Artikel publicerad 2008-02-20 16:38

Terrier som äter all avföring den hittar

Hejsan! Vi har en Skyeterrier, hane, som är 10 månader. Hans liv går ut på att hitta bajs, i alla dess former, från vilket djur som helst och...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Terrier som äter all avföring den hittar
Hejsan!

Vi har en Skyeterrier, hane, som är 10 månader. Hans liv går ut på att hitta bajs, i alla dess former, från vilket djur som helst och att äta upp det! Han är HELT manisk när det gäller det och promenaderna eller när han är lös så är det det enda som är intressant, att leta efter bajs! Det äckligaste i det hela är att när han har bajsat själv ALLTID så vänder han sig om och äter upp det! BLÄ!! När jag SER det och är i närheten så stoppar jag honom alltid innan han hinner mumsa i sig det genom att vråla till så att han kommer av sig och även fya honom ordentligt MEN det hjälper inte för nästa bajsning gör han det igen och igen.....VARFÖR???

Jag satte på en munkorg när jag hade honom lös ute för att förhindra att han skulle äta något slags bajs eller sitt eget men han kom tillbaka med munkorgen nerkletat av sitt eget bajs!

Vad ska jag göra åt det, det äcklar mig! Annars är han en hund som inte tycker om människor särskilt mycket och han morrar åt barn. Både jag och min sambo har haft hundar tidigare så vi är vana vid olika hundars beteenden men den här förstår vi oss inte på! Han föddes i en kennel där det fanns 27 (!) Skyeterrier och där det "kördes" linjeavel som VI i efterhand anser vara INAVEL. Kan det här vara ett resultat av det?

Med vänliga hälsningar

Christina

Charlotte svarar:
Hej Christina!

Oj, oj är det första som jag tänker, ännu en lurad hundköpare och ännu en hund som inte mår väl. Att hundar är intresserade av olika djurs avföring, så som från hare, hjort, häst och så vidare är i sig inget fel eller märkligt. Avföring innehåller inte bara slaggprodukter utan även proteiner, fetter, och så vidare som hundar med sitt välutvecklade luktsinne, kan lokalisera. Därför äter de avföring från vissa djur. Men att äta sin egen avföring visar tecken på ohälsa. Speciellt om det sker mer än en gång eller så, vilket kan vara nyfikenhet.

Hundens inavlade linjer och det faktum att den fötts i den miljö du beskriver är troligen det stora problemet. Du behöver som nummer ett söka kollega till mig för konsultation, se www.immi.nu för att nå din närmsta hundpsykolog.

En hundpsykolog är beteendevetare och kan hjälpa dig att se hur allvarligt problemet är. Vad som kan förstärka det – så som ditt beteende vid händelserna med fler parametrar som behöver beskådas och utrönas, innan man kan definitivt avhjälpa problemet.

Kan vara aktuellt med en veterinärundersökning också men den föregår inte behovet av hundpsykologen, eftersom detta troligast är ett beteendeproblem.

Rent generellt kan sägas om koprofagi – som det heter när hund äter egen avföring. Att det sker i regel med väldigt skrämda/oroliga individer. Rannsaka därför också ert eget beteende mot hunden och hemmiljön, är den trygg, lugn och vänlig mot/för hunden.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dandie Dinmont Terrier | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Schäfer | Dalmatiner
© 1998-2022 Enfinia AB