Artikel publicerad 2008-01-21 13:41

Vår hund har börjat morra åt familjemedlem

Hejsan, mina föräldrar har en ca två år gammal blandrasvovve(Buster), som de haft sedan han var liten. Han är en blandning mellan många raser men främst Vorsteh och Kieshound. Han är jättesnäll...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vår hund har börjat morra åt familjemedlem
Hejsan, mina föräldrar har en ca två år gammal blandrasvovve(Buster), som de  haft sedan han var liten. Han är en blandning mellan många raser men främst Vorsteh och Kieshound. Han är jättesnäll och lydig och en riktig kelgris.

På sista tiden har han  dock börjat visa orvoväckande tendenser; från att ha varit bästis med alla i  familjen, har han nu börjat morra åt min lillebror(16 år gammal). Buster beter sig som om han vore livrädd för min lillebror och reser ragg  och morrar så fort han kommer i närheten. Vi trodde första att det var någon form av maktkamp, eftersom hundens  beteende började ungefär samtidigt som min lillebror var psykiskt nedbruten efter en kamrats bortgång, men nu verkar det mer som att hunden har byggt  upp någon slags rädsla för honom.

Vad i hela friden ska vi ta oss till?

Mvh Camilla

Charlotte svarar:

Hej Camilla!
Hunden visar ärligen att han inte litar på ”lillebror”. Och är det dessutom så som du säger att din bror mått psykiskt dåligt så är troligen sanningen den att hunden fått en ”släng av sleven”.
Det glömmer man inte, det som skrämt, varit elak, och så vidare. Vore idiotiskt att inte lära sig vad/vem som inte är att lita på, även om man är en hund.

Problemet löses genom att lillebror lär sig vara artig mot hunden, visar hunden att han inte skall vara stygg igen, genom att gå undan, titta bort, då hunden markerar oro, genom morrning/skall/går undan.

Köp och läs! Turid Rugaas bok ”I samspråk med hunden – lugnande signaler” så kan lillebror lära sig, Hur han skall bete sig för att hunden skall förstå, att han bara menar väl.

Se också till att hunden får roliga promenader ihop med lillebror och annan familjemedlem.
Och låt inte de två vara ensamma fören ni ser att lillebror mått väl länge och därmed även att hunden markerar ro i hans närhet.

Risk finns att hunden för alltid kommer att vara mindre villig att vara när/med lillebror helt beroende på hur illa hunden blivit behandlad. Och om det är så att lillebror påstår att så inte skett, så är det inte sant. Hundar kan nämligen inte människors konst, att ljuga. Huvudsaken är att nu har koll och förändra beteendet.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Schäfer | Grand Danois | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Siberian Husky
© 1998-2022 Enfinia AB