Artikel publicerad 2007-12-05 23:06

Vår hund vaktar mig!

Jag och min man har en 5 årig lakelandterrier. Min man är pensionär och Otto är med honom hela dagarna. De gör flera promenader per dag och han får springa lös varje dag. När jag kommer hem så...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vår hund vaktar mig!
Jag och min man har en 5 årig lakelandterrier. Min man är pensionär och Otto är med honom hela dagarna. De gör flera promenader per dag och han får springa lös varje dag. När jag kommer hem så går vi på en långpromenad på c:a en timme och då tränar vi lite lydnad eller leker och han får gå både lös och fot. Jag ser också till att han får hjärngympa. Det är bara jag som tränar honom och ibland använder jag klicker..

Problem 1 är att han vaktar mig. Om Otto sitter i soffan med mig och min man kommer plötsligt och vill krama mig så gör Otto UTFALL. Likadant när Otto ligger i min säng. När min man går upp så går Otto och lägger sig i hans säng. Skapade vi själva det beteende genom att låta Otto sova i våra sängar. Min man ignorerar det beteende men jag tycker inte om att Otto gör så (med tanke på att vi nu har ett litet barnbarn). Min fråga är vem skall korrigera Otto och på vilket sätt. P. S. Han beter sig inte så mot mig om jag försöker krama min man men han försöker komma mellan oss.

Problem 2 är beteendet mot barnbarnet nu ( 1 ½ år som bor utomlands och har bara varit hos oss 2 gånger). Otto blir stressad när barnet t ex gråter och vi tar upp honom. Då hoppar Otto på oss och skäller. Det har hänt också att Otto har försökt rida på barnet när det kröp på golvet.  På grund av detta har vi placerat Otto på ”dagis” några timmar per dag. Vi har även tagit fram hans bur där han fick sitta ibland när han var envis med att rida på barnbarnet. Jag vill dock påpeka att Otto blev lugnare i slutet av vistelsen. Barnbarnet kommer och hälsar på oss först nästa sommar och då är han drygt 2 år och kommer att springa och skutta och hoppa från famn till famn. . Min fråga är om jag kan förberedda Otto på något sätt så han inte blir så stressad och hur gör vi ridandet.
Eller är det bäst att ha Otto på dagis.

Med vänlig hälsning

Grazyna Hermansson

Charlotte svarar:

Hej Grazyna!
Vaktandet av dig, som du skriver om, då maken kommer nära dig och Otto, hänger ihop med komplexa flockstrukturer. Vilken enklast förklaras med att det är oartigt att vara hastig, direkt och närgången inom flocken. För att inte tala om individer utanför flocken, de äger inte den rätten alls.

Försök att behandla Otto mer som en hund i de situationer som du och din man behöver/önskar närhet, så slipper Otto uppfatta situationen som den inte är. Hunden behöver alltså inte sitta med uppe i soffan, i knäet och i sängen. Visst kan hundar få vara så när om man önskar det. Men när det skapar denna oro hos hunden, som Otto uppvisar är det enklast att ge honom egen plats, stol och så vidare.

Jag får också en uppfattning av att hunden är igång mycket genom lek, promenader och ”bus” ihop med husse. Där inga som helst krav/kontakt tagande arbetas med. Detta kan för husse verka trevligt att bara ha hunden med, leka med den, men det ger i förlängningen en stress, vilken troligen finns kvar länge i blodet, hos hunden. Denna stress och de situationer som Otto upplever ihop med husse, gör honom vaksam på husse, då du är hemma/nära. Dels eftersom du är den som ställer krav/jobbar med Otto på olika sätt, som ger hunden kontakt och mentalt positivt bekymmer. Be maken vara något mindre ”busig” och lite mer strukturerad med hunden, då de är själva. Och som sagt be Otto gå ner från soffa, knä/säng då du och din make är i hemmet samtidigt.

Vad det gäller barn så är det ju så att Otto inte alls är van och därför blir hans beteende allt ifrån klumpigt till lite väl hårt uppfostrande, mot barnet. Vilket upplevs som en valp i flocken, just då den är där. Att det är så lång tid mellan gångerna är inte bra, därför vore det klokt att inleda umgänge med folk med trevliga lugna barn, redan nu. Så att Otto får en positiv bild av barn.

Ridandet hör ihop med Ottos könsprägling och dofter från barnet, Ridning tillåts inte, genom ett bestämt men neutralt Nej och så tar man bort hunden. Dels för att det ger fler och andra effekter hos hunden. Och passa på honom så att det inte ens sker. Belöna hunden för hörsamhet.
Förstå också att även om ert barnbarn för er är guld värt, så är det i hundars värld samma sak med ”valpar”, men hundar inser behovet av att alla i flocken har samma regler. Varför unga valpar tidigt skall fogas in i reglerna för flocken, för flockens säkerhet. Ett barn på besök en två gånger om året utgör troligen för mor/farföräldrar en bedårande liten krabat som får allt. Det är inte bra i en flock och svårt för en hund att förstå.

Hundar har ju ingen aning om vår samhällsstruktur, vårt kulturella sätt att uppleva vår omgivning och värld, hundar är som alla andra djur, intresserade av sin överlevnad och flockens välmående. Och ett barn som kommer in då och då i flocken kan bli till besvär enligt hunden som kan ta i mer än ni tycker är ok. Tänk alltså på att även barnet inte har alla rättigheter och att Otto är mycket äldre både i flocken och i åldern, varför han måste få sina rättigheter uppfyllda också. Så som att få äta i fred, få vara i fred och få det han trivs med även om barnet är där. Oftast går det bäst mellan barn och hund utomhus.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Amerikansk Cocker Spaniel | Chihuahua | Belgisk Vallhund
© 1998-2022 Enfinia AB