Bild ur galleriet
Cresta vom Jurarösli

Appenzeller Sennenhund

Välkommen till Vovves rassidor för Appenzeller Sennenhund!

Här hittar du mycket nyttigt och kul att läsa om denna ras. Navigera mellan olika informationsområden genom att använda flikarna ovan. På varje sida kan du även tipsa oss om tex länkar som saknas eller om du hittar ett fel.

Appenzeller Sennenhund

Bakgrund:
Ursprungsland/hemland: Schweiz. 1853 beskrevs för första gången en appenzeller sennenhund i boken "Tierleben der Alpenwelt" som en "ljust skällande, korthårig, medelstor, flerfärgad sennenhund", som "man kan träffa på i vissa trakter där den vaktar bostaden eller föser samman hjorden under arbete i regelbundna, trånga slag". 1895 begärde jägmästare Max Sieber, rasens store främjare, att den schweiziska kennelklubben (SKG) skulle göra något för rasen. 1898 ställde regeringsrådet i kantonen S:t Gallen 400 schweizerfranc till förfogande för att främja aveln av rasen. På uppdrag av SKG bildades en kommission, raskarakteristika fastställdes och på en marknad i Altstätten visades 9 hanar och 7 tikar. De erhöll premier på 5-10 schweizerfranc. Som en följd av detta kom 8 appenzeller 1898 till den första internationella hundutställningen i Winterthur till den på försök införda klassen "sennenhundar".

Allmänt:
Appenzeller sennenhund skall vara livlig, temperamentsfull, självsäker och orädd. Rasen är något avvaktande mot främlingar och är en pålitlig väktare. Den är gladlynt och läraktig.

Storlek & vikt:
Mankhöjd för hanhund: 52-56 cm. Mankhöjd för tik: 50-54 cm.
Rasstandarder Rasstandarderna nedan är länkar till dokument på SKK:s respektive FCI:s hemsidor. SKK:s rasstandard är i PDF-format och FCI:s är i Word-format.
Gruppindelning, ursprungsland m.m. Indelning enligt SKK:
Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Indelning enligt FCI:
Grupp 2: Pinscher and Schnauzer - Molossians and Swiss Mountain- and Cattledogs
Sektion 3: Swiss Mountain- and Cattledogs
Nr 46

Ursprungsland:
Schweiz

Alternativa namn:
Bouvier d'Appenzell
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Pudel | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB