Artikel publicerad 2008-10-22 09:28

Min hund stannar hela tiden under promenader

Hej! Min yorkshireterrier Pussel har en egenhet. En egenhet som var lite charmig i början, men som börjar bli mer och mer frustrerande. Hon stannar nämligen hela tiden när vi...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Min hund stannar hela tiden under promenader
Hej!
 
Min yorkshireterrier Pussel har en egenhet. En egenhet som var lite charmig i början, men som börjar bli mer och mer frustrerande. Hon stannar nämligen hela tiden när vi ska ut på promenad. Jag fattar inte varför. Hon kan gå några steg, motvilligt. Sen stanna. Jag lockar och grejar så mycket jag kan, och kanske tar hon några steg till innan hon stannar igen. Sådär håller det på. Det kan ta en halvtimme att gå dom första 200 meterna. När vi väl kommit en bit hemifrån brukar hon komma igång och pinna på utan problem. När vi väl nått till skogen och hon får springa lös, då är det inga som helst problem. Det är vägen dit..
 
Jag är rädd att stannandet blivit ett mönster nu. Ett mönster som jag inte kan bryta. Promenaderna är inte så roliga längre..
 
Hon är envis som en terrier sig bör och alla tips som att klickerträna, byta riktning eller vänta ut henne har blivit platt fall kan man säga. Hon står där hon står, tittar på mig stint, varpå jag kapitulerar och lyfter upp henne.
 
Jag tror att hon är en brukshund, bara en väldigt liten en;) Så med mig får hon spåra, leta föremål och träna lydnad. Vilket hon älskar. Därför är det lite mot hennes heder att bli omkringburen som vilken småhund som helst.. Men, vad gör man??
 
Snälla hjälp!
 
kram Maria och Pussel

* Hundras: yorkshireterrier
* Ålder: 10 månader
* Kön: hona
* Hur länge har det eventuella problemet varat och vid vilken ålder började det: ca 6 månader

Charlotte svarar:

Hej Maria!

Vad trevligt med en ”liten brukshund”, du tycks ha begripit att det inte är storleken som gör det utan samverkan. Hurra för dig. Ditt problem lär ha börjat vid ett halvårs ålder, enligt din skrift. Då kanske din hund kom in i löpet, vilket är en både förvirrande och känslig period. Hon kanske har mött någon/något vid denna tidpunkt som hon reagerat för och som sedan blivit precis som du säger ett inlärt mönster.

Eftersom hunden verkar helt frisk, på så vis att hon leker, lär och springer obehindrat, då hon kommit ur ”denna magiska” plätt/plats. Och vad jag förstår, även går hem, förbi det stället, hon bärs förbi, på väg ut. Så måste vi nog konstatera att detta är inlärt.

Att du lockar och på alla olika sätt försöker få hunden att flytta på sig, gör ju att hon får särskild uppmärksamhet. Vilket kan vara ”beroendeframkallande”. Skämt åsido, börja med att göra på ett annat sätt, när du går ut.

Gå ny väg, om än bara en liten bit. Gå ut annan dörr om det finns möjlighet, källardörren eller så. Gå i sicksack, gå med henne lös, om det går. Ha långlina på henne, studsa en boll just denna sträcka. Gör olika ting i den mängden att hon inte kan räkna ut, vad som komma skall. Men för allt vad du gör bär INTE henne ur denna plats, inte en gång till.

Locka inte så som du brukar, belöna bara då hunden själv rör sig. Tänk då på att belöning även är ”bara” din uppmärksamhet.
Ring mig om du känner att du vill prata mer om detta, Ett samtal blir trots allt enklare, då jag får din respons direkt. 0939 107 10 32

Lycka till
Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Papillon | Rottweiler | Schäfer | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Jack Russell Terrier | Cocker Spaniel
© 1998-2022 Enfinia AB