Artikel publicerad 2008-11-03 10:22

Vill inte lära sig eller lyssna på mig

Hej, jag har en hund som nu är ett år. Han är en blandras av shih tzu. Jag har länge försökt lära honom "vacker tass", "ligg" m.m. Men han bara...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vill inte lära sig eller lyssna på mig
Hej, jag har en hund som nu är ett år. Han är en blandras av shih tzu. Jag har länge försökt lära honom "vacker tass", "ligg" m.m. Men han bara sitter där och tittar på mig. Ja har försökt med alla knep jag fått från vänner utan att lyckas.

Sen har jag en till fråga. När vi är ute och går är han väldigt upptagen med att gå runt och nosa överallt. Han har svårt för att lyssna på mig. När jag säger åt honom att han ska stanna måste jag nästan skrika 3 - 4 gånger innan han lyssnar, och då stannar han inte helt, utan smyger sig sakta framåt. För att han skall komma till mig måste jag böja mig ner på huk. Jag vill kunna gå i skogen utan att han skall behöva vara kopplad, men vågar inte.

Lyssnar han inte på mig, eller har han dålig hörsel?
 
Tack på förhand

Charlotte svarar:

Hej!

Helt troligt har han inte dålig hörsel, men det kan vara idé att be en veterinär titta på hans öron, så han inte har öroninflammation, mycket hår i örongångarna eller annat fysiskt problem. Men jag tror problemet är att du inte vet hur man ”tilltalar” hundar och lär dem. Vet inte vem dina vänner är men tvivlar på att de kan hund.

En Shih tzu är en hund med stort egenvärde och en sådan hund skriker man inte på, då stänger hunden av för informationen. En skrikande person är en otrygg person enligt hundar och en Shih tzu är inte intresserad av det medan många vallhundar gör allt för att signalera lugn. Vilket för oss människor ser ut som underkastelse.

Att lära vilken hund som helst ”vacker tass” är en baggis.

Sitt med din hund hemma, på golvet, i lugn och ro.
Ha bästa godis tillhands. Bara vänta på att hunden lyfter det allra minsta på en tass från golvet, säga Braa och ge en gobit. Gör om samma sak igen och igen. Fem till tio gånger, ta en paus på flertalet timmar.

Gör sedan om samma träning igen. Inom loppet av ett par träningstillfällen kommer din hund att lyfta på tassen så fort ni är i denna träningsposition.
Då sätter du ett namn på handlingen, precis samtidigt som hunden lyfter på tassen, säg ”Vacker tass” och ge beröm och belöning.

Testa detta ett antal gånger genom att bara säg ”Vacker tass”. Test i olika rum, vid olika tillfällen, med dig sittande på golvet, stående, gående och så vidare för att få hunden att bli uppmärksam och förstå ordet.

Men för att lära dig förstå din hund och kunna lära det du vill, läs min bok ”Aktiver din hund”

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Australian Stock Dog | Golden Retriever | Labrador Retriever | Schäfer | Boxer | Australian Shepherd
© 1998-2019 Enfinia AB