Artikel publicerad 2010-02-22 15:18

Jack Russel som förstör allt

Hejsan. Vi har en jackrussel valp som idag är 10 månader(1år i mars). Han är en renrasig valp ifrån en liten uppfödare i hemmiljö. Han var en av 3 hanar...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Jack Russell som förstör allt
Hejsan.
 
Vi har en jackrussel valp som idag är 10 månader (1år i mars). Han är en renrasig valp ifrån en liten uppfödare i hemmiljö. Han var en av 3 hanar och så blev det 2 tikar.
Kom till oss min sambo och mig vid 9 veckors ålder. Då turades vi om att va hemma en vecka var i början, sedan var jag sjuk 6 veckor å alltså hemma , efter detta föll en liten tid förbi och min sambo var sjukskriven i ca 2 månader och alltså hemma han också. Vi älskar honom hett båda två så det blir mycket kel,men han vet också sin plats.

När vi sedan började jobba börjar problemen. Vi startade ju som "man"ska med mycket korta stunder å vi bara var utanför dörren att lämna(detta redan från 13veckor)honom hemma själv på prov.gick jättebra,ökade sakta till ca 2 -3 timmar.
Jag som matte arbetar tidiga mornar åker hemmifrån senast 04.00 varje morgon,säger då till honom"nu åker matte å jobbar ses sen""verkar han tycka är ok.
Husse far sedan vid 06,30-07,00 för att komma hem igen på frukost vid ca 9.efter detta å en kisspromenad 09,30-10,00 ngn får abbe ofta följa med husse o jobba,ibland dock inte men är inte borta längre än till 12,00 å kommer då hem igen.lunch å promenad.13,00 åker husse å är han inte med på jobbet igen kommer jag som matte hem ca 15.30 å vi myser å promenerar,sedan lagas det mat,pysslas å grejas.

Vad är då problemet?
Jo, så fort han är hemma äter han eller river på det han kommer åt, dörrlister å väggar framför allt.
Nu har vi precis i veckorna flyttat till ny större lägenhet å det var dags igen dörrkarm,dörr och sådant som "legat"framme.
Har prova´t med grind dit jag ej ville han skulle gå då stod han precis framför den hela tiden å var jätteorolig.Bur har jag också använt ibland men jag tycker inte om det då vi inte skaffat en hund för att stänga in,det verkar dock inte som han har ngt emot det .
När olyckan då skett om man kommer hem å ser,frågar men vad har du gjort här och pekar med handen syns det direkt att han vet att det är fel lägger sig ner huvudet i marken å sneglar upp skäms,ser nästan ut som han väntar på "smisk".

Har du ngt råd?
 
mvh annakarin abbes matte

Charlotte svarar:

Hej Annakarin!

Hundar skäms inte, det du ser då du pekar ut fördärvat ställe är hans svar på ditt uttryck, som helt troligt är bistert. Hundar har inget som är förbjudet att bita på, för varandra. Ert problem är att ni varit hemma med honom under relativt lång tid under hans första månader, utan att då träna ensam hemma, vilket inte fungerar om man är sjuk och hänvisad till hemmet. Trots det är det så att hunden inte kan vara själv, får separationsångest efter en tid/stund. För att nu lära honom att vara trygg ensam, tar det mer tid och energi från Er, än om det gjort från start.

Hunden behöver rastas väl, utan lek och stoj innan man lämnar honom (minst fyrtio minuter) var hemma sedan en stund innan ni går, låt lampor (när det är mörkt) vara tända, liksom ha radion på, avgränsa från de delar av hemmet ni inte vill ha honom i. Plocka bort allt som han kan ta/bita i skor, dukar, växter och så vidare. Med fördel kan man gömma lite hundgodis i gamla kartonger/tomma toarullar och liknande, för honom att få slita och öppna då han är själv, detta kan stävja hans stress och oro, att han har detta huvudbry att ta i. Hundar är flockdjur vilket innebär att de inte är ämnade för att vara själva, därför är det viktigt att man i tidig ålder och mycket successivt tränar detta, så att det fungerar och hunden kan finna ro.

Att komma hem titt och tätt inom några timmar ödelägger troligen mer än det gör nytta. Bättre att han får vara ensam förmiddagen och sedan kanske följer med husse och någon gång tvärtom. Men nu i starten behöver ni lämna honom mycket kortare sekvenser än en halv dag, för att han skall få ro i framtiden. Man lämnar en halvtimma – timma och sedan får han ha sällskap de närmsta fyra timmarna innan han lämnas en stund igen. På detta vis under flera veckor bygger man upp hans acceptans för att finna ro, då han är själv.

Gå inte in till honom om ni hör honom, utanför dörren. Vänta tills det är tyst. Är han hässjig och upphetsad då ni kommer in, hälsa inte – ignorera honom. Hälsa då han lugnat ner sig, av sig själv. Om han är lugn men glad, sätt er ner på golvet och ge en innerlig hälsning, direkt.

Hundar lär sig av oss, om vi kommer hem och är bryska för att en bit tapet bitits på exempelvis och detta upprepas dagligen, kommer hunden att utveckla stress för vår hemkomst också. Bitande och bus avtar nästan alltid då hunden finner ro och blivit äldre och tänk på att er sjukskrivningstid, satte käppar i hjulet som nu måste backas.

Viktigt är att hunden är välrastad och har fått sin mat, det är lättare att falla i sömn när man är trött och mätt. För mer förståelse kring hund, läs gärna mina böcker. Några av dem innehåller också information om hur man lär in ensam hemma träning.

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Pudel | Rottweiler | Boxer | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB