Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.
Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.
CC.Karin Lundberg skriver 30 januari 2011:
Border colie är som ovan ingen första hund , den behöver mycket aktivitet. Min BC är på sitt elvte år och är inte intresserad av andra hundar om dom är för stökiga ej heler av odjud då går hon gärna undan, går inte fram till folk mer än några hon känner, nu vill jag ha det så efter som hon går lös för det mästa,alla gillar inte hundar. Hon är utbildad i lydnad ca.framföralt bogen tar stryk vid nedslag och hon börja halta, nu när hon bara gör spår o sakstövning haltar hon inte. Hon är också utbildad som eftersökshund. Sedan har vi provat på drag. I en teater pjäs var hon statist och spela med mig i en föreställning ute.En mycket god föjeslagare vet var enda steg jag tar och vad skall göra,kan många singnaler (ord). Jag vet om man inte tar tag i valning av bilar cycklar o annat när dom är valp kan det bli väldigt besvärligt, akteverar du den inte hittar den på egna beslut som inte alltid är så lustiga, där om mycket omplasering på dessa när BC var popelera, detta har minskat som tur är. Så en Border Colie då får du vra aktiv, i för sig behöver alla detta mer eller mindre och små hundar som tycks vara en asosiarsnigel skriver 28 juni 2009:
Detta är kopierat från Svenska vallhundsklubbens hemsida:
Bordercollien är en utpräglad vallhund som är framavlad under flera hundra år på de brittiska öarna. Den används nu för tiden över hela världen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur. Till Sverige kom den troligtvis på 20-talet.
Bordercollien är signalkänslig, har mycket lätt för att lära och vill gärna vara sin förare till lags. Den är avlad för att arbeta åt sin förare och om man inte har ett bra ledarskap över sin hund, så hittar den på egna aktiviteter och kan lätt bli stressad. Den låga stresströskeln behövs när man ska arbeta med att valla djur. Hunden ska reagera snabbt på djurens rörelser, men det gör även att den kan börja valla allt möjligt annat som rör sig t ex barn, bilar, joggare. Man måste verkligen hålla efter den som valp, så att den inte lägger sig till med sådana olater.
Den passar inte som ren sällskapshund utan bör får arbeta med det den är avlad för. Man köper ju inte heller en jakthund om man inte ska jaga. Bordercollien har en otrolig arbetsvilja och är outröttlig när det gäller att arbeta med djuren.
Det finns en rasbeskrivning, men om det utseendemässiga ej påverkar vallningsegenskaperna, så spelar det inget roll. Den ska var frisk och harmoniskt byggd med smidiga rörelser. De kan se mycket olika ut; lång/korthårig, häng/ståndöron, 13-30 kg, mest vit/mest svart, trefärgad osv. Uppfödarna ser till vallningsförmågan när de väljer avelsdjur.
Olika bordercollies kan ha varierande arbetssätt. En del visar mycket eye*1 och koncentration när de arbetar, andra är mera kroppsvallare*2. Vissa vill arbeta på långt avstånd från djuren och andra vill jobba nära. Några biter lite för mycket och andra har svårt för att bita, något som är nödvändigt i vissa lägen i konfrontation med djur. Om du ska köpa vallhund till dina djur, så ta kontakt med vallhundsklubben för att få reda på hur föräldrarna till valpen arbetar
Utan avel på vallegenskaperna, så skulle bordercollien inte vara en så populär brukshund.
För att få registrera bordercollievalpar i SKK:s Vallhundsregister så måste båda föräldrarna ha avlagt godkänt vallhundsprov. Det är ett sätt att bevara Bordercollien som vallhund. Man kan ej registrera en valp i efterhand, så man ska inte köpa oregistrerade bordercollievalpar.
Bordercollien är en fantastisk hjälp vid all flockdjurshantering och SvaK arbetar för att behålla dess egenskaper till gagn för djurägare och andra som behöver en vallhund.
Isabelle Almqvist skriver 20 maj 2009:
Till att börja med vill jag säga att Border Collien är en mycket trevlig ras. Dom älskar människor och närkontakt och fungerar väldigt bra med barn. Min border Collie vet direkt om han ska vara försiktig med det osäkra kanske lite hundrädda barnet och lägger sig ner så att barnet själv får komma fram och klappa. I övrigt vill han fram och hälsa på alla. Dock påstås det att rasen kan vara reserverad mot främmande människor, vilket vi inte upplevt. Får Border Collien ingen arbetsuppgift eller stimulering/aktivering kan dessa bli stressade. Det är en ras som älskar att arbeta, att stå sin förare till lags och eftersom att dessa arbetar med får är dom mycket signalkännsliga. Border Collien bör inte hållas i lägenhet om hunden inte får tillräkligt mycket motion. Själv känner jag en BC som bor i lägenhet, den hunden kan man med gott sammvete kalla för monster. Vad jag hört lämmnar inte hunden ensam i lägenheten eftersom att hunden blir så stressad och understimulerad att den börjar riva ner och förstöra saker i hemmet, ligger och flåsar. Visserligen kan jag inte säga att alla Border Collies skulle uppföra sig på detta sätt då det kanske mäst bygger på hur ägaren uppfostrat hunden.
Border Colliens glädje i att valla är så stark att hunden kan börja valla andra rörliga objekt. Tex. cycklar, barn, joggare osv. Jag märker ibland att min valp vallar oss när vi sitter i stor grupp. Han cirkulerar runt oss osv.
Det går att ha en Border Collie utan att valla med då krävs det att man är väldigt aktiv innom det mästa. T.ex. spår, sök, bruks, agility, freestyle osv.
Border Collien är en ras som inte så ofta ställs ut. Denna ras får ej delta på inof. utställningar och på ofeciella utställningar brukar man endast se runt 5 st hundar i ringen. Denna ras avlas på vallegenskaper för att behålla egenskaperna i rasen. En Border Collie vars valpar ska få stamtavla måste vara godkännd i vallhundprovet. Det krävs alltså att båda föräldrarna av kullen är godkännda i vallhundsprovet om kullen ska stamföras i SKK.
Men somsagt är Border Collien en underbar och lyhörd ras som är villig att lära sig nya saker varje dag. Ella & Stella skriver 12 maj 2009:
Border collien är en arbetskrävande och energifylld hund som inte nöjer sig med att vara en soffpotatis. Om du inte är ordentligt påläst innan och kan hundar, så är denna rasen inget för första-hunds-ägaren.
Bordercollien är avlad för att valla och vill valla - men de finns faktiskt de som klarar sig utan det. Då krävs ett bra subsitut i form av aktivering så som freestyle, spår/sök, agility, lydnad, assistanshundbeteenden etc.
Man ska akta sig för aktiviteter som har för högt tempo för ofta, bollkastning och agility är exempel på detta.
Bordercollien är ofta mycket social och glad tillsammans med båda andra människor och hundar.
Min erfarenhet är att de är oerhört språksäkra och läser av andra hundar väldigt bra. Ibland nästan för bra! De är själva väldigt tydliga i sitt kroppsspråk vilket gör att andra hundar har lätt att läsa av dom.