Artikel publicerad 2008-01-21 14:24

Markerar revir på familjemedlemmarna

Hej! Jag har en chihuahua-hane på snart 8 månader som började bli lite skvättig för ett par månaders sedan. Han kissade bl a på min fot en dag i parken när vi...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Markerar revir på familjemedlemmarna
Hej!
Jag har en chihuahua-hane på snart 8 månader som började bli lite skvättig för ett par månaders sedan. Han kissade bl a på min fot en dag i parken när vi träffade en annan hund, skvätte inomhus trots att han faktiskt är rumsren sedan 4 månaders ålder osv.

För ett par veckor sedan valde vi att kastrera honom, i hopp om att hans skvättande skulle ge sig. Han hade då kissat på min mamma när hon var på besök. Dock verkar inte problemet gett med sig eftersom han häromdagen, helt oberörd, lyfte på benet och kissade ner husse i familjen. Han verkar heller inte bry sig vad han kissar på när man är ute med honom. Har någon ställt en väska på marken kan han mycket väl lyfta på benet och urinera på den. Till saken hör också att vi nyss skaffat en till hund, så visst kan man förstå att han kanske vill markera revir. Men är det verkligen normalt att han gör det på oss människor?? Och mig och min mamma kissade han ju på redan innan den nya hunden kom med i bilden.

Tror ni han kommer sluta med det här? Som läget är nu vågar man ju inte ens bjuda hem vänner som själva har hund.
Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning
Angelika Åhs

Charlotte svarar:

Hej Angelika!

Tyvärr är det inte onormalt för de småväxta hundarna att markera revir lite varstans. Dels är det så att dessa hundar är mycket tidigt mogna och behöver således en extra tidig start på rumsrenhetsträningen. Dels behöver de socialiseras väl, just så att de blir medvetna om sig själv och sina handlingar.
Detta är inte gjort som jag förstår, och ni har heller inte blivit informerade om er roll. Att ständigt vara uppmärksam på hunden, speciellt inomhus, på besök och då nya ting/människor finns inpå.

Hade ni vetat detta, kunde ni avstyrt det mesta av revirmarkeringen och kanske redan vid denna ålder haft en Chihuahua som visste hur man uppför sig, enligt folk. Nu är han en ung hanne, som markerar det han känner för och eller de som är nytt, för att sätta sin doft på det och på så sätt, stärka sin egendoft. Vilket gör honom lugnare/säkrare.

Att markera på närstående är alltså ingen oförskämdhet om man är Chihuahua även om det är märkligt beteende för människan att förstå.
Kastrering löser inga problem men kommer att troligen att göra er hund mindre markeringsbenägen. Det tar cirka ett halvår för kroppen att ”avsexualisera” honom och då kommer binjurarna att producera nytt testosteron. Och dom kan man inte ta bort, risken finns att markeringarna fortsätter.
 Var extra uppmärksamma, så ni hinner stoppa hans markeringar. Framförallt närmsta halvåret, var inte skrämmande/hotfull, bara observant, så att ni hinner stoppa honom. Var uppmärksam på fodret till hunden, så att han inte blir överviktig, vilket oftast följer i spåren av kastration. Att kastrationen troligen inte kommer att hjälpa, fullt ut beror på att skälet till markering sitter i näsan. Hundar markerar som vi mailar, information är det att kissa/marker förutom ren blås tömning. Läs min bok ”Hundens första år” för att få allt rätt med den nya hunden.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Grand Danois | Fransk Bulldogg | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Bichon Havanais | Papillon
© 1998-2022 Enfinia AB