Artikel publicerad 2009-03-24 12:48

Blyg och skygg valp

Hej. Jag har två cavalier king charles hundar, en på 3 år och så min lilla valp på nio månader. Det är valpen jag har frågor om. Vi är en familj på matte husse å två söner 9 och 12 år och en katt, bor på landet i egnahems hus. Min valp är en lite blyg...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Blyg och skygg valp
Hej
 
Jag har två cavalier king charles hundar, en på 3 år och så min lilla valp på nio månader.
 
Det är valpen jag har frågor om. Vi är en familj på matte husse å två söner 9 och 12 år och en katt, bor på landet i egnahems hus.
 
Min valp är en lite blyg eller ska man kalla det skygg valp, hon har varit försiktid ända från början. Hon går inte å hälsar på andra människor, nästan inte vi som bor tillsammans med henne heller. Kan det vara mitt eget fel som hon e skygg, eftersom jag gärna tar upp henne i famnen om hon ser rädd ut, o om det är lite stökigt kring henne.
 
Hon vill så gärna ser man men hon ryggar tillbaka o går undan.
 
Tränar agility med den större hunden och har nu tänkt att jag ska börja med den lilla också.
 
Har tänkt på en sak att när vi tog den större hunden fick hon vara med oss överallt, o nu när vi tog den lilla så är hon inte själv med utan den större hunden är ju oftast med o då kan hon ta skydd av henne, det gör hon.
 
Här hemma busar hon nog på som vilken annan hund som helst men det är människo kontakten som inte riktigt stämmer.
 
Mina frågor är vad ska jag göra för att få en lite tuffare självständig hund?


Charlotte svarar:

Hej!

Jag utgår ifrån att ni köpt valpen som åttaveckors valp. Om inte utan senare så är det ett fel, då hunden inte socialiserats inom rätt tid. Men även om ni köpte henne som åtta veckor, så har ni kanske undvikt främmande och eller små miljöträningsrundor inom den första tiden och nu tycker att det är dags. Är det så, så har ni undvikt att ta vara på hundens viktigaste tid, den mellan åtta till tolv veckor. Valpars präglingstid tar slut vid tolv veckor. Och det betyder att det man aldrig sett, hört, doftat innan kan bli skrämmande och så skrämmande att man inte ens försöker visa någon nyfikenhet, senare i livet för detta. Och blir en osäker individ. Om matte i dessa situationer tar upp mig ( valpen), ja då bekräftar matte det jag ( valpen) känner, oro inför.

Hundar förstår inte då vi tröstar, utan de tror att vi upplever världen som de gör. Alltså är det helt förkastligt att trösta en hund som i sig, inte bör vara rädd för det som den nu visade rädsla för. Är det en björn okey då är det bra att visa rädsla och försiktighet, men mot en människa med vänligt sinnelag, då är det inte bra.

Att den äldre hunden jämnt är med gör mycket riktigt det du befarande, ger valpen trygghet/skydd. Och valpen får ingen möjlighet att lära sig själv, om sig själv och sin omgivning. Utan kommer att må sämre av detta. Dessutom är det inte fair mot en äldre hund att behöva agera ”nanna” ständigt åt en valp. Den äldre hunden behöver få sin egen tid och sina promenader själv också. Dessutom behöver valpen lära sig att kunna vara helt själv, vilket händer då man tar sig an den äldre hundens tid.

Att göra nu är att ”försöka” backa bandet. Läs min bok ”Hundens första år”, den finns på alla bibliotek, i bokhandeln och eller på nätet. Se i boken vad det är ni missat och försök successivt att göra dessa ting, nu för er valp som blivit unghund. Förstå också att saker och ting kommer att ta längre tid, eftersom det är ”för sent” att lära in vissa ting som borde gjort inom präglingstiden, men som sagt det går att få hunden mer trygg i sig själv med tålamod och klokt arbete.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Tysk Spets | Lagotto Romagnolo | Landseer | Labrador Retriever | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund
© 1998-2019 Enfinia AB