Artikel publicerad 2008-10-20 08:54

Chihuahua som får panik på utställning

Hej! Har en 2,5 år gammal chihuahua hane som vi haft sen 10veckors ålder. Han är en fantastiskt snäll och personlig liten hund. Han har en kanon exteriör och...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Chihuahua som får panik på utställning
Hej! Har en 2,5 år gammal chihuahua hane som vi haft sen 10 veckors ålder. Han är en fantastiskt snäll och personlig liten hund. Han har en kanon exteriör och vi började ställa ut honom som junior med jätte fina resultat . Han älskar utställningar och att gå i ringen, men med tiden har han börjat få panik på bordet och när någon annan än dom han känner försöker ta på honom. Domaren får knappt närma sig honom. Är en omöjlighet att någon, för honom okänd person försöka klappa eller hålla. Han har aldrig varit med om något direkt obehagligt, möjligtvis då hos veterinären.

Detta eskalerar bara och var igår iväg på en inoff utställning för att se hur han betedde sig efter en period utan utställning. En fantastiskt snäll och tollerant domare men inte ens han fick röra vid Melvin.

För 1,5 år sedan skaffade vi ytterligare en chihuahua hane, tycker att det är sedan dess detta beteende börjat. Har rätt nyligen gjort hormonell kastrering på båda med fantastiskt resultat då dom trivs mycket bättre ihop än tidigare. Dock ingen bättring snarare försämring vad gäller domare...
 
Vore enormt tacksam för tips!!!!

MVH Kristin

Charlotte svarar:

Hej Kristin!

Att beteendet mot domaren eskalerat beror troligen på dig, att du vet/misstänker att det kan ske igen på ”denna” utställning och då intar du en hållning som din hund ser/märker.

Huvudorsaken är troligen trots allt domarna. Även om du inte tycker det hänt något så bör man inse att det kan vara hotfullt att någon kommer direkt in på en, inte avvaktar och hälsar, vilket få domare gör. Och att sedan bli fasthållen, av dig och tagen på av okänd person och speciellt då puberteten började, för det var då det startar vad jag förstår av din text.

Hunden är kanske även lite stressad, vilket ökar på liknande behandling.
Rannsaka hur mycket du tränar/promenera och aktiverar din/dina hundar. Desto mer aktivering med kontakt ju enklare att stödja/hantera sin hund blir resultatet.

Enklast lösningen är att du av kollega till mig lär dig Klicka. Och via detta klickar in okey att domare får titta/ta och undersöka.
Sök kollega till mig via www.fidos.se/lankar

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | Golden Retriever | Lagotto Romagnolo | Belgisk Vallhund | Shetland Sheepdog | American Akita | Boxer
© 1998-2020 Enfinia AB