Artikel publicerad 2007-12-05 22:58

Blandraskille som nästan slutat att äta

hej, har en blandraskille på 11 månader. han är golden/dalmatiner/collie. Han bor hos oss, en familj på 3 barn och två vuxna. Barnen är i åldrarna 4, 6 och 4 månader. Han har sedan 1 ½ månad tillbaka nästan...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Blandraskille som nästan slutat att äta
Hej

har en blandraskille på 11 månader. han är golden/dalmatiner/collie. Han bor hos oss, en familj på 3 barn och två vuxna. Barnen är i åldrarna 4, 6 och 4 månader.
Han har sedan 1 ½ månad tillbaka nästan slutat äta. Vi har gått ner från 3 mål till 2 mål mat om dagen och detta gjorde vi för drygt 1 ½ månad sen. Han springer bara fram och tillbaka och småäter ur matskålen. Vi har provat att ställa upp maten när han inte har ätit upp men han verkar inte bry sig. Först tänkte vi om han var nödig och va tvungen att gå ut innan han kunde äta men även detta fungerade inte. I övrigt är han en väldigt social, aktiv och glad hund. Snälla hjälp mig att få våran hund att äta mer. Vi har även provat byta foder men detta hjälper inte heller.
Tacksam för svar.
 
Mvh: Veronica

Charlotte svarar:

Hej Veronica!

Om man skall byta foder, så bör man göra det över en period av cirka tio dagar. Man tar en del nytt foder, med nio delar av det gamla fodret. Nästa dag två delar nytt foder och åtta delar av det gamla fodret och så vidare, tills man vant in magen med nytt foder. I den ålder er hund är, är det inte ovanligt att mat blir mindre intressant. Dels för att nu är könspräglingen stark och dels för att hunden upptäckt, att det finns hundflickor. Vilket sänker mat-intresset, tillfälligt.
En trolig orsak till mat-ointresset, är att maten finns framme hela tiden. Server mat i lugn och ro för hunden, efter morgon aktivitet och promenad. Se sedan till att han får lugn från barnen, för att kunna sova en stund.

Nästa mål serveras på eftermiddagskvällen, då de flest promenader och rörelseaktiviteterna varit för dagen, för hunden och gärna även för barnen.

Hunden behöver matro och mat framme en stund, cirka femton minuter sedan tas den bort och ingenting annat serveras, ingenting mer än friskt vatten. Som en hund alltid skall ha. Se till att inte barnen är störiga, då hunden får sin mat, lugn bör råda.
Klena lite leverpastej på foderskålens insida, häll i torrfodret, antar att hunden äter det. Passera foderskålen över varmvattens kranen, servera maten. Om hunden inte äter upp inom cirka femton minuter, ta bort maten.
Ge ett tandborst kex till honom efter att han ätit. Nagut kex är hårda och bra.
Om inte detta hjälper inom cirka en knapp vecka, gör ett veterinärbesök. Hunden kan ha tonsillit/halsfluss.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Golden Retriever | Chihuahua | Finsk Lapphund | Fransk Bulldogg | Boxer
© 1998-2019 Enfinia AB