Artikel publicerad 2009-03-09 15:27

Vår hund hittar på bus när vi är borta

Hej! Vi har en blandrashane som är åtta månader gammal. Han är en blandning mellan Golden och Labrador. Han heter Ludde och är en otroligt vänlig och lättlärd hund. Vi har gått valpkurser...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vår hund hittar på bus när vi är borta
Hej!
 
Vi har en blandrashane som är åtta månader gammal. Han är en blandning mellan Golden och Labrador.
Han heter Ludde och är en otroligt vänlig och lättlärd hund. Vi har gått valpkurser med honom och det har fungerat hur bra som helst.

Ludde behöver inte vara ensam mycket på dagarna eftersom jag jobbar natt. Han är i stort sett inte ensam alls de flesta dagarna men ibland behöver man ju åka iväg kortare ärenden. Som allra längst är jag då borta ett par timmar. Att lämna Ludde ensam kortare stunder då och då var inte något problem i början, men sedan ett par månader tillbaka har han börjat bråka och hitta på bus medans vi är borta. Vi upplever att "påhitten" blir värre och värre...

Vi har honom i hallen när vi är borta och stänger för en grind så att han inte kan komma in i övriga huset. Vi brukar lägga ut någon leksak för att han ska ha något att göra. Han har din säng att sova i och vattenskålen hos sig. Det började med att han bet sönder skor när vi var borta, vi tog då bort alla skor när vi åkte men då gav han sig på vantar/mössor/handdukar eller vad som helst annat som låg löst i hallen... När vi nu även städar bort dessa saker, ja nästan tömmer hela hallen på lösa saker, så tuggar han sönder mattor, soffkuddar osv. Han har till och med slitit loss en klädhängare av gummi från väggen och ätit upp :)

Ludde är, som sagt, en otroligt lydig, uppmärksam och intresserad hund för övrigt. Därför förstår vi inte varför han beter sig så här. Han tuggar även på inredningen i bilen när han är ensam i den (vilket inte är långa stunder alls!). Vi funderar på om han är ensam för lite, är han bortskämd med sällskap i och med att jag är hemma hela dagarna?
Vi vore mycket tacksamma för hjälp!
 
// Josefine

Charlotte svarar:

Hej Josefine!

Fel ett är att Ludde inte behöver vara ensam och ni därför inte tränat honom tillräckligt väl och ofta och tillräckligt lång tid. När valpen är liten, så sover den mest och när det blir för mycket/stress så somnar valpar. En funktion som finns hos små valpar och som ”växer bort” vid unga tonåren, så som vid fem månaders ålder. Då börjar hunden att ha förmåga att ta in mer information från sin omgivning och löser inte längre stress med att kunna somna.
Detta är inget hunden tänker, utan ett arvsanlag från varg och biologin. Ett sätt för föräldradjuren/matte husse att kunna sköta sina sysslor/fixa mat/hålla sig ren och så vidare, när man ha smått, kan man säga.

När man då inte som valp fått lära under en längre period och successivt ökat på tiden, att behöva vara ensam, så händer det som nu händer Er. Er hund är orolig och stressad och förstår inte var ni är, många hundar väsnas också eller istället, då de finner sig i denna situation. Hunden blir stressad, av att vara ensam. Hunden vet INTE att ni kommer åter. Stressen måste ut ur kroppen och i er hunds fall blir det att bita, för att lätta på stress trycket. Att lägga leksaker till en hund och tro att de kan ”roa sig själv”, är att tro för mycket. Hundar är flockdjur och de ”leker” inte och definitivt inte själva, de vill samverka med flocken.

För att få bort detta beteende läs gärna min bok ”Hundens första år”. Dels för att förstå vad som är missat och dels för att förstå hunden mer. Träna dagligen korta, korta sekvenser ensamhetsträning. Flera gånger om dagen, antigen ni behöver eller inte. Träna efter att hunden varit ute, lekt och lärt något och så, i de situationer hunden ändå skulle tagit sig en tupplur. Organisera inte. så mycket vid lämnandet, har radion på, stäng hellre om ”finrummet”. Och ha alltid alla skor, vantar och liknande i garderoben, tills hunden blivit vuxen och växt ur detta beteende.

Hälsa inte på hunden, då ni kommer åter OM den hoppar, stressar och på annat sätt verkat uppjagad. Vänta då med hälsningen, tills hunden självmant går undan/går och lägger sig. Då kan ni gå fram och hälsa genom, att sitta på huk och ge en innerlig hälsning.

Men hälsa direkt och lugnt och innerligt om den kommer nyvaken mot er vid dörren. Belöna inte ett beteende ni inte gillar, genom fy, usch och annan direkt kontakt med hunden, så som om den bitigt i något, då ni kommer hem. Kommentera inte detta, hunden förstå ändå inte. Uppmärksamma och belöna hunden för att den gör sådant ni gillar.

För att få mer hjälp om vad, hur man lär hundar och på så vis också bränner deras energi utan stress, läs gärna min bok ”Aktivera din hund”

Båda böckerna finns på biblioteket och eller, nätet/bokhandeln.

Och tänk på att en hund på åtta månader, bara är en ung hund och behöver många små tupplurar varje dag, för att få ro.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Rottweiler | Schäfer | Dobermann | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Golden Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB