Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Belgisk Vallhund

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Sussane skriver 23 februari 2016:
Min erfarenhet är från Terv varianten.
Jag rekommenderar att personer med intresse för den här typen av hundar tar sig tid att mer ingående studera OCH umgås med hundar av liknande mentalitet som den hos vallhundar.
Dessa hundar vill jobba för sin förare, de lär sig oftast fort vilket gör att det lätt kan gå upp i varv och bli frustrerade om de inte förstår vad föraren efterfrågar på en gång. Dock, liksom med allt levande är detta högst individuellt, men kan räknas till ett vanligt förekommande beteende hos vissa individer i genren vallhundar. Det är en underbar hundras och för att verkligen få ut det bästa ur en terv behövs vilja, kärlek, tillit, tålamod och socialisering. Det går också bra att lägga till egenskaper som envishet och humor.
Som ledare över en terv är det viktigt att vara ärlig i sitt ledarskap, uppstår en situation där din terv är osäker så är det mest effektiva ditt kroppspråk och tervens tidigare erfarenheter av dig som alfa.
För att skapa en sådan relation krävs en solid grund och rättvis behandling. Nej skall vara nej jämt, en terv som får ett mixat budskap genom att ibland få reprimand för ett beteende som den vid andra tillfällen går ostraffat ur, kommer snabbt registrera detta faktum. Den lyssnar fortfarande på ordet "nej" , men terven kommer även snabbt att ha hunnit inse att du inte alltid står på samma linje vilket, kan visa sig vid senare tillfällen ett exempel på sådant kan vara situationer där hunden känner osäkerhet.
Så hand i hand med ovanstående så är det en bra regel att införa små "ritualer" för situationer som är liknande, om förehavandena för terven ter sig lika så är det upp till dig som förare att göra en skillnad som även hunden kan greppa. Detta kan te sig allmänt men jag syftar specifikt på min upplevelser med tervar då de förstår så fort och ofta är med, kan det vara lätt att glömma en sån detalj eftersom det går så bra. Tills det inte gör det, eftersom de finns skillnader som jag som människa uppfattar och förstår, som min hund inte förstår skillnad på. Och det är min uppgift som människa att komma ihåg att om terv är snabbtänkt så är min uppgift att försöka se till att styra tänket innan terven hinner tänka. MAO jag ser till att komponenterna är tydliga och strukturerade för att undvika att terven drar egen slutsats :)
Det finns så mycket att säga men för att inte skriva en novell så tror jag att de viktigaste aspekterna för att få en lätt inblick i hur det är att ha en terv är att vara införstådd i vikten av ovanstående text och varför jag anser den vara vettig i rasomdömmet, vidare så får man en fantastisk bästa vän, en clown tillsammans med sin familj / husse/matte och en riktig blickmagnet som ofta får beundrande blickar och uppmärksamhet från omgivningen, vilket gör att du som vill ha en terv gör bäst i att socialisera hunden ordentligt då de oftast är reserverade av naturen och kan utveckla osäkerhet i sociala sammanhang om inte du som ägare ser till att förebygga det.
Även en mästare på att charma, några personliga exempel är tex. om matte plockar blommor, då rycker terv upp gräs/buskar etc och kommer med dem, ( trots att det är uppenbart att terv undrar om matte blivit lite rubbad)
Om matte målar så sätter sig terv bredvid och tittar på,Om matte har bråttom till toaletten kommer terv på att terv har bråttom in på toaletten även om terv inte har ärende dit mer än att bli utkörd av matte. Om matte inte har tid att klia på terv så ligger han bara någon halvmeter ifrån,för terv är det jätteviktigt med närhet och att terven får känna att denne är delaktig i allt från promenader till att lösa korsord* eller springa på toaletten ( *en terv lägger sig gärna PÅ korsordet eller lägger sig nära nog att sträcka ut tassen vid väl valt tillfälle som då läggs på korsordet och rycket ifrån tidningen, i det fall matte verkar ha fastnat). Jag som matte kan är fräck nog att lägga mig på tervens filt och titta på film. Inte för att jag inte har en soffa, utan för att det helt enkelt uppskattas enormt mycket av terven som känner att han är med, och av erfarenhet så är den här galenskapen ett väldigt bra sätt att främja tillit och trygghet. Det är självklart inte ett måste för dig som skaffar terv att krypa ihop i hundkorgen och titta på film, men det är ganska mysigt om man har pälstillåtna kläder och en förhållandevis torr terv.;)
Jag måste avslutningsvis säga att väljer du en terv så kommer det finnas stunder då terv driver dig till vansinne och vice versa men behandlar du din terv väl, så får du den absolut bästa vännen du någonsin kan tänka dig och en grymt bra ursäkt att lägga undan korsord.
Sookie med flock skriver 8 februari 2011:
Min erfarenhet är av Groenendael och Malinois. Dessa kunde lika gärna vara två helt olika raser. "Hårdheten" som finns i Mallen tycker jag inte är lika tydlig hos Groenisen som har en mjukare framtoning. Personligen tycker jag att Groenisen är mer följsam och samarbetsvillig är Mallen som är mer självständig. Båda typerna fungerar bra i alla Bruksgrenarna. Värt att nämna är skillnaden mellan svenska och utlänska linjer! Längre ner i Europa har man kommit mycket längre i sitt avelsarbete med Groenendael än man har gjort i Sverige!
jimben30 skriver 12 maj 2009:
Detta är en mycket aktiv och trevlig ras.
Dock är dom olika typerna mycket olika, så ta reda på mer om den typ som du tycker passar dig!

Mina erfarenheter kommer från Mallinoisen.
Även kallad Malle.

Rasen är ingen nybörjar hund.
Kan varmt rekomendera den till tjänstehundsintresserade.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Grand Danois | Labrador Retriever
© 1998-2023 Enfinia AB