Artikel publicerad 2007-08-06 23:58

Vilka hundraser passar ihop med katt?

Har sökt på olika sajter efter info men det står sällan någonting om hur olika hundraser lämpar sig att ha kattsällskap!? Jag och min sambo vill ha både hund och katt...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vilka hundraser passar ihop med katt?

Hej

Har sökt på olika sajter efter info men det står sällan någonting om hur olika hundraser lämpar sig att ha kattsällskap!? Jag och min sambo vill ha både hund och katt, vi har nyss blivit hus  ägare och planerar att äntligen "bli med hund/katt".

Vi har avstått  från djur då vi bott så trångt fram till nu. Katten vi tänker skaffa är en Ragdoll som oftast trivs väldigt bra med hundsällskap, det är en lugn kattras.  Hundrasen vi tänkt på är antingen jackrussel eller foxterrier. Min fråga är hur fungerar dessa raser ihop med katter? Förstår  att det kan vara en svår fråga, att den är individuell.  Men kanske du kan tipsa lite om det t.ex är bäst att ha katten  innan så att den finns när valpen växer upp eller tvärtom, eller om de  ska komma småa till oss samtidigt. Huset vi köpt är på landet, inga farliga vägar i närheten... Vi  har inga barn ännu.

Hoppas jag kan få lite tips om detta, jag är väldigt mån om att  det blir bra för båda mina djur och att de kan få sällskap och  glädje över varandra också. Frågan är viktig för mig då det tar så ont i mitt hjärta att se alla dessa omplaceringar av djur som inte går  ihop med andra djur i familjen. Jag vill inte ställa till ngt sådant.

Tusen tack på förhand

MVH Mia och FilipCharlotte svarar:

Hej Mia & Filip!

Det är inte för inte som man har ordspråket, ”Som hund & katt” vilket talar om ovänskap/ointresse mellan dessa två arter, i grunden.

Hunddjur och kattdjur, av alla de olika slag, undviker varandra. Dels på grund av att de har olika nischer som de lever i och dels för att de från fall till annat, kan vara konkurrenter. Hund och katt, i den meningen du talar om, brukar gå utmärkt ihop eftersom de individer man präglas ihop med ( de man alltså lär sig leva med från unga år/präglingstiden), värnar man om. Och då är det främst hunden som här är den sociala av dessa två arter. Eftersom hund är ett flockdjur medan katt är ensamlevande art. De lär sig alltså att leva ihop men de kommer aldrig att dela intressen och inte heller kommer de att ha samma språk.

Vi människor har en förkärlek för oss själva och våra intressen, vilka oftast grumlar synen. Vi vill ha, men vill dom som vi vill ha, ha det så som vi vill ha det. Är en viktigare fråga tycker jag.

Det som intresserar mig mest är varför ni valt just dessa två hundraser, som skall bli er hund? Är det en utseende fråga eller är ni jaktfolk, eller tycker ni att dessa rasers mentala arbetsbakgrund skulle passa era intressen och ert livsmönster? Läs min bok ”Välj rätt hund” innan ni beslutar er så att ni verkligen köper en hund, som passar ert sätt att var och inte ett utseende. De två raser ni nämner är i grunden båda skadedjursbekämpare och skarpa hundraser. De har alltså ett temperament som kan svalla relativt ofta, de har lätt för skall och är relativt burdusa i sitt lekmönster. Och eftersom katt har ansetts och i viss mån även idag anses som ”skadedjur” så har just dessa raser, bland flera, varit just kattdödare. Detta innebär inte att er hund kommer att vilja ta död på katten, men en viktig kunskap att förstå. Och katten kanske inte alls kommer att uppskatta en terriers ”humor/leksätt/framfart”. Men som sagt det går nästan alltid bra om en valp/kattungen introduceras under lugna kloka förhållande, till en vuxen hund/katt.

Så summa summarum av er fråga, så blir svaret ta reda på vad för hundras som passar ert sätt att leva och vara aktiva på, innan ni bestämmer er. För det är trots allt så att hunden är mer beroende av er och er aktivitet, än någon katt någonsin kommer att vara/bry sig om.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Boxer | Golden Retriever | Labrador Retriever | Dvärgpinscher | Schäfer | Shetland Sheepdog | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB