Artikel publicerad 2009-10-19 12:59

Skäller mycket vid rallylydnad

Hej. Jag har en fråga ang min collie tik som är 4 år. Vi har börjat träna rallylydnad och det går väl ganska bra men ett problem är ...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Skäller mycket vid rallylydnad
Hej.

Jag har en fråga ang min collie tik som är 4 år. Vi har börjat träna rallylydnad och det går väl ganska bra men ett problem är att hon skäller så fort jag säger vad hon ska göra samtidigt som hon gör det hon ska. Försökte med antikällhalsband men det går inte eftersom hon tror att jag bestraffar henne.

Har frågat folk men ingen har kunnat säga hur jag ska gå till väga (nu är hon en väldigt pratsam hund).Hoppas få ett råd hur jag ska träna henne utan att hon skäller.

MVH Irene och Tequila.

Charlotte svarar:

Hej Irene!

Din hund är glad men samtidigt stressad. Att sätta på ett antiskällhalsband är ju rena nonsens. Som du märkte kan man inte straffa ett beteende som man önskar. Hunden tolkade inte att det var skallet utan farten, platsen och eller situationen som utlöste citrondoft i näsan, vilken hundar inte uppskattar. Du var alltså i färd med att ge din hund information om att Rallylydnad inte är positivt.

Alla som läser detta, prova inte quick fix metoder de hjälper inte, utan stjälper. Man kan inte hota, slå, gå genvägar vid inlärning.

Har man en individ är det bäst att söka lära känna den. När det gäller hundar och olika raser läs adekvat hundlitteratur, alltså sådan som hunden skulle godkänna. Den märks genom att hundpsykologer och eller etologer skrivit den.

För att hamna rätt i bokfloran, fråga gärna mig eller annan hundpsykolog innan ni läser. Att ta till sig fel information kan vara förödande. För att inte tala om hundens fullständiga missförståelse, vilken inte så sällan leder till att den inte får någon samverkan mer med sin flock och eller mer aga.

Träna in rallylydnads ”hindren” med minimal fart.
Belöna korrekt utförande och ignorera alla skall/fel.
När ni kan hindren börjar arbetet med att få fart.
Då hunden skäller stannar du upp och ger ingen kontakt, säg inget, gör inget. Den sekund hunden tystnar belöna och fortsätt.

På detta vis med tålamod och ignorans vid skall, likväl som beröm, små viskande ord Braa, Braa då det går rätt till/utan skall, kommer att leda er framåt.

Att inse att Collie är en vallhund, och som sådan både snabb och snabblärd är centralt vid inlärning. Och förstå att det lätt blir inslag av skall, vid hög fart och glädje. Då är det viktigt att inse, för att få till en perfekt rallylydnad liksom agility och eller andra snabba hundsporter, att det med en snabbtänkt hund gäller att skynda långsamt. Och belöna tystnaden.

Tålamod och träning är det som ger resultat, och det är träningen/samverkan i sig hunden uppskattar, än om du helst vill se målet. Så bör du inse att det bara är du som ser målet och därför får du anpassa din träning/inlärning med hunden, till denne och dennes förmågor att förstå.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Papillon | Chihuahua | Rottweiler | Schäfer | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Cocker Spaniel | Jack Russell Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB