Artikel publicerad 2010-06-01 13:04

Okontaktbar och provocerande hund utomhus

Hej! Vi tog över en omplaceringshund för 6 månader sedan (okt -09). En blandras hane på då 1år, ca78cm i mankhöjd och väger ca 35-36kg nu. Tidigare familjeförhållanden var inte bra under första året...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Okontaktbar och provocerande hund utomhus
Hej!

Vi tog över en omplaceringshund för 6 månader sedan (okt -09). En blandras hane på då 1år (sibirian husky,alaskan malamute, amstaff och rottweiler), ca78cm i mankhöjd och väger ca 35-36kg nu.

Tidigare familjeförhållanden var inte bra under första året. Hunden blev utsatt för slag, mycket stress, ensamhet, ingen social träning, regler,lydnad etc. Deprimerad och matvägrade under lång tid när han kom till oss. Dock börjat äta lite bättre, kastrerades i februari 2010, Han har dock aldrig visat sig hanilsk utan vi gjorde det pga förhoppning om att dämpa stresssymptomen, koncentrera sig mer på träning och ej bara tänka på att få vara "hane" etc. Ej märkt någon skillnad än, men veterinären sa att det kunde ta ca 3-6månader innan man började märka om vissa beteenden förändrats. Vi aktiverar hunden med ordentliga promenader,det som han orkar med, vardagslydnad i hemmet, främjar till vila etc. Vi har dessutom en tik på 6månader som han ofta leker med och som vi brukar släppa tillsammans i hundrastgården så att de får leka av sig. Båda hundarna går bra ihop.

Vi behöver dock professionell hjälp snarast! Våran hane är jättelugn inomhus MEN så fort vi går ut förvandlas han till en otroligt stressad hund. Han blir jättelätt uppstressad i många sociala situationer utomhus. Bland barn, joggaren, människor som spelar fotboll, basket, hunden som går förbi, spårvagnen etc det kan även hända helt oprovocerat!. Han blir skogstokig, hoppar, slår volter, flämtar, drar, det går inte att få kontakt med honom. Han hoppar på oss och biter hårt i händer och armar, och hoppar mot huvudet, han viftar på svansen men jag upplever att beteendet blivit mycket värre på sistone och att betten är hårdare, det händer mer eller mindre varje promenad.

Vi har försökt med ALLT känns det som men vi får ingen kontakt med honom när detta händer. Hur lär vi honom vad som är rätt och vad som är fel? Det funkar EJ med att stå still, gäspa,avleda med godis eller komando, hålla fast, trycka ner, fortsätta att gå, binda fast i stolpe, vända ryggen, spruta med vatten falska på nosen, "pipa" som en hundvalp, göra promenaderna "roligare" etc. Vi behöver ett ordentligt professionellt svar som vi kan göra något med! Vi är båda trygga,stabila,lugna,konsekventa och kärleksfulla personer. Vi behöver hjälp nu, denna situationen är inte hållbar mer!

Otroligt tacksam för svar snarast!

Mvh M

Charlotte svarar:
Hej M!

Att ta över andras hund, som dessutom har haft ett ”helvete” är ingen lek. Att kastration skulle minska på stress som är orsakad av slag, underlåten miljö och socialträning funkar inte. Kastration avhjälper sexuellt intresse för motsatta könet och ger oftast ökad aptit. Er hund är i könsmognadsfasen
oavsett att han nu blivit kastrerad så är han en ung hund som håller på att växa sig till vuxen, vilket kommer att pågå fram till tre årsåldern – innan denna process är klar. Kastrations effekten, av att inte intressera sig för tikar, kan ta upp emot ett halvår innan den syns – om den nu varit en belastning över huvudtaget hos er unga hund.

Få ordning på hunden genom som du skriver (inklistrat din text); Det funkar EJ med att stå still, gäspa,avleda med godis eller komando, hålla fast, trycka ner, fortsätta att gå, binda fast i stolpe, vända ryggen, spruta med vatten falska på nosen, "pipa" som en hundvalp, göra promenaderna "roligare" etc.

Nä, det är riktigt det hjälper inte en hund som inte fått någon del av livet korrekt inlärt och avsaknad av allt vad empati och trygghet står för. De idéer du ovan provat är fel, fel för att det inte lär hunden det ni tänker, fel för att de faller, vissa av dem, under brott mot djurskyddslagen och slutligen fel för att ni byter modeller och inte håller fast vid en.

Ert problem eller rättare sagt hundens behov är så stora att jag omöjligt kan skriva ner ett fullständigt svar här. Men hjälp behöver ni och det var redan igår.
Sök kollaga till mig på er ort, se www.immi.nu för att omedelbart få igång en konsultationstid.

Läs följande böcker, de finns på bibliotek, på nätet och eller i bokhandeln:

”Välj rätt hund”
- för att läsa om alla de raser er hund har blandad i sig, den kunskapen ökar er förståelse för vad ni har i kopplet och för hundens intresse och ointresse, rent genetiskt.

Turid Rugas bok ”Lugnande signaler”
- för att lära er elementärt hur hundar förstår oss och hur ni kan signalera lugn – vid stress.

Anders Hallgren bok ”Därför gör hunden så”
- för att få bort all tro och få in kunskap

Marie Hanssons bok ”Min bästa vän”
- för att ha redskap till vad man kan och hur man tränar hundar till mindre stress och bästa kontakt. Det är via självvald kontakt från eleven/hunden som inlärning tar form, när man har en lärare/matte husse som söker kunskap

Under tiden som denna läsning pågår och in emellan konsultationerna, se till att hundleken byts ut mot lugnande promenader i naturen. Träna er unga tik samtidigt enligt ny kunskap ni läser er till, så att ni inte en dag står med två stressade hundar.

All lycka till!

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Petit Basset Griffon Vendéen | Labrador Retriever | Boxer | Puli | Yorkshireterrier | Jämthund | Lagotto Romagnolo
© 1998-2020 Enfinia AB