Artikel publicerad 2008-09-23 14:34

Schäfer som inte är intresserad av att träna och tävla

Hej, har en schäferhanne Rex, som är 1,5 år snart. Problemet med honom är att han inte alls är intresserad av att träna eller "jobba" som mina tidigare hundar varit. Han hukar sig och tycker det är obehagligt när jag säger kommando ord. Han verkar trivas bäst när han får springa fritt i trädgården eller gå promenader. Jag har försökt med...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Schäfer som inte är intresserad av att träna och tävla

Hej,

har en schäferhanne Rex, som är 1,5 år snart. Problemet med honom
är att han inte alls är intresserad av att träna eller "jobba" som mina tidigare hundar varit. Han hukar sig och tycker det är obehagligt när jag säger kommando ord. Han verkar trivas bäst när han får springa fritt i trädgården eller gå promenader. Jag har försökt med klicker, godisbelöning och belöning med lek. Lek belöning fungerar bäst MEN blandar jag in kommandoord i det hela så vill han inte längre. Han är mycket lyhörd och uppmärksam på mig och lyssnar direkt vid anvisningar.

Han har sedan vi fick honom visat tecken på lite rädsla eller osäkerhet. Jag trodde att det skulle gå över efter puberteten men icke. Jag har haft tre schäferhannar innan honom och tränat och tävlat i lydnad och IPO. Mina träningsmetoder bygger givetvis på att uppmuntra positivt beteende och ingen bestraffning.

Vi bor i villa med trädgård med våra tre barn som börjar bli stora. Det är jag och min man som rastar honom och leker med honom. När jag pratade med uppfödaren sa han att det faktiskt finns hundar som INTE vill eller kan tränas de vill bara vara hundar och leva med sin flock. Jag börjar misströsta, jag älskar såklart vår hund men det är mitt stora intresse att träna och tävla med hund. Jag har sett att han uppmärksammar min röstförändring när han gör något bra och får belöning, du vet man går liksom upp i falsett- "duktig hund" och tycker det är obehagligt, men även det har jag ändrat och har nu samma röst som jag har annars.

Ska jag låta honom vara bara eller kan jag hitta en annan träningsmetod?


Hälsningar
understimulerade matte- MariaCharlotte svarar:

Hej Maria!

Förstår inte av din skrift om du tagit hunden som valp eller som unghund. Dock verkar det vara något som skrämt hunden, vid kommando ord. Har hunden varit hos annan innan han kom till dig, kan vi utgå ifrån at han farit illa där. Har du haft hunden sedan åtta veckor, kan vi utgå ifrån att du, din man och eller uppfödare oroat/skrämt hunden vid tilltal. Uppfödaren uppgift om att det finns hundar som inte vill samverka/träna utan bara var hund, är rena strunt pratet. Alla hundar är flockdjur och både vill och är i behov av samverkan, för att överleva. Det ligger i blodet hos dem, so to speak.
Dessutom är Schäfer som vallande ras extremt beroende av arbete och samverkan för att inte stressas.

Du skriver att du försökt med Klicker. Det är ingenting man försöker med, det bör man lära sig av en godkänd klicker instruktör för att veta vad man gör och hur. När hunden väl är inlärd med klickerljudet, kan det inte bli fel, hunden tolkar klicket som Bra/rätt, varför denna att informera/belöna hund, är helt rätt. Alltså har du inte lärt dig ordentligt. Dessutom tror jag att det är lite stress/rastlöshet i alla dina försök att nå din hund, för träning. Du har provat så mycket redan nu, hunden är bara femton månader, tyvärr kan det vara så att du jämför med de andra/tidigare hundarna. Vilket alltid är en risk men än större sådan när man har samma ras och kön, alltid.

Ta ett par veckors paus och bara ha skoj ihop med din hund. Under denna tid, lär dig om dig själv, genom att läsa din hunds svar på din kommunikation. På så sätt kanske du lär dig hur din hund förstår dig bäst.

Börja med att tänk om, tänk inte kommando ord utan kontaktord, visst känns det annorlunda? Vi skall inte kommendera hunden, vi skall kontakta den. Resultatet blir detsamma bortsätt från att kontakt skapar mer positiv känsla hos hunden när man ser den som individ/elev kontra kommando som får hunden att känna sig mer styrd.

Man behöver inte styra en hund för att få den att gå fot, komma på hit eller gå på frambenen. Ta ett besök på Kolmården och fundera på hur man lärt Späckhuggare och Delfinerna det dom kan, inte genom att simma ifatt dem och vara otrevlig i vart fall. Boken ”Hunden & Delfinen” beskriver klickerträningens start och grund, läs den. Se till att du förstår helt klart, innan du börjar med din hund med klicker

En hund som har möjlighet att påverka sitt liv/situation och är trygg, är en hund som vill vara med och lära och visar detta.
Läs gärna min bok ”Aktivera din hund” för att se/förstå hur du bör tänka kring aktivering och träning, för att på så sätt nå fram till din hund.
Klicker godkända instruktörer finner du via www.immi.nu

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Labrador Retriever | Chihuahua | Pudel | Jack Russell Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB