Artikel publicerad 2009-05-18 16:22

Min hund kan inte vara ensam

Jag har en fråga som känns lite tvärtom. Jag tycker inte om min hund. Vi är en familj på 2 barn (inga småbarn) och två vuxna. Barnen går i skolan mannen i huset jobbar...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Min hund kan inte vara ensam
Hej!

Jag har en fråga som känns lite tvärtom. Jag tycker inte om min hund.
Vi är en familj på 2 barn (inga småbarn) och två vuxna. Barnen går i skolan
mannen i huset jobbar heltid och har massor att göra på fritiden. Jag har
pluggat i två år men är nu arbetslös. Detta har inneburit att jag har varit hemma med vår tik som är en blandras i ca 2,5 år. Hon är lättlärd, go och snäll på alla sätt men är väldigt orolig. Hon kan inte vara ensam, inte ens i ett rum, utan letar upp mig och ska ha koll på vart jag är hela tiden. Detta har gjort att jag blivit irriterad och osällskaplig.

Hon kan inte gå på stan, där är hon orolig, hon kan åka bil så länge man sitter i bilen. Hon ska ligga intill när man sitter i soffan och när vi går och lägger oss ligger hon i sin korg tills vi somnar, då hoppar hon upp till min man som sover tungt. Jag tar ner henne när jag vaknar men inte alltid.  Har vi besök och hon vet vem det är skakar, darrar hon och hoppar på dom. Känner hon dom inte skäller hon tills jag säger till och sätter sig brevid dörren tills jag säger att det är ok. Hon gör som jag säger och jag kämpar med att uppfostra henne som en hund även om det är svårt, för andra tycker att hon är så liten. Det ska bäras och lyftas som en bebis. Gärna matas också, och jag säger nej! När jag säger till henne att gå och lägga sig gör hon det till slut.

Vi är ute 4 gånger/dag, både kortare och längre turer. Jag ger henne torrfoder och vatten, ben, badar, kammar henne, klipper korna och allt annat som behövs och hon är snäll hela tiden. Hon är lättlärd och lär sig både nyttiga och onyttiga trix jättelätt. Men....hon kan inte vara ensam 1 sekund. Hon kollar in dig hela tiden, sover inte tungt förrän hon ligger bredvid och ska ligga mellan min man och mig när vi sitter i soffan och hon ska komma emellan om vi kramas.

Jag vill ha en relation med min hund, men har aldrig känt eller fått uppleva den. Känner mig bara psykad och inlåst.
 
MVH
Maria Klint Hidén

Charlotte svarar:

Hej Maria!

Er hund är otrygg och känner av din irritation/oro. Det faktum att du varit hemma så mycket, är troliga orsaken till att hunden aldrig lärts ensamhetsträning. Detta bör man börja med i små portioner, från tio veckors ålder och sedan successivt utöka tiden allteftersom hunden klara ensamheten. Och sedan jobba med detta på olika tider, i princip, varje dag. En hund skall inte vara ensam mer än tre till fyra timmar per dag, och det brukar de flesta hundar klara kring ett års ålder, om de tränats successivt, rätt och det finns ro i hemmet.

Ensamhetsträningen gäller även när man är hemma med valpen/unghunden, man får helt enkelt se till att hunden inte springer efter hela tiden, genom ett kompostgaller som hindrar detta, exempelvis.

Förutsättningen för en bra ensamhetsträning är dock att hunden är rastad, som valp kissad och som unghund och sedan mer vuxen, även mentalt och kroppsligt rastad och trött. Man tränar mest ensamhetsträning, när hunden skulle lagt sig och vila av sig själv efter en promenad eller så.

Att ha lite musik på, för en ensamhetstränande hund brukar lugna, vissa lugnas av att ha hela hemmet att tillgå, andra då det är mindre plats att vara i. Några gillar utsikt från ett fönster, ja varje hund och dess erfarenhet är individuell och man bör därför leta efter sin hunds lugnaste möjligheter.

När man tränar för att lära sin hund, bör man tänka på att det inte räcker med ett par tillfällen. Utan träningen bör pågå en längre tid, exempelvis några dagar till veckor med en modell, innan man ger upp och utbrister ”det funkar inte!”

Då tar man paus ett par dagar och fundera igenom situationen och testar sedan en ny modell. Alla hundar har rätt till att kunna finna sådan ro, att de kan njuta ensamhet ett par timmar.

Och att din hund ständigt har koll på dig, har med oro att göra. Har hunden varit hos veterinären, för sina sprutor och så? Genomgick den då en hälsoundersökning? Hundar kan vara sjuk/ha ont även om de springer, äter och har fin päls och avföring. En hund med smärta kan mycket väl vissa rastlöshet och söka sig ständigt till flocknärhet. Gör ett veterinärbesök, så vi vet att hunden mår väl.

Besluta dig för en bra modell av ensamhetsträning, så om att efter promenad, lite kul träningslek och sedan väl hemma igen, ge den då mat. Se då till att den inte kan springa efter dig. Stäng inte dörrar, använd kompostgaller och på så vis hindra hundens ”följa John”. Ignorera ljud från den, och tänk på att det tar dagar/veckor att lära den ro och avkoppling, nu när den under så pass lång tid vant sig vid ett beteende och mönster i sitt liv/ert hem.

När hunden sitter emellan dig och maken, hänger det dels ihop med att det tryggt där och eller att det finns en spänning, eventuellt din irritation. Spänning mellan flockmedlemmar är kritiskt, när man är hund/flockindivid. Och hundar är mångt mycket mer sensitiva än vi människor är, så de känner av känslor i ”luften” lätt. Ett sätt att avvärja ett hot/en irritation i flocken/familjen är att söka sära på dem som är spända, alltså sitter man i mitten och försöker skapa ro, i sin flock.

Att bo i en familj/flock och inte uppskattas är en känsla som märks, försök analysera dina känslor mot hunden, och se dina egna fel. För att på så sätt kunna hitta bra lösningar, på ert problem. Hunden lär av hur ni agerar mot den, det är på så vis hundar lär. De kan inte vårt språk men väl utmärkta på att förstå känslor/känsloyttringar. Varför man som matte husse, måste lära sig att förstå, att om man vill lära sin hund. Då måste man först ha klart för sig sitt mål med inlärningen och även ha kontroll på sig själv, för att inte vilseleda.

Genom att ge hunden rastning, träning för kul eller för nytta, god omvårdnad, smek och välkomnande, så skänker man ro. Och kan efter det ge sig själv sin tid och kan med gott samvete ignorera en efterhängsen hund. När den märker ignorans, och fått sitt till livs och samverkan, så lär den börja finna nya sätt än att bara springa efter.

Hunden kan bara med sitt sätt påvisa hur det står till i dennes flock, inte verbalt berätta. Lyssna till hunden och rannsaka dig och hela familjens situation, så tror jag du finner bättre ro, balans och därmed upptäcker att din hund får mer ro.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Amerikansk Cocker Spaniel | Alaskan Malamute | Chihuahua | Cavalier King Charles Spaniel | Schäfer | Shetland Sheepdog | Grand Danois
© 1998-2018 Enfinia AB