Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Bichon Havanais

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Tuva skriver 5 september 2014:
Min mormor och morfar har en liten brun bichon havanais som heter Alfons.
Den lilla sötnosen är lekfull, snäll och är en hund som vill hänga med på allt.
Alfons ialla fall, gillar verkligen barn, och är väldigt lätt lärd. Jag har tillexempel lärt honom dansa, backa, snurra, tass och sittfint. Han kan även sparka fotboll någorlunda, haha!

För att vara så små orkar dem väldigt mycket, tex hänger dem med på alla lång promenader och tränar även agility med mig. Dem blir lätt trötta med sin långa päls men Alfons är kort klippt så han har haft det skönt nu denna varma sommarn.
Han blir stressad i annorlunda situationer, tex på stan, men han älskar alla så det är inte jätte stora problem, det är en sak vi ska träna på.
Elis matte skriver 20 februari 2013:
Hej, jag har en Bichon Havanaise som är snart 2,5 år, en hane. Det är min tredje hund som vuxen, har även haft två hundar under min uppväxt. De hundar jag har erfarenhet av är Collie, Golden retriver, Lagotto och nu Havanaisen.

Vår lilla havanise är en helt underbar hund, han är van sedan han var liten att följa med på yngsta sonens tävlingar inom motorsport, fungerar hur bra som helst fast det är mycket människor, många barn och mycket ljud omkring oss, han är van att bo i husvagn under tävlingssäsong. Otroligt lätt att ha med sig oavsett vart vi är, funkar jättebra att åka tåg, buss och bil med honom. När vi åker bil till tävlingar kan det vara långa bilresor, han ligger och sover oavbrutet i bilen, vaknar endast för att bli rastad. När vi ätit på restaurang under våra tävlingsresor så sitter vi alltid på uteservering och då ligger han och sover brevid oss utan att störas av något och blir aldrig otåligt eller gnällig.

Han visar inga tecken på att reagera på fyrverkerier eller skott av något slag.

Vår rädsla när vi köpte en "småhund" var att den skulle vara bjäbbig, det är den absolut inte, leker med våra vuxna döttrars hundar, som är Powder Puff o Leonberger, utan att det hörs ett ljud från dem, de hoppar och brottas med varandra ( ja inte Leonbergern som är alldeles för stor..) utan att skälla, han skäller när någon ringer på dörren och slutar så fort de kommit innanför vår ytterdörr.

Vår hund är otroligt social, vill alltid vara nära oss fysiskt, ligger emot någon av oss i soffan och sover alltid med oss i sängen, en helt underbar hund helt enkelt.

Jag läste på mycket om rasen innan jag köpte min havanaise och allt jag läste stämmer väl in på vår hund.
Någon skrev då att det enda negativa med en havanaise är " att man bara vill ha fler av dem " det stämmer mycket väl :D min nästa hund blir definitivt en havanaise igen.

Kan inget annat än att rekommendera denna ras, den enda som kräver lite jobb är pälsen, vi håller vår hund nerklippt men när pälsen blir lite för lång så blir det lätt tovor i den, det krävs att man duschar hunden och borstar pälsen regelbundet när den är lite längre, är den ganska kortklippt så är pälsen väldigt lättskött och alldeles sammetslen.

Lycka till med din Havanaise om du bestämmer dig för denna ras.
Smultron123 skriver 18 september 2012:
Hej,

Jag tyckte själv det var väldigt bra att kunna gå in här och läsa om vad folk tycker om sina raser! Så här kommer det ett omdöme om vår Bichon Havanaistik.

Jag har en liten tik som nu är drygt 7 månader. Hon är helt fantastisk och jag skulle inte tveka över att rekommendera andra till den här rasen!
Jag är allergisk mot pälsdjur och har läst och läst och tillslut kommit fram till den här rasen som jag inte hade hört talas om innan och det funkar! Ibland känner jag lite men inte så farligt...

