Artikel publicerad 2010-12-08 13:43

Tuggar på allt

Hej Charlotte. Vi har två stycken dansksvenska gårdshundar - far och son. Sonen som är nio månader gammal har snart ätit på det mesta i vårt hus...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Tuggar på allt
Hej Charlotte

Vi har två stycken dansksvenska gårdshundar - far och son.
Sonen som är nio månader gammal har snart ätit på det mesta i vårt hus.

Han började med husses läsglasögon som han ihärdigt letade upp överallt så fem par hann han med att förstöra innan han lärde husse att gömma dem bättre! Han älskar tydligen luddet som finns i våra täcken för han biter hål i påslakanet för att sedan tugga sig in i täcket och sätta tänderna i den
underbara stoppningen som finns där. När vi kommer hem från jobbet så möts vi av ludd,sulor tuggade till mikroskopiska bitar, söndertuggade byrålåds knoppar m.m m. m.

Sladden till sängen, sänggaveln,kuddarna och resten av sängkläderna och t.o.m madrassen är allt tuggbart för en hund har vi upptäckt.
Senast så hade han lärt sig att öppna skåpsdörrar och plocka ut grejor bl.a dvd - skivor som han öppnat fodralen till och dragit ur skivor och smakat av och så rykte national encyklopedin på samma gång!!! En gång så var han t.o.m riktigt romantisk för han hade haft omkull en vas på bordet och plockat med sig gula rosor till biabädden (som han förresten också gillar att tugga på)!

Vi jobbar båda 75% så de har sällskap från halva torsdagen t.o.m söndagen och varannan vecka även måndagen. Resten av tiden arbetar vi sju timmar om dagen.

Jag aktiverar varje vecka med klicker träning som båda hundarna verkligen tycker om. De får också ganska gott med motion men den här vintern har ju inte varit den bästa för promenader!
-Snälla Charlotte det här börjar bli ganska kostsamt - har du något råd till oss?

(idag hittade vi en fotkräms tub utan kork, innehållet smakade visst inget vidare men korken letar vi efter ännu....)

Glömde egentligen det viktigaste för förutom att tugga sönder det mesta här hemma när vi inte är hemma eller "ser" så äter han ju också (sväljer) mycket. I somrast t.ex så svalde han flera stenar varav en var fyra cm i omkrets! Vi är rädda för att det kommer en dag när något allvarligt inträffar vad gäller hans "matvanor"

/M

Charlotte svarar:

Hej!

Jag oroar mig mest för att hundens mage redan nu ser ut som ett ”skrotupplag”, var vänlig och gör en veterinärundersökning, så att hunden inte har grejor i magen och eller annat som felar honom. Men att han sätter i sig allt möjligt har med åldern att göra och det faktum att han inte tränats i att vara ensam hemma, han har separationsångest - trots att äldre hunden är där – ja just det. Två hundar är två ensamma hundar och den äldre har inget ”intresse/möjlighet” att på något vis försöka lära hur det går till att, vänta, vänta, vänta på att matte husse kommer hem. Separations ångest utvecklar stress, stress som individen måste göra sig av med, vilket leder till tuggande, skällande och eller ylande. Värsta scenariot av separationsångest ger en rädd hund varje gång hunden märker att ”tiden är inne” för matte husse skall gå, utan den.

Du tränar med klicker – det får mig att undra, när man är klickerperson så har man normalt ett tankesätt kring hundägandet som handlar om att lära sig förstå sin hund som individ i första hand – om man behärskar klickermetoden så bör man ha en hund som är extremt lyhörd – detta bland annat ger rätt användning av klicker. Inse att du/ni inte förstår er hund utan tror att den skall vara som pappan, som är vuxen och van – inse att er unga hund är just ung otrygg och oerfaren av livet. 

Unghunden behöver få lära sig ensamhet i små portioner ( alltså även ensam utan ”pappa”), hemmet bör säkras så att det man kan få tag på inte skadar hunden. Radion bör vara på, rastning innan lämnandet skall vara lugnt men minst på fyrtiofem minuter – därefter skall man vara kvar hemma en stund (äta frukost, läsa tidning stund). Sök hjälpare som kan vara med hunden en stund på lunchen, strax efter ni gått och eller så – för att nå fram till vad er vuxna hund redan kan prestera – vänta, vänta, vänta
De dagar ni är lediga måste ni träna ensam hemma träning i flera olika sjok, så som olika tider olika lång tid, så att hunden har en chans att lära sig.

Läs gärna Anders Hallgrens bok ”Därför gör hunden så” och mina böcker  ”Aktivera din hund” & ”Mental aktivering för din hund”.  Så ni har att ta av/ få hjälp via.

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Jack Russell Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB