Artikel publicerad 2007-12-05 22:53

Min schäfer piper hela tiden

Hej! Jag börjar snart att gråta!!! Har en schäferblandis (80% schäfer 20% stövare) hane på 1 år och 2 månader. Ej kastrerad. Har hör av många att schäfrar kan vara pipiga men min piper...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Min schäfer piper hela tiden
Hej!
Jag börjar snart att gråta!!!
Har en schäferblandis (80% schäfer 20% stövare) hane på 1 år och 2 månader. Ej kastrerad.

Har hör av många att schäfrar kan vara pipiga men min piper hela tiden. Och det har han gjort hela tiden men det har blivit värre det senaste halvåret. Han piper när han blir ivrig, när han får kommandon som tex "sitt" el "ligg" piper han, han piper när han inte får som han vill han piper när han ligger och tuggar på sina tuggben. Tror inte att han alltid "tänker" på det själv, han bara gör det. Vi bor långt in i skogen och han gå därför för det mesta lös men försöker träna honom att gå fot. Han kan gå i koppel men kan bli "dragig". Har börjat fatt grejen me "fot" men piper även då när han får kommandot. Han bor tillsammans med mig, min sambo och två katter som han älskar och även dom älska honom. Dom leker och busar men gosar även en hel del. Jag och min sambo har varit på väldigt lika spår när det gäller uppfostran och han är, inte för att skryta, men väldresserad. Får mycket beröm av andra för det. Min sambo var hundförare i lumpen. Men nu kommer då min stora fråga:
Hur får man slut på pipandet?
Jag är på bristningsgränsen. Är gravid och vet inte om jag är extra känslig men ibland känns det som jag bara vill ställa mig och gråta. Det är så stressande med pipandet. Har sett att det finns halsband som sprutar citron när hundar skäller finns det något liknande till mitt problem tror du?
 
Tack för att du tog dig tid att läsa. Hoppas på svar!
 
Med vänlig hälsning
Lisa och hunden Timon

Charlotte svarar:

Hej Lisa!
Jo visst är du extra känslig nu som gravid, om inte annat så lär du märka det efteråt. Men det hjälper ju inte dig nu, irritationen är ju där likväl. Varför er hund piper hela tiden, mer eller mindre kan jag inte svara på med största säkerhet efter den informationen jag fått av dig. För att utreda problemet till fullo behöver vi talas vid. Om du så önskar finner du min betaltelefon, via min hemsida www.fidos.se

Men generellt kan jag tänka att hunden är lite väl toppad/aktiv. Katter har nämligen en förmåga att hålla hundar mer vakna än de bör, eftersom katter lever sitt eget liv och mer ”bor hos oss som vi bor på hotell”. Medan hundar mer lever med oss, om du förstå vad jag menar. Katter har sitt liv medan hundar följer vårt. Kattens aktivering håller alltså hunden sysselsatt både i tid och otid och detta kan ge mycket stress.

Blandningen i er hund kan också vara en orsak, då Schäferhundar nu för tiden ofta är relativt stressade som individer och stövare är också en ”lättväckt” hund.
Att din sambo varit hundförare i militären, ger också mig indikation om att han fått lära sig om hund på det sättet, att hunden är ett material och inte som vi hundpsykologer ser den, som en individ. En individ med egna intressen, behov av egen genkontroll med mera.
Dessa gemensamma olika situationer som hunden har runt sig i sitt liv, kan bli stressande. Stressen kan komma ut i pipande/gnyende som hunden inte riktigt är medveten själv om, som du skriver. Men det kan också vara ett sätt att få uppmärksamhet och eller ett sätt att beveka en ”hård” miljö.

Hunden kan ju också bära på en ständigt molande värk, från en gammal skadad i en tass, tand, klo med flera möjligheter till smärta. Ett veterinärbesök undanröjer ju det tvivlet, om i fall ens hund har ont. Gör därför en veterinärundersökning, hos en veterinär som förstår att hundars beteende kan ha med smärta att göra.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Chihuahua | Boxer | Jack Russell Terrier | Cavalier King Charles Spaniel | Grand Danois
© 1998-2019 Enfinia AB