Hon är supersnäll, lugn och trygg. Skäller inte alls - är bara glad och nyfiken och älskar allt och alla. Fäller inte och är lagom liten och behändig och lätt att ta med och ha och göra med.
Vi är en aktiv familj med två barn 8 och 11 år och båda barnen tycker det är jättemysigt, Sally hänger med på träningar och blir gärna klappad och hälsad på av alla hon möter.
Sally sover hos dottern på nätterna då jag inte vill utsätta mig i onödan för förmycket närkontakt... hon vill gärna vara nära oss hela tiden.
Hon har vart trygg i sig själv ända sedan dag ett, det har ju naturligtvis med uppfödaren att göra också!
Hon är dock inte helt rumsren än - utan går upp på nätterna (och in på toaletten) och kissar och bajsar, men jag hoppas att det ger sig snart.

Vi har klippt ner pälsen då hon går på dagis på dagarna och då vi inte har tid/lust att sköta pälsen på det sättet man behöver om man har långt hår. hon har lite tovor runt öronen så jag kan förstå att det kan vara besvärligt med tovor om man väljer att ha en långhårig Bichon Havanais, och inte är jätteduktig med hårvården... jag tycker dock hon är jättefin nerklippt! Men det innebär ju dock att vi inte kan ställa ut henne, om vi hade velat det.

Jag har henne lös så fort vi är borta från trafik, när vi går promenader - och hon följer mig utan problem, och det tycker jag är mysigt, det finns ingen jakt eller vakt i henne...

En väldigt bra sällskapshund som inte skrämmer någon och som passar de flesta skulle jag säga!
Jessicajonna skriver 25 juli 2010:
Nu är Nemo snart 9 månader gammal. Han är en otroligt tillgiven, glad och busig kille. Han älskar att att hälsa på dem vi möter på våra promenader och hoppar nu inte( lika ofta ) utan lov... Har även lärt sig att gå förbi utan att hälsa. Han älskar alla så då jag ska bort är det aldrig ngr problem, men han gråter lite och gnäller förstås om ingen gör ngt roligt med honom då jag går. Vi har precis avverkat "slyngelåldern" eller spökåldern som det så fint heter. Vilket innebar att han då det var mörkt ylade och var rädd för tex soptunnor och annat som han eg visste stod där tidigare. Han skällde dessutom då vi lämnade honom korta stunder vilket hade fungerat tidigare.. Vi fick helt enkelt "börja om" med att ensamhetsträna honom. Det som vi gjorde då han skällde på ingenting dagtid (spökåldern) var att vi sade ja nu är det bra. Vi gjorde ingen större grej av det hela . Det som betyder mycket i den (spök) åldern är att få dem trygga igen helt enklet. Nu börjar han bli sig lik igen och det känns toppen ! Han är otroligt social och går jätte bra ihop med andra hundar och barn och även katter har vi märkt. Det är absolut ingen jaktinstinkt i våran kille och det han vill är att göra matte till lags. En verkligt underbar familjehund helt enkelt. Eller det som jag läste då jag beslutade mig för denna ras var ,: - Passar barnfamiljer & aktiva pensionärer. Nu är jag inte så gammal men aktiviteterna passar mig och honom bra då det inte blir flera mils promender varje dag.
-En skön familjemedlem som tar plats och ger mycket glädje !
Jessicajonna skriver 5 februari 2010:
Har haft min valp i 3 veckor och 2 dgr. Känns som vi haft honom längre. Han är otroligt social, vill hälsa på alla vi möter men får vänta med att hälsa på andra hundar till vaccinationen nästa vecka. Om ngn går förbi honom då vi är ute och inte hälsar blir han otroligt förvånad. Han vill hälsa och bli kelad med av alla. Han kan redan sitt. Vi har tränat honom sedan dag ett. Då han ska få mat lägger han sig ned och väntar till vi säger varsågod! Vi kan till och med gå därifrån och då gnäller han till vi säger varsågod ! Då går han fram och äter upp med en fart och blir lika förvånad varje gång att det är slut. Vi har inte haft honom länge men redan känns det som helt underbart... Han går jätte bra utan koppel och vi har tränat klick på honom. Då han vill springa iväg och hälsa på ngn långt bort använder vi klicken och ger honom en godis. Han lyssnar mer på den än på vårt kommando. Den är verkligen en bra hjälp. Nu går han i koppel då han blivit lite större och blivit mer "tufff". Han är 3 månader i morgon och nu ska vi träna på att gå förbi människor utan att han ska hälsa.. En utmaning ska ni tro. Ligg och snurra runt är nästa på vår lista. Stanna kan han tack vare att vi använder det då han får mat. Det har verkligen berikat vårt liv denna lilla kille. Jag har bott här i 2,5 års tid .. Men sedan Nemo kom har jag lärt känna 50 personer fler på bara 3 veckor. Han gillar att åka bil och träffa människor, är han trött så sover han och då får han alltid vara ifred. Kan verkligen rekommendera denna ras. Nu har vi inte haft honom länge men vi ser verkligen fram emot många roliga spännade år med våran Nemo .
harly skriver 25 september 2009:
+Snäll, glad, positiv, läraktig. En underbar ras som älskar sin familj. Fungerar bra även utan koppel. Rasen är en av dom friskaste i Agrias statestik och förväntas leva ganska länge. I en Havanais har du en underbar vän.
En normal Havanaisägare tillbringar sin tv tid med att klappa en havanaismage som alltid uppenbarar sig bredvid på soffan. Havanaisen älskar en lång skogspromenad på någon mil eller så men klarar sig också utan.

