Artikel publicerad 2007-05-22 14:14

Ylande drevertik

Hej! Jag och min sambo bor på landet i ett hus, och lånar min familjs lilla drevertik. hon är tre år, och vi har haft henne sedan oktober ungefär. Min familj köpte henne när hon var ett halvår, så jag har känt henne sedan dess. Hon brukar...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Ylande drevertik

Hej!

Jag och min sambo bor på landet i ett hus, och lånar min familjs lilla  drevertik. hon är tre år, och vi har haft henne sedan oktober ungefär. Min familj köpte henne när hon var ett halvår, så jag har känt henne sedan dess. Hon brukar få följa med oss lite överallt, för att hon skall slippa vara ensam. När hon bodde hos mina föräldrar hade hon sällskap av andra hundar,  vilket hon inte har nu. men våra grannar har två stycken, som hon är bra kompis med.

Nu till problemet: I början när vi tog henne till oss, så brukade hon yla när jag gick och hon blev kvar hemma med min sambo, (detta för att hon kanske inte kände honom så  väl då) detta händer dock inte så ofta längre. Hon kan även yla när hon blir själv hemma, men det är ju kanske inte så konstigt. Men för ungefär tre  månader sedan har hon även börjat yla när vi är hemma. Hon kan sitta i  sovrummet och yla medan vi är i rummet bredvid. Sedan har hon ett gossedjur, som hon i perioder verkar tro att det är hennes  unge. För den kan hon bära med sig överallt, sedan lägga den på golvet  framför sig och börja yla. Nu undrar vi varför hon ylar så mycket? Trivs hon  inte, eller vill hon bara han hundsällskap? vore jätte tacksam för svar!

Mvh SandraCharlotte svarar:

Hej Sandra!

Din hunds ylande, då hon är ensam hemma, hänger ihop med att hon just är ensam. Ylandet är ett försök att få kontakt med er och alltså, att ni skall återförenas. Ylandet ihop med gosedjuret, är helt troligt så, att er hund nyligen har löpt och efter löp kommer en period som heter skendräktighet.
Denna period ”förbereder” tiken för de valpar hon skall få, om hon är parad. Och om hon inte är det så är hon ”ändå inställd” på att få valpar, varför hon intresserar sig för gosedjuret som om det just vore en valp. Ylandet ihop med denna situation, är också för sammanhållning av flocken. Och eller för att ni tagit eller hon ”blivit av med ” gosedjuret och eller annan sak”, som hon också tolkat som valp

Det har alltså ingenting med att göra att hon inte trivs med/hos er utan snarare att hon binder samman flocken. Det kan också vara så att er hund hör andra hundar och därför ylar till svar. Även om ni inte hör dem, så har er hund en helt annan och ”bättre” hörsel än er.

Notera i er almanacka när hon löpte senast, så att ni kan vara förberedda tills nästa löp, som troligen kommer inom ett halvår. Notera då detta, och se hur många dagar hon blöder, när det upphör är hon i höglöpet och därefter, 2 – 4 dagar efter, så inleds skendräktigheten.
Vilken kan vara synlig under hela perioden, sextiotre dygn och eller delar av perioden. Då blir de flesta tikar mer matintresserade, ”skaffar” valpar i form av olika föremål, vaktar dem, bär omkring dem, vill helst inte lämna hemmet, med fler typiska beteende.

För att underlätta denna period för er hund, se då till att när höglöpet varit. Då ökar ni på motioneringen, tränar lite mer mentalt med er hund. Med  kul och eller nytta olika övningar, serverar något mindre mat och tar bort alla leksaker, gosedjur och andra tänkta möjliga valpar.
Se till att detta sker  under dessa sextiotre dygn. För att på så sätt ge mindre energi till skendräktigheten och snabba på process för tiken, ur skendräktigheten.

För att öka er kunskap kring hund, läs Lars Fälts bok ”Hundars språk och flockliv” och
Anders Hallgrens bok ”Alfasyndromet”

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dandie Dinmont Terrier | Chihuahua | Dalmatiner | Jack Russell Terrier | Schäfer | Pudel
© 1998-2022 Enfinia AB