Artikel publicerad 2011-03-15 22:16

Hanhund som gräver inomhus

Hej! Vi har en han-wachtelhund på 6 år som "gräver" inomhus. Det händer alltid vid dörrar och på linoleum-golv. Det är inget stort problem...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Hanhund som gräver inomhus
Hej!

Vi har en han-wachtelhund på 6 år som "gräver" inomhus. Det händer alltid vid dörrar och på linoleum-golv. Det är inget stort problem mer än att det ibland stör på nätterna. Det händer från och till, några gånger i veckan kanske och har pågått under hela hans vuxna liv. Vi har också en wachtel/flatcoat-hane på 2 år. Hundarna är ensamma en stund på dagtid utan problem och går på promenader och aktiveras morgon och kväll. Vi bor på landet och pappa jagar med hundarna vid säsong. De är sociala, mycket smarta och uppmärksamma på familjen (mamma, pappa, två vuxna barn) och är pigga och glada.

Det skadar ingen och han verkar nöjd med livet, men det vore intressant att veta varför han gör det. Några gånger om året sätter han också igång och slickar alla linoleumgolv han kommer åt och då går han systematiskt fram så att han kan slicka hela golvet. Vi använder inga farliga rengöringsmedel och han gör det inte efter städning. Säger man åt honom att sluta så slutar han, men efter ett tag är han tillbaka.

Som sagt är detta inget stort problem! Hoppas ändå på svar då jag är intresserad!

Ling

Charlotte svarar:

Hej Ling!

Kan vara möss i golvet, kan vara stress om det är periodvis. Är den andra hunden lugn? Eller är det den som ”bestämmer” – då kan det var stress, om det är så att hunden inte kan komma till er och inte ifrån den andre. Det kan också vara så att han har något medicinskt problem – gör en veterinärkoll, vilket ändå bör ske vart år för vaccination och då en extra check upp på äldre och eller hårt arbetande hundar (vilka jakthundar är under säsong).
Många hundar som är familjehundar med exempelvis jakt vid säsong är hundar som ofta glöms bort, man hejar på dem och de får vara med men man tänker inte aktivt på att de har energi som behöver komma ut/till användning. Se därför också till att ni varje dag helst, men minst fyra gånger per vecka verkligen rastar era hundar såväl mentalt med inlärning/spår eller liknande så väl som fysiskt. En hund med ett återkommande ”onödigt” annorlunda beteende är en hund som antigen har korn på något och eller som har ett eget problem, lös det åt honom enligt åtgärder jag beskriver.

Behöver du hjälp med fantasin läs min bok ”Mental aktivering för din hund”

Charlotte Swanstein
Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Welsh Springer Spaniel | Schäfer | Dvärgschnauzer | Pudel | Labrador Retriever | Shetland Sheepdog | Boxer
© 1998-2023 Enfinia AB