- Mycket pälsvård (om den inte hålls nedklippt) samt så familjeberoende att man inte kan lämna dom ensamma någon längre tid. Max 2 timmar någon enstaka gång dock inte varje dag. Hunden lever för att vara med hela tiden. Efter en skogspromenad finns det normalt tillräckligt med kvistar och barr i pälsen så att det räcker till en mindre brasa i öppna spisen.

Pälsvården blir till rutin och numer tycker jag det är mysigt att lägga ner någon timme på att kamma mina Havanaiser.
De var så sant jag höll på att glömma en sak. Det är nästan omöjligt att i längden nöja sig med bara en Havanais.
havanaisen skriver 22 september 2009:
Minna är en otroligt enkel hund att ha att göra med. Hon kan följa med överallt är alltid lugn, åker bil, båt, tåg, buss, tunnelbana allt utan problem. Hon har varit med på jobbet och på semestrar på olika platser i Sverige. Vi tar med henne hem till vänner. Hon lägger sig ner och sover bara. Våra allergiska släktingar kan fortfrande komma hem till oss utan att få några större problem. Hon är också väldigt lydig och vill helst vara till lags. Det här är en hund som alla tycker om.
Vår havanais har inte så mycket energi det går lite långsamt ute och hon tycker inte alltid att skogspromeander är så kul om det är dåligt väder men hon kan gå väldigt långt och tuffa sträckor vissa dar men det är lite si och så med motivationen ibland.
Hon är en otroligt tålig lekkamrat till vår dotter, hon finner sig i allt. Dessutom är hon ju så liten att barnen har alltid klarat av att gå ut med henne.
Det krävs en del pälsvård även om hunden är nerklippt det blir mycket päls runt tassar och i öron mm som måste hållas efter. Men i gengäld så hårar hon inte alls.
Jag tycker det är den perfekta sällskapshunden för den som inte är road/har tid att träna hela tiden. Och vill man träna så går det också hon tycker det är roligt.
Eller för den som vill ha en enkel lättskött men kul liten hundkompis.
carro skriver 15 maj 2009:
Om Bichon Havanais:
*Havanaisen är en riktig liten clown som älskar att stå i centrum.
*Älskar att gå långpromenader men har heller inget emot att ligga och slappa i soffan en dag.
*Är mycket barnkär (så länge den har goda erfarenheter av barn såklart) och är absolut inte reserverad för främlingar, snarare tvärtom!
*Bara för att det är en liten hund så betyder det inte att den inte klarar att arbeta! Agility, freestyle, person- och viltspår är grenar som havanaisen klarar hur bra som helst!
*Är känd för att fungera för många Pälsdjursallergiker. (dock inte alla!!! Allergi är mycket individuellt!)

Negativt om rasen:
*De får lång päls som måste hållas efter men regelbundna bad och kamning. (Klarar man inte det så går det ju alltid att klippa ner den)
* Får lätt stämpeln att vara en "tanthund", men de är riktigt tuffa och tåliga!

