Artikel publicerad 2008-10-14 10:27

Min hund gillar varken barn eller mina kunder

Hej Jag har två frågor. För det första: hur skall jag få min hund att gilla barn. Hon är 11 månader och är en blandning på dvärgschnauzer och tysk mellanspets. Jag, tjej 37 år, bor ensam med henne i centrala Gbg och hon är med mig varje...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Min hund gillar varken barn eller mina kunder
Hej

Jag har två frågor.

För det första: hur skall jag få min hund att gilla barn.Hon är 11 månader och är en blandning på dvärgschnauzer och tysk mellanspets.
Jag, tjej 37 år, bor ensam med henne i centrala Gbg och hon är med mig varje dag på jobbet, en frisörsalong. Jag har haft henne sen hon var 12 veckor gammal och hon är född på en liten gård på landet. Hon springer mycket lös, och är väldigt lydig för att vara en ung hund. Vi har gått valpkurs och skall gå fortsättningskursen nu i maj.
 
När hon var mindre så var hon inte aggresiv eller rädd för barn, hon har nog inte träffat så många dock. Men plötsligt så skäller hon och gör utfall mot alla barn. Hon morrar och kommer nära mig och om jag tar upp henne så kan jag känna att hon skakar. Hon slutar inte morra eller skälla när jag säger till henne, även om jag puttar på henne eller håller henne om munnen. Har försökt att ge barn lite godis som de ger henne när jag sitter med, men det har inte hjälpt. Har oxå provat en gång att låta en 6 årig modig pojke ta kopplet när vi var ute gick en sväng. Hunden blev efter en stund lite mer tolerant och var ganska nära honom utan att skälla på pojken. Skall jag fortsätta på detta "spåret"?
 
Hon skäller oxå på alla kunder som kommer in på min frisörsalong, men hon slutar efter att hon har fått hälsa. Jag tycker att detta är jobbigt beteende eftersom skallet är högt och gällt, dessutom flera gånger om dagen, varje arbetsdag. Eftersom jag har ett hantverksyrke håller jag hela tiden i verktyg och står tillsammans med en kund som gör att jag inte kan springa ifrån hela tiden eller släppa mina verktyg för att ta tag i vattenflaska eller annat jag fått tips om. Tillsägelsen kommmer liksom inte direkt, som det borde. Har införskaffat ett anti-skall-halsband som avger ett för hunden otrevligt ljud när den skäller. Men den verkar pipa när hon skakar sig och kliar sig så jag vet inte om hon verkligen sätter ihop det obehagliga ljudet med skallet. Halsbandet går att ställa in, men antingen så reagerar den inte på hennes skall eller oxå på varenda rörelse hon gör.
 
Jag har varit i kontakt med två olika hundspykologer som sa olika saker till mig. Den ena att jag skulle ta tag hennes nackskinn å låta barsk och tvinga henne in på sin plats när hon skäller på kunderna. Den andra sa att jag skulle begränsa hennes tillträde på salongen och spruta vatten på henne i början, ställa ner vatten flaskan å sen tycka synd om henne med gäll röst.
Jag har provat flera gånger med "låtsats kunder", men just då så skäller hon inte. Som om hon fattar att vi testar. När det sen kommer in riktiga kunder så skäller hon igen och vi är tillbaka på ruta ett. Jag antar att det är ett revirbeteende och att hon vill vakta mig och salongen, men jag måste få bukt med detta.

Snälla hjälp mig.
 
mvh    Emelie Fredriksson

Charlotte svarar:

Hej Emelie!
Din hund är nu i övre tonåren och som sådan är man både kavat, intresserad och feg/känslig. Din hund har ett anlag för att skälla. Raserna är delvis disponerad för vaktskall. Detta lär man delvis bort, svårt att få bort helt, genom ignorans och belöning vid tystnad. Alltså skall du inte stå med din kund och dina verktyg i händerna och försöka tysta hunden verbalt, var knäpptyst. Ha en skylt på dörren som säger att folk inte skall titta på hunden eller säga något till den, om/då den skäller. Så fort hunden tystnar, be folk/kunderna ge henne en hundgodis som du har strategiskt placerad i en vacker skål. Du måste alltså på något sätt kunna ägna stunder åt situationen för att kunna få stopp på den. Men räkna med att ett eller två skall kanske alltid kommer ur din hund, i liknande situationer, se det som en dörrklocka och lär henne att tystna genom ignoransen och belöning vid tyst.

Oron för barn kan ju bero på att hunden träffat/varit i en familj med barn, innan du fick den. Och att de barnen eller föräldrarna till barnen burit sig illa åt/skrämmande mot valpen för att den kanske skällt, busat eller på annat sätt skrämt barnen. Och eller att hunden aldrig träffat barn förens nu på senare tid, i det fallet har du brustit i din sociala träning och bör göra den nu. Alltså se till att ni träffar och ser barn. Belöna alla tillfällen som din hund ser barn och inte reagerar, här behöver du ha fokus på dig själv och din hund, för att kunna sluta med uppmärksamheten/belöningen så fort som hunden eventuellt skäller till. Att lyfta upp hunden skapar bara mer oro för barn, att hålla om munnen ger än mer oro, stress och oförstående för varför barn är farliga, enligt dig som bär dig märkligt åt, så fort barn kommer nära.

Passera ett dagis ofta och andra platser där barn finns. Var på behörigt avstånd stå och titta och belöna när hon tittar och är tyst, ignorera hunden helt om hon väsnas, vänta ut henne. Säg ingenting gör ingenting när det blir morr och skall, belöna så fort det tystnar. Här gäller som sagt fokus av dig för att hinna informera/lära din hund vad som är okey. När detta börjar ge effekt, skaffa ”barnkompisar” som kan vara med på en hundpromenad var veckan. Utrusta/lär ungarna vad som är kul lekar för hunden. Det kan vara gömma bollen, gömma godis och informera barnen om att inte skrika, vifta med armar och händer. Vara lugna och ”roliga” för hunden, med tänkvärda lekar och hundgodisar kommer man långt.

Skaffa ”barnkompisar” som kan vara med på en hundpromenad var vecka, utrusta ungarna med kul lekar så som gömma bollen, gömma godis och informera barnen om att inte skrika, vifta med armar och händer. Vara lugna och ”roliga” för hunden, med tänkvärda lekar och hundgodisar kommer man långt.

Ha INTE antiskällhalsband eftersom det inte hjälper hunden att förstå, dessutom reagerar det ju på skakning och annat som jag inte tror du menar hunden skall sluta med ?
Den hundpsykolog som rekommenderat nackatag är ingen hundpsykolog, vi arbetar inte med sådana metoder. Vid behov av hjälp be att få se vårt legitimation, vilka som är utbildade finner du på branschorganisationens hemsida www.immi.nu
Den andra som rekommenderade vatten är troligen inte heller utbildad och eller dåligt insatt i hur man gör OM man nu skall avleda ett beteende man inte önskar, genom negativ förstärkning.

Jag är utbildad och du kan se om mig på min hemsida, om du vill www.fidos.se
Och på så sätt nå mitt betaltelefon nummer om du känner att du inte riktigt kan utläsa av min skrift hur du skall få bukt med problemet.
Men läs och gör så, så om det inte blir helt bra beror det inte på hunden utan på dig. Inse att du måste offra tid för att lära din hund var du vill att den skall veta.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Grand Danois | Schäfer | Dogo Argentino | Grosser Schweizer Sennenhund | Jack Russell Terrier | Eurasier
© 1998-2020 Enfinia AB