Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Cairnterrier

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Nukutvi Huskies skriver 25 maj 2009:
Cairn terriern har fått smeknamnet "världens bästa kompis" och det stämmer verkligen. Cairnen är en liten hund med mod, självsäkerhet och en fantastiskt optimistisk syn på livet. Otäcka saker som händer glömms bort direkt och den ständigt glada Cairnen vill helst vara i centrum, vara med och känna sig delaktig. Om det sen innebär fjällvandring, långpromenader, agility, eller kanske att gosa i soffan efter ett äventyr verkar inte spela någon större roll. De är lekfulla långt upp i åren och brukar fungera bra ihop med barn.

Cairnen är en terrier med allt vad det innebär, även om den är mildare än många andra terriers. Den har dock ett rätt stort mått av envishet men lyckas man bara få hunden att vilja göra samma sak som man själv vill, så är det samtidigt en stor tillgång! Agility, lydnad, spår och annan träning brukar vara populärt men man får vara noga med att ha roligt ihop och hitta skojiga belöningar. Att traggla tråkiga saker utan motivation är inget för en Cairn terrier. De är lättlärda och arbetsvilliga mot rätt belöning! Cairnar är anpassningsbara och trivs i de flesta miljöer, men skogspromenader och äventyr
brukar vara populärt. Det är en aktiv ras som utan problem hänger med på fjällturer och annat, men samtidigt klarar den sig bra även med måttlig motion. Cairnen vet inte om att den egentligen är liten och förstår inte heller att den egentligen borde bli trött. Generellt har de väldigt bra "av och på"-knapp och när man är inomhus och ingenting speciellt händer, så sover de som små stockar. Är det sen aktivitet på G så är de genast med på noterna. Man måste dock hålla koll på vikten - många Cairnar är enormt matglada och samlar gärna lite för mycket vikt kring magen vilket är en hälsorisk i längden.

Många Cairnar utvecklar starka personligheter och lämnar stora avtryck i människors hjärtan med sin fantastiska optimism och livsglädje. I den lilla kroppen gömmer sig ett stort hjärta av guld! Det här är en hund som inte känner efter i onödan, och både jag själv och bekanta har varit med om hundar som varit riktigt sjuka enligt veterinär men knappt visat några symptom på smärta alls. Livet är för kort för att gräva ner sig över sånt, verkar de tycka. Cairnen är från grunden en grythund även om den inte används till praktisk jakt i vårt land idag, och det sitter kvar på så sätt att de gillar trånga utrymmen och gärna gräver. Rasen har rätt mycket jaktinstinkt men hos de flesta individer går det bra att kontrollera. Det finns dock de som inte går att ha lösa på ett säkert sätt.

Cairnen har strävhårig päls och behöver trimmas 3-4 gånger om året. Att utställningstrimma en Cairn är rätt invecklat och bör gå i flera steg, även om meningen med resultatet är att det ska se så naturligt ut som möjligt. Vardagstrimning däremot är rätt enkelt och något man kan sköta själv med lite träning. Rasklubben brukar anornda trimkurser med jämna mellanrum där man får lära sig att sköta en Cairnpäls på rätt sätt.

Cairnen passar en aktiv person med humor, som vill ha en härlig kamrat och vän i vått och torrt. Det är inte en hund som lyder blint per automatik, utan man får förtjäna dess respekt och vara beredd på att ibland bli ifrågasatt, men i gengäld får man en fantastisk liten vän med ett gyllene hjärta och en livsglädje och aptit på livet som inte likar nånting annat - Världens bästa kompis!
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Dobermann | Cavalier King Charles Spaniel | Golden Retriever | Grand Danois | Schäfer | Dalmatiner
© 1998-2021 Enfinia AB