Sammanfattning: Denna ras passar egentligen alla, eftersom den är så anpassningsbar, men i korta drag kan man säga att den passar utmärkt för:
* Barnfamiljer
* Personer som vill ha en promenadkompis som inte kräver alltför mycket aktivering.
* Personer med lindrig allergi (ej för alla allergiker!)
* Personer som gillar pälsvård och utställningar
* Personer som vill ha en hund som varken tar mycket plats eller äter en ur huset.
* Personer som vill ha en hund som fungerar bland både kända och okända människor.

osv...

lukas matte skriver 13 maj 2009:
bichon havanais.

min lukas är 2,5 år och jag har honom med på arbetet varje dag; jag arbetar i familjedaghem, så lukas får vara med 5-7 barn i åldrarna 1-6år varje dag och vara med överallt. att ha med honom på buss el tåg el bil är inga problem. skogspromenad eller en tur till centrum / utflykt till bondgård/ eller vilka utflykter som helst funkar oxå mkt bra. lukas är lugn och fin och för honom är det mkt naturligt vara tills med barn och människor överhuvudtaget. det har han varit sedan han var valp.
så jag kan varmt rekommendera att ha havanais till barnfamiljer.

sedan lukas var 6mån har han arbetat med viltspår/blodspår. han blev sommaren 2008 svensk viltsprchampion (svch) och är enl skk nr2 i rasen att inneha denna tiltel i sverige. lukas är mkt noggrann i spåret och löser allla problem med ett stort lugn. domarna blev lite förvånade över att jag tävlade med en havanais, men under provet var de nöjda med hans arbete och även hans lugna tempo. just nu tränar vi för att tävla med blodspår i norge, och de norska spåren är lite tuffare men lukas arbetar på och vi tror på ett norskt championat i sommar. dock får en havanais slita lite hårdare i skogen med vilt(blodspår då de är så små, de får lära sig att tex gå runt stora hinder och söka andra vägar men ändå hålla reda på spåret... kan varmt rekommendera havanaisägare att viltspåra med sin hund; det är en mkt bra berikning! eftersom viltspår är så bra hjärngympa för min hund så har lukas inga problem med att koppla av hemmavid eller när vi är borta. inga som helst problem med att var tills med mkt folk eller att vara ensam hemma en stund.

vidare är lukas även mkt duktig på rallylydnad och personspår. dock tävlar vi ej i det pga tidsbrist. lukas har även provat på lite agility och det tyckte han oxå var kul!, men vi kan ej hinna med allt... Lukas är även en mkt god simmare; tränar upp hans kondition med simning 2-3 ggr iveckan (så att han skall klara av långa viltspår i skogen)


havanaisen är en mycket lättlärd hund, att lära den cirkuskonster går i ett nafs! för vår familj och mig är bichon havanais ett bra val av hund. lätt att ha att göra med och otroligt social och lätt attt ha att göra med.

för den som ej älskar pälsvård är pälsen nåt som tar mkt tid att få fin. jag har klippt ner lukas päls till 15mm. dels för att det tar så lång tid att vårda, men just för att lukas arbetar så mkt i skogen med viltspår och det funkar ej med så lång päls och att vara så kort - massor av kottar och kvistar fastnar i hans päls och då kan han ej koncentrera sig på att arbeta i spåret.. och eftersom han simmar mkt så är det mkt enklare att ha en korthårig havanais! en havnais fäller ej päls, och det är toppen - man har inte ett enda hundhår i huset/bilen/soffan fastän man är hundägare och de flesta hundallergiger tål havanaisen. ett stort plus!!

havanaisen är enl mig en otroligt social och mkt familjekär och lättlärd och klok hund i vad som helst för aktivitet! Och de är ju så otroligt söta oxå! (man jag är ju ehlt klart inte objektiv när jag skriver detta, bara helt fascinerad av att dessa små söta hundar kan så otrolft mycket.)

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Shetland Sheepdog | Finsk Lapphund | Dalmatiner | Jack Russell Terrier | Jämthund | Schäfer
© 1998-2024 Enfinia AB