Bild ur galleriet
Alfons
Medlemmar
42 av Vovves medlemmar har en Bearded Collie. Här är några av dem: Bli medlem du också! Läs om hur du blir medlem här.

Bearded Collie

Välkommen till Vovves rassidor för Bearded Collie!

Här hittar du mycket nyttigt och kul att läsa om denna ras. Navigera mellan olika informationsområden genom att använda flikarna ovan. På varje sida kan du även tipsa oss om tex länkar som saknas eller om du hittar ett fel.

Bearded Collie

Bakgrund:
Bearded collie är förmodligen en av Storbritaniens äldsta vallhundsraser. Det finns inte mycket dokumenterat om rasens tidigare bakgrund men man vet att på 1600- och 1700-talen drev bearded collies boskap från skotska höglandet ner till södra Skottland och England, där boskapen såldes på marknader. Bearded collie var en ren vallhund som föddes upp för sina bruksegenheter, inte för sitt utseende, och baserades troligtvis på inhemska långhåriga vallhundar korsade med bl a polska vallhundar.

Allmänt:
Bearded collie skall vara en torr, stram och rörlig hund. Trots den kraftiga kroppsbyggnaden får rasen inte verka allt för tung, utan skall ge ett ganska luftigt intryck. Typiskt för rasen är de klara ögonen med det forskande uttrycket. Bearded collie skall vara vaken, livlig, aktiv och ha ett gott självförtroende. Den skall vara mentalt stabil och intelligent vallhud, utan några tecken på nervositet eller aggressivitet.

Storlek & vikt:
Idealhöjd för hanhund är 53-56 cm, för tik 51-53 cm.
Rasstandarder Rasstandarderna nedan är länkar till dokument på SKK:s respektive FCI:s hemsidor. SKK:s rasstandard är i PDF-format och FCI:s är i Word-format.
Gruppindelning, ursprungsland m.m. Indelning enligt SKK:
Grupp 1: Bruks-, vall-, boskaps- & herdehundar

Indelning enligt FCI:
Grupp 1: Sheepdogs & Cattledogs
Sektion 1: Sheepdogs
Nr 271

Ursprungsland:
Storbritannien

Alternativa namn:
Colley Barbu
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Bearded Collie | Beauceron | Appenzeller Sennenhund | Grand Danois | Grosser Schweizer Sennenhund | Pyreneisk Mastiff
© 1998-2024 Enfinia AB