därute) ?  Stövaren är normalt väldigt lugn ligger helst i sovrummet (ropar dock till när hon vill att husse ska hylla på täcket) och är ej särskilt sällskaplig. Terriern håller mest till i vardagsrummet med oss och är sällskaplig och lugn men hon blir mycket spralligare och gladare på promenaderna.

Rastning/promenader vanligtvis 2 ggr /dag ca 1 tim /gång ,terriern springer mkt lös i skogen stövaren vanligtvis kopplad (om det ej är jakt) då händer det ofta att den lilla kommer och vill leka med den större och då går det bra .Men inte ej är hemma på gården där de båda springer lösa.

Tacksam för svar/ IngvorCharlotte svarar:

Hej Ingvor!

Som nummer ett måste jag be er att göra en grundlig hälsoundersökning på stövaren. En hund i denna ålder har oftast någon form av åkomma, besvär dels på grund av åldern och dels på grund av att hon är jagande hund och som sådan kan hon ådragit sig feltramp och eller annan skada, som ni kanske inte uppmärksammat.

Hur som helst skall man ha helst två veterinärundersökningar per år på äldre hundar, från sju åtta års ålder. Smärtor/åkommor kan mycket väl skapa irritations/problem beteende hos hund. Och om inte annat är det ett trevligt sätt mot den äldre hunden, att försäkra sig att den inte har ont/lider av sjukdom, på ålderns höst, genom täta veterinärbesök. Veterinär kan oftast avhjälpa åldersrelaterade åkommor genom olika rekommendationer, så som massage, stretching, simning med flera avhjälpande åtgärder och eller medikamenter.

Orsaken till ert problem är att det är en tik för mycket i hemmet och att det vid flera tillfällen fått ske, det du skriver om – slagsmål, vilket i sig ökar spänningen än mer. Dessa slagsmål/bråk kan sluta riktigt illa, varför jag rekommenderar er att aldrig lämna tikarna ihop ensamma, varken i hundgård, i hemmet och eller i bilen. Utomhus och i frihet brukar inte slagsmål ske så lätt, dels på grund av att hundarna är fria att kunna hålla avstånd och att signalera till varandra på ett fritt sätt, utan styrning av väggar, hinder och eller halsband och koppel. När irritationerna märks som mest är helt troligt kring löp. Löpet pågår ungefär i tre månader, inberäknat skendräktigheten, vilket alla tikar har. Skriv upp när era tikar slutat blöd, för att kunna veta att sextiotre dygn framåt kan de mycket väl vara extra retliga på grund av hormonpåverkan. Ge dem under denna tid något mindre foder och mer motionering. Tta bort alla eventuella ”valpar”/leksaker som de kan tänkas vakta/bädda ner sig med. Och genom almanackan vet ni, när nästa löp närmar sig och kan då vara förbereda på att ha extra koll på deras humör.

Vad det gäller maten, låter det inte alls trevligt för någon av hundarna. Se till att Stövaren får sin mat först och då skall ingen annan hund vara i köket, hon skall få äta i lugn och ro. När hon är klar är det Jack Russelns tur att få sin mat och få äta den utan stövarens närvaro. Se till att ni har flera vattenskålar i hemmet, så att hundarna känner ro att slippa ”trängas” vid vattnet. Inrätta också varsin egen hörna, för var hund, som de känner sig trygga i och som är portförbjuden del för andra hundar och barn. Dessa egna hörn skall ha vattenskål och här kan med fördel hundarna få sina hundtugg/ ben, att i lugn och ro få gnaga på. Se till att dessa egna hörn/ställen enkelt kan avskärma hundarna, från varandra, så att när ni går hemifrån då kan hundarna inte skada varandra. Eller dela av hemmet, med en smidesgrind, hellre grind än stängd dörr. På så sätt kan ni gå hemifrån i lugn och ro och veta att inget sker hundarna emellan.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Golden Retriever | Chihuahua | Finsk Lapphund | Fransk Bulldogg | Boxer
© 1998-2019 Enfinia AB