Artikel publicerad 2009-04-20 12:27

Skällig och känslig hund med synproblem

Jag har en blandraspojke, Billy (Border Collie / Hovawart), på 9 månader som jag har problem med. Jag har haft han sedan han var 9 v och när han var runt 3-3,5 mån började jag misstänka att allt inte stod rätt till. Han började skälla...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Skällig och känslig hund med synproblem
Hej!
 
Jag har en blandraspojke, Billy (Border Collie / Hovawart),  på  9 månader som jag har problem med.
 
Jag har haft han sedan han var 9 v och när han var runt 3-3,5 mån började jag misstänka att allt inte stod rätt till. Han började skälla på människor och andra hundar, även sådana han träffat innan. T o m på mig och min andra hund om vi kom gående mot han. I mörker verkade han knappt se något alls.
 
Jag misstänkte att han något var fel på synen, men folk runt omkring mig och tom instruktörer och hundpsykolog "bortförklarade" det med att han var valp o skulle komma att växa ifrån det.
 
Jag köpte aldrig dessa bortförklaringar utan bokade tid för ögonlys. Mycket riktigt, han hade fel på synen: Förändringar på näthinnan och långsamt reagerande pupiller. Han hade vid detta tillfälle inte ens hunnit bli 5 mån.
 
Ögonspecialisten rekommenderade en ny lysning om ca 3 månader för att se vad som hände, helt enkelt hålla koll på utvecklingen. Så nu i mitten på februari hade vi denna andra ögonlysningen där det blev konstaterat att han på bara dessa tre månader hade blivit sämre och diagnosen vi nu fått är Retinopati.
 
Problemet jag har med denna lilla kille är att iom att han inte ser ordentligt så tar han till skall väldigt lätt. Så fort nånting är läskigt, vare sig det är att han ser,  hör eller känner doften av nåt, så "moffar o boffar " han och tar till skall. Har han väl kommit in i skallet så går det inte att få han att sluta, blir ett slags panikskall av det hela.
 
Jag har provat skvallerträning med han, avleda med godis, leksaker, lek, prata lugnande alt. börja prata glatt och avleda han på det viset mm mm . Ibland funkar det, oftast inte. Vissa dagar är han jätteduktig, andra dagar är en fullständig katastrof.
 
Ser han en annan hund skäller han, även om det är en hund han känner, med det undantaget att hinner jag säga namnet på hunden. Människor skäller han på beroende på avstånd, oftast bryr han sig inte när vi är ute men om personen är så pass långt borta att han bara kan urskilja att det är nån där kommer det ett boff/skall. Folk som kommer "från ingenstans", runt hörn eller ut genom en dörr t ex, samma sak, boff/skall.
 
Sätta sig nånstans ute kan jag glömma han skäller och har sig. Om någon säger nåt, om så bara "hej" så skäller han, stanna och prata med nån ute är i princip omöjligt. Hälsa på andra hundägare man träffar mellan varven, det är också bara att glömma.
 
Jag tränar och tränar och kämpar med Billy varenda dag, men det känns inte som vi kommer någonstans. Jag har haft kontakt med instruktörer och pratat med duktiga hundmänniskor, men ingenting verkar funka. Jobbar mkt med hans självförtroende och berömmer o belönar mkt när han gör bra ifrån sig, men trots allt så verkar han inte förstå att det är inte ok att skälla o hålla på som han gör.
 
Han är utöver detta en jätteduktig kille, hur mysig och tillgiven som helst. Helt underbar, men detta skällande... som jag vet bottnar sig i osäkerthet pga synen...får jag inte bukt med. Min andra hund - Sam -  är inte alls så här, visst kan han skälla till som vilken hund som helst, men säger man till han tystnar han.
 
Detta tär på mig, mer än jag kan förklara. Jag känner mig begränsad i vad jag kan göra och inte kan göra med mina hundar. Jag älskar dem bägge bortom ord, men Billy vet jag inte hur jag ska göra med. Jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa han.
 
Detta blev ett långt mail, och ändå har jag begränsat mig i vad jag har skrivit. Hoppas du orkat läsa. Alla tips och råd tas tacksam emot. Jag vägrar ge mig, på ett el annat sätt måste det gå.
 
MVH // Anne-Lie

Charlotte svarar:

Hej Anne-Lie!
 
Att inte ge sig är en god egenskap om man skall ”flytta på berg”.
Nummer ett är att din hund är av rasen Border Collie, som har lätt för att skall, så som den vallhund den är och därmed lätt blir ”stressad” av rörelser. Hovawart är en gårdshund som är vaktande, de är i sig inte så skällande men väl beslutsamma. Och om de gör ”sitt jobb” kan det skallas både bestämt och ihärdigt. Denna kombination i hund blir helt troligt ”mycket hund”.

Att din hund är kille och nu börjar närma sig könsmognad stressar bara det i sig som det gör för alla som går in i sin könsmognad. Och ovan på detta kan din hund inte läsa av signaler hos andra, utan troligen nu bara ser skuggrörelser. Hunden kommer att bli blind och att i denna tidiga ålder som han redan är, så krävs tid för bara honom, för att få honom att kunna finna ro och samtidigt utvecklas och interagera med sin omgivning som alla hundar vill och gör. Och inte minst de två raser du har i din hund.

Personligen tycker jag inte att hunden har ett kvalitativt liv och jag kan inte se hur du och din andra hund skall få ett kvalitativt liv, ihop med Billy.
Bäst för alla, är att låta Billy somna, om du inte tycker det, bör du ta dig en djup funderare på vad du tycker att din hund skall få njuta för liv och se fakta, hur du skall nå dit.

Det skulle kunna vara en utmaning nog, om Billy såg, att få honom harmonisk. Och en hund att kunna njuta livet ihop med. Det finns som jag skrev ”mycket hund”, i denna kombination. Och därmed krävs mycket och exakt jobb för att du skulle nå en lydig, pålitlig och harmonisk hund om han såg.

Kan inte förstå att instruktörer och hundpsykologer, som du refererar till har sagt det du skrev.
Då undrar jag vilka instruktörer och hundpsykologer du talat med.
Tänk på att vi hundpsykologer har ett behörighetsbevis/legitimation utfärdat av IMMI, som styrker vår kunskap. Be alltid att få se bevis på kunskap via legitimering, för den kunskap du sökte råd för, för hundens skull.

Instruktörer är inte skolade i att se och förstå hundars beteende och därmed definitivt inte i att se och bedöma felbeteende. Bra att du trodde mer på din magkänsla än dessa du talade med. Men som sagt det gör ju inte din Billy seende.

Vet inte vad jag mer skall säga, än det redan sagda.
Om du inte är nöjd med detta svar, och till varje pris skall behålla Billy i livet, vill jag rekommendera dig att ringa mig, 0939 107 10 32 på min betaltelefon. Om hunden skall fortsätta sitt liv behövs en ingående dialog, som omöjligt kan skrivas, vi behöver föra en dialog och massvis om olika små och stora händelser och problem som hunden kommer att få,

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Boxer | Chihuahua | Dvärgpinscher | Labrador Retriever | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB