Artikel publicerad 2010-01-12 10:23

Vill ej ta av och på halsband m.m.

Hej! Jag skriver en fråga för mina föräldrars räkning. I slutet av sommaren skaffade de en tibetansk spanielvalp...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vill ej ta av och på halsband m.m.
Hej!

Jag skriver en fråga för mina föräldrars räkning.
I slutet av sommaren skaffade de en tibetansk spanielvalp (hane). Han är en snäll och go hund för det mesta, men beter sig väldigt märkligt i vissa situationer. Det gäller främst när man ska ta på och av halsbandet på honom, borsta honom eller klippa klorna som han blir fruktansvärt arg (eller rädd). Han skriker, sprattlar och bits, ögonvitorna blir alldeles röda av ilska.

Det har gått så långt att när han kommer tillbaka från promenaden vill han inte gå in av rädsla för att ta av sig halsbandet. Mina föräldrar har haft 5 hundar innan och är väldigt hundvana men nu känner dom sig helt frågande och uppgivna då detta har blivit ett väldigt stort problem. Man kan undra om det har hänt honom något som liten valp som gör honom så vansinnigt rädd och arg. Är väldigt tacksam för råd vad man kan göra åt problemet!?
 
Mvh Åsa Sjöstedt Janson

Charlotte svarar:

Hej Åsa!

Självklart kan det ha hänt något skrämmande hos uppfödaren och eller hos dina föräldrar. Oavsett kanske ingen av dem då tolkat situationen som en speciell händelse, men det gjorde hunden som blev rädd. Hundar som utsatts för mycket rädsla/chock uppvisar resultatet av denna långt senare. Hunden är även nu könsmogen, vilket också kan hänga ihop med att han nu vill ”bestämma vissa saker själv”, och med motstånd/tvång ( halsband och koppel måste på) gång efter gång så ökar irritationen/rädslan.

Tips ett är, att hunden kan ha en öroninflammation, eftersom rädslan tycks  visa sig mest kring huvudet. Gör omedelbart en hälsoundersökning på hunden hos en veterinär och se till att man med otoskop ( öronbelysnings undersöknings instrument) – känns inte- tittar i öronen.
Är hunden frisk/smärtfri vet man det, är han inte kan man börja behandling.

Om allt var bra/ingen smärta gäller det att starta nya ritualer för promenad och borstning.
Borsta på nytt ställe, ta försiktigt/vänta för att få förtroendet av hunden innan man fortsätter. Skaffa en sele till hunden istället för halsband. Sätt på den på annat ställe än just innanför dörren och belöna med gott/kul, då man gör detta. När nya vanor lärts in, kan troligen borstning och påtagning av koppel & så göras lite mer var stans det passar mor och far.
Fungerar inte detta, informera om att ett samtal med mig, kan lösa problemet. Då det kan finnas fler detaljer i hundens liv, än ovan beskrivna, som påverkar dennes beteende.

Mig når man via www.fidos.se
Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Bichon Havanais | Finsk Lapphund | Grand Danois | Labrador Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB