Artikel publicerad 2009-04-27 09:16

Vår hund börjar bli gammal

Vi har en blandras, en underbar hund som har gett oss så mycket glädje. Nu börjar han bli gammal 10 år och har lite ont i sina höfter. Han har nästan alltid varit lös, går sina små rundor men aldrig långt ifrån oss...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vår hund börjar bli gammal
Hej
 
Vi har en blandras ( bordercollie, vanlig collie och Berner senner), en underbar hund som har gett oss så mycket glädje. Nu börjar han bli gammal 10 år och har lite ont i sina höfter. Han har nästan alltid varit lös, går sina små rundor men aldrig långt ifrån oss. Nu på det sista året har han börjat att stanna kvar och lukta på en fläck och där kan han bli stående. Vi kan vara 50 meter ifrån honom (när vi är ute på ängen) vi ropar men han kommer inte. Han sticker inte ifrån oss, men det verkar som han " tycker att jag vet var ni är, jag kommer"

Mer lättskrämd vid höga ljud. Vill också numera ligga i sängen eller på något annat mjukt. Vi bor så att han är ute på en stor tomt, där han springer lös, vi tycker att han har börjat skälla mer nu sen han blev gammal, så fort det går någon förbi.

Är det en gammal hunds beteende? Vi har haft några stycken hundar men ingen har blivit 10 år. Finns det något speciellt man ska tänka på med en gammal hund?
 
M.V.H Annika Pihl

Charlotte svarar:

Hej Annika!

Att bli gammal hund är som att bli gammal människa. Ögonen ser inte lika bra, hörseln är sämre, lederna blir stelare och man känner oftare oro.
Gå till veterinären med er gamle gentleman, så att ni får en hälsoundersökning. Det är bra att veta statusen på sin gamle vän, så att man eventuellt kan medicinera smärtor och krämpor. På så viss har man bättre koll på regressionen/åldrandets effekter.

För att mjukgöra lederna ge hunden Qusiqine ( tror stavningen är så). Det är ett preparat som återskapar ledvätskan, vilken blir mindre/mindre lättflytande på äldre individer. Och eller be veterinären om råd till annan ledmedicinering.

Äldre hundar behöver mer närhet och att slippa vara ensamma. Om och när så sker, se till att radion och lampor är på. Massage med lätta långa mjuka drag över rygglinje och längst benen, gör skönt för en äldre kropp och lugnar dessutom. Långa busiga promenader är ingenting för en äldre hund, utan mer av doftande långsamma svängar. Att köra till olika trevliga promenader och ta tid på sig, gör en äldre hund nöjd och trött. Är hunden van att ”tänka” arbete med hjärngymping , så kan man med fördel lära honom nya ting, genom lugn samverkan i hemmet. Lär hunden visa med nosen ”Var är Tumme Tott, Långeman” och så vidare. Denna typ av aktivering lugnar och tröttar en hund som inte längre är så pigg i benen. Maten kan behöva ändras till foder för äldre hundar så att rätt sammansättning av fodret ges till den äldre kroppen.

Hans ökande närhet och hans ökande skällande, hör ihop med ovan, att han är äldre och därmed mer orolig eftersom han själv känner att han inte reder situationer själv längre och därför påkallar flocken.

Ta tid för er hund, varje dag. Inse att han är äldre och gör en veterinärundersökning direkt, för att veta hur han mår.

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Boxer | Golden Retriever | Chihuahua | Labrador Retriever | Dvärgpinscher | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB