Artikel publicerad 2008-08-29 16:05

Hund som ogillar när andra hundar lyfts upp

Hej! Vår hund ogillar när någon lyfter upp andra hundar i famnen. Han reagerar upprört och aggressivt och har vid enstaka tillfällen försökt hugga mot den som lyfter eller mot den lyfta hunden...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Hund som ogillar när andra hundar lyfts upp

Hej!

Vår hund ogillar när någon lyfter upp andra hundar i famnen. Han reagerar upprört och aggressivt och har vid enstaka tillfällen försökt hugga mot den som lyfter eller mot den lyfta hunden (vi har inte kunnat se vad han riktar in sig mot). Häromdagen lekte han och 3 hundar till och var ordentligt uppspelta. När ena hundägaren lyfte upp sin lilla hund i famnen högg vår hund efter henne eller hunden. Han prickade hennes hand och bettet gick genom handsken och skinnet så det började blöda. Vi undrar varför han reagerar så när någon lyfter upp en annan hund och hur vi ska träna bort det?
 
Hunden vi har är en 4-årig Schapendoes-hane. Vi har haft honom i knappt ett år och innan dess bodde han hos en och samma familj sedan han var valp. Han har gått flera hundkurser med gott omdöme och är van vid andra hundar från utställningar samt hemma i den familj han bodde innan. Han var enligt förra ägaren skällig och mopsig mot andra hundar när han var i sällskap med sin hundkompis men aldrig när han var ensam. I början när vi hade honom var han väldigt reserverad mot andra hundar och gick förbi utan att ens titta efter dem. Nu stirrar han på vissa andra hundar vi passerar och kan ibland hoppa mot dem och skälla ilsket (i början bara efter att den andra gjort så mot honom först, men numera kan han vara den som startar). Vi tillrättavisar med ett bestämt nej och en knuff i sidan eller ryck i kopplet.
 
Vår hund går 4-5 st 15-20 min promenader varje dag. Vi har ständigt dåligt samvete över att vi inte hinner gå en ordentlig 1-timmes promenad med honom varje dag, vi brukar bara hinna med det 1-2 ggr per vecka. När vi promenerar går han kopplad och går fot de första och sista 5 minutrarna och resten av tiden får han gå och lukta och göra det han behöver. Vår hund är vårt enda husdjur och vi har inga barn, men när vi är hemifrån på dagarna har han en grannhund som sällskap så han är nästan aldrig ensam. Han får specialfoder flera ggr per dag eftersom han har magsårskänslig mage.
 
Tacksam för hjälp, tips och svar!

/Charlotte Georén Sprung



Charlotte svarar:

Hej Charlotte!

Schapendoes som ras är en vallhund med vaktande funktion. Detta innebär att detta är en hund med mycket stort behov av mentalt och fysiskt arbete, nästintill dagligen. En hund som får så lite motionering/rörelse och mental stimulans som er hund får, mår inte väl och extra illa för vallhundar är det. Den blir stressad av sysslolösheten och denna stress tar sig uttryck som inte är önskvärda, varken för hunden eller för er.
Dessutom skapar detta liv mer stress och stress ger magont vilket följaktligen försämrar en redan magkänslig hund. Ont i magen gör dessutom vem som helst sur och lättretlig.

Att hunden nafsar då hund i dess närhet och under häftig lek lyfts upp, ur leken/sammanhanget. Gör att man försöker få med den/ner den på en nivå, där ”samtalet” kan fortsätta. Det skapar spänningar att lyfta upp hund ur hundflock oftast även hos den upplyfta. Det signalerar att det som var, nere bland hundarna, var/är farligt. Och hundarna ger varandra sämre/dåliga signaler. Vilket utlöser denna formen av svar. Dessutom är vallande hundar snabba på att nafsa, mer än som exempelvis terrier som mer biter till.
Med en stabil välkontaktad hund, kan man lätt avstyra denna form av stress vid upplyftning.

Att låta hundar leka med varandra ofta, länge och häftigt utlöser inte så sällan ”bråk”, varför detta inte är ett klokt sätt att låta hundar möta hundar. Att umgås med hundar är bra om umgänget förs under rörelse/promenad. På denna bör man vara aktiv med sin hund, så att inte hundarna ”bara” är samtalande/aktiva med varandra. Det skall vara vi/människor som beslutar aktivitet, färdriktning och när och hur länge en hälsning/lek skall få föregå.

Att ha en hund hemma hos er hund då ni är på jobbet, är INTE att låta hundarna ha trevligt sällskap av varandra, där de leker/resonerar med varandra. Det är bara två ensamma hundar om inte det råkar vara missämja mellan dem, då slagsmål mycket väl kan ske.
I övrigt är hundar inaktiva utan oss/flocken.

För att lösa detta bör hunden rastas minst en och en halv timma på en av dagens promenader. Få lära sig mycket och olika ting, för att ge den stimulans, för att skapa kontakt och på så sätt erbjuda denna vallande hund ett liv.

Att inte ha tid är tyvärr en dålig ursäkt, man får gå upp tidigare, arrangera möjligheter för hunden att få mer tid med Er flocken och i den aktivering för hundens utveckling.

Att ta över en hund från andra innebär dessutom att man aldrig får hela sanningen om hundens liv/referenser/upplevelser. Detta gör ju att hunden kan ha minnesbilder som orsakar vissa reaktioner långt senare efter att de hänt.

Att försöka stävja ett beteende man ogillar genom Fy, ryck i koppel och andra overksamma otrevligheter ger hunden denna information; håll dig borta, jag är också irriterad på den hunden/mötet.
Man kan alltså inte lära en hund av med stress/osäkerhetsbeteende genom otrevligheter det ger bara hunden än mer dåligt uppförande/dålig självkänsla. Man tränar med positiva metoder för det som är bra och stärker det, ger sin hund ett bra liv med aktiviteter som lär den. Först då förstå hunden och lär och därmed förbättrar sig, i våra ögon. I dennes blir möten och livet i stort trevligare.

Ledsen om ni inte uppskattar svaret, men hunden gör.

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Rottweiler | Pudel | Boxer | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB