Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Chinese Crested Dog

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
PowderPuffPinglan skriver 1 augusti 2012:
...puffen ska schamponeras och ha balsam samt fönas torr varje vecka. Kammas nästan varje dag (många rakar sina för att slippa)
Min puff har dåliga tänder

Puffen är supersocial. Min är alltid på eller bredvid mig men puffar kan vara själv också.

Överlag har puffen sina maner och många är darriga och nervösa.
Om man tränar på de "läskiga" situationerna blir det bättre.
Som valp så skakar de av rädsla/oro för nästan allt nytt.

En puff orkar gå lika mycket som en människa med normal kondis, de springer fort och kan hoppa väldigt högt.

Mycket jobb men mycket kärlek.
PowderPuffPinglan skriver 1 augusti 2012:
Har en pufftik som är 1,5 år nu.

Jämfört med större hundar är detta en liten hund men med mycket kapacitet.
Hon är väldigt rolig att leka med, och hon går aldrig långt från mig, däremot kommer hon bara på inkallning när hon själv vill, eller hon kommer alltid, men man får vänta medan hon avslutar det hon gör.

Hon går bra ihop med alla djur, men fäster sig mest vid vissa personer.
Min tjej vaktar det som är hennes, inklusive sin matte.

Tidigare pep och gnällde hon ofta men det har hon slutat med.

Hon är lite som PippiLångstrump,
när det gäller mat äter hon helst godsaker och kan smygäta fodret eller helt sluta äta av det om hon tror att hon kan få något godare,
Hon kommer på inkallning och leker/tränar när hon vill,
Har hon inte lust ser hon ut som att hon inte förstår, väldigt gulligt är det men frustrerande ibland.

Puffen
Irly skriver 23 juni 2010:
Hej!

Jag har en Chinese Crested Powder Puff, Min hund är en trevlig individ men skulle jag göra om valet idag hade det inte blivit en kines. Jag har i efterhand fått veta att min hund är ovanligt modig och social för att vara kines medan jag tycker att han är ovanligt rädd och har lätt för att tycka synd om sig. De kineser jag träffat i efterhand har varit rädda och osäkra så skaffar ni en kines var VÄLDIGT noga med mentaliteten på djuren och se till att socialisera de tidigt och ordentligt.

Såklart ska de vara hälsotestade med. Annars är det en trevlig hundras med lagom med motionsbehov för att klara sig med enklarare lydnadsövningar och långa promenader. De klarar såklart mer med rätt träning om man köpt en hund av en kunnig uppfödare.

Rekomenderar Chinesecrested.se som är ett stort forum för er som är intresserade.
•Luna•Kaia•Ninja• skriver 11 augusti 2009:
Att det skulle bli rasen Chinese crested för mig var fast och klart första gången jag träffade en nakenhane!
Jag har inte ångrat mig en sekund!
det jag inte viste då är att oerhört många inte alls är nakna så som det säger i rasstandarden, många kan nästan liknas med den bepälsade varianten Powderpuff i sin behåring.
även min första var inte helt naken. min andra vart iaf en "true hairless" ;)

Väljer man att skaffa en chinese crested kan man vara ganska säker på att det blir en till! dom har en förmåga att gnaga sig in i hjärtat på en...
Hur hunden är varierar mycket mellan de olika avelslinjerna, dom kan vara allt från "som en katt" som bara gör något om den själv tjänar på det, till riktiga träningshundar, det är ena riktigt kvicka hundar det här!
Med en CCD kan du ha en aktiv sällskapshund men du kan garanterat prova på om någon sport faller din hund i smaken (ja, alla hundar tycker inte lydnad är roligt*S*)
Agility, lydnad, spår, freestyle, utställning - you name it!
men det man får tänka på om man vill träna någon specifik sport med en CCD är att de ska motiveras så de tycker det är roligt!

Dom är otroligt tillgivna familjen och uppskattar att sitta i knät, ligga med i sängen (gärna under täcket) och följer med er överallt!

Det som är något negativt inom rasen är att de nakna har anorlunda tänder gentemot andra raser, vilket kan leda till tandförluster, detta varierar såklart mellan de olika linjerna hur pass dåliga tänder hunden har.
En "myt" säger att ju hårigare hund, desto bättre tänder - detta stämmer inte då även en äkta naken kan ha superfina tänder - min egna jättenakna har väldigt fina tänder, medana min andra som är hårigare och av andra linjer har betydligt sämre.

En annan negativ sak är att det förekommer många rasbundna sjukdomar och defekter hos CCD, bla ögonproblem så som PRA, katarakt, glaskroppframfall mm samt ledproblem som tex patella och leg perthes, även allt fler hundar med hjärtfel dyker upp.
Ska du skaffa en CCD var Noga med att föräldra djuren är ordentligt kollade! gärna resultat från många fler släktingar är bra. Glöm inte psyket heller, jag har upplevt allt för många hundar som är väldigt nervösa och skraja...

Det finns hur mycket som helst man kan berätta om Chinese Crested, men det här får räcka.


Min personliga åsikt är - en underbar och annorlunda hund som sätter sina spår i ditt hjärta
DENPRICKIGATUVAN skriver 31 maj 2009:
Baserat på min egna uppfattning av min familjs 2 kineser!
Den ena är puff och den andra är 50%naken.

Positivt:
* Busiga
* Starka personligheter
* Glada
* Nyfikna
* Lättlärda och smarta vid problemlösningar
* Får kinesryck där de springer runt och skrattar!
* Funkar både i stan och på landet
* Går ihop med alla sorters djur
* Gör allt för godis
* Kommer direkt på inkallning i "okänd" miljö, men i trädgården kan de dra sig ibland (man får ropa en gång till och denna högre)
* Funkar fint i lgh + tillgång till skog/grönare parker (bor själv i stor villa m. stor trädgård, men det skulle funka bra med lägenhet då de är lugna inomhus)


Negativt:
* Egna, väljer att inte lyda ibland (relaterat till den uttråkning som följs av för långa pass)
* En av dem har haft cherry-eye flera gånger och ögonproblem är "vanligt" i rasen
* Rädda om sina tassar, viktigt att träna kloklippning tidigt
*Reserverade mot barn och främlingar (en av våra hade en period hon var rädd för tonårskillar, men de tränades bort)
* Testar gränserna ("om jag inte lyssnar precis nu kaanske jag får sitta kvar på stolen"--> titta på henne/säg till igen/peka ner från stolen)
* Rädd för stora hundar (har säkerligen med att våra inte träffat många stora hundar sen de var små att göra)

Funkar bra till:
Cirkuskonster
Agility
Långpromenader (de är små men orkar i princip lika mycket som en själv)
Att hänga med på allt, till middagar, träffar, stan, jobbet, stadsparken, landet, båten, bussen, tåget. Ja, allt!

Pälsvård:
* Fäller inte
* Puffen håller vi numera kortklippt då vi helt enkelt inte har tid/ork/lust att bada och kamma så ofta som man bör om man har en puff. MEN, de är väldigt vackra långhåriga! Och så länge man får in som rutin att kanske en gång om dagen spendera kanske 1-5 minut/dag till att kamma igenom dem, främst armhålor och öron, så håller de sig fina :) Måste också klippas, då de inte fäller utan pälsen växer sig lång.
* Den 50%nakna vi har kammar vi tofsarna på fötterna på och huvudet då och då samt trimmar av kroppshåret då och då (1 ggr/3 mån).


Sammanfattning:
Go och glad hundras som inte är ett smycke utan som älskar att jobba, tänka, aktiveras och busa!
Passar ändå gammal som ung då de inte kräver någon enorm motion/träning men aktivering och promenader är bra. Då de är lite egna och testar gränser måste man vara konsekvent och kunna säga till sin hund, precis som vilket annan hund som helst, men bör poängteras. De gör vad du gör, ligger du och solar kommer de gärna och lägger sig bredvid eller i skuggan bakom parasollet. Trots de är så glada i att vara med hela tiden, klarar de sig fint att vara ensamma hemma. Jag har alltid jättekul med dessa två små troll och de är så glada att de smittar av sig på en själv. Deras husse eller matte är deras idol, och de älskar dig villkorslöst :)

Kinesen skriver 22 maj 2009:
Jag har två chinese crested powder puff tikar, en på 4 år och en på snart 4 månader.

Att jag skaffade just "kinesen" var en slump. Jag sökte en hund på foder och fick via annons på blocket svar från en tjej som föder upp bland annat kineser. Hon hade en pufftik som jag åkte för att träffa, och det var kärlek vid första ögonkastet! Zaphira var lugn, kelig och totalt orädd. Hon hoppade upp i knät på mig trots att jag var en helt främmande människa, och kelade med mig (vägrade låta mig sluta klappa henne!). Jag fick med henne hem samma dag och vi hade en testmånad ihop innan vi skrev fodervärdskontrakt, och nu har jag haft Zaphira i över ett år. Hon är den perfekta hunden, glad men samtidigt lugn, busig men samtidigt förnuftig, lättlärd (hon kunde ju enbart inkallning som treåring eftersom hon använts till utställning hos sin ägare, men jag lärde henne snabbt flera olika "trick" utan problem).
Det enda jag har haft problem med är hennes aptit, hon har aldrig haft särskilt stor lust att äta och skippade länge flera måltider. Men sedan jag bytt till färskfoder så finns ingen hejd, hon äter superbra och älskar numera mat!

För några veckor sedan kom hund nr 2, en liten tikvalp vid namn "On My Own", men vi kallar henne Aya. Aya är som valpar ska vara, busig, pigg glad och lättlärd. Hon lärde sig sitt namn och inkallning på en halvtimme och busar mer än gärna med sin bästa kompis (en korsningsvalp), sin "storasyster" Zaphira och människor. Efter någon vecka bara så har hon lärt sig hur man kommer upp i soffor, fåtäljer och sängar. Ner är lite läbbigare, men numera är det bara sängen som hon inte tar sig ner för själv.

Hundar av rasen har ibland problem med mentaliteten och kan vara instabila, rädda och "bjäbbiga", men av egen erfarenhet kan jag intyga att det gäller långt ifrån alla! Utöver mina egna har jag träffat många underbart lugna och trevliga kineser, både puffar och nakna. Så ska man skaffa sig en kines ska man se till att föräldradjuren är av sådant temperament man önskar på sin valp. Mina kineser är otroligt vänliga mot både mig och främmande människor, hoppar gärna upp i knät på den mest ovillige person och kräver uppmärksamhet och kel. De är även vänligt sinnade mot främmande hundar av båda kön, och mot mina övriga husdjur (kaniner) är de nyfikna men lugna och snälla.

Med denna ras följer även en del pälsvård, något som dock betalar sig i den minimala mängd hår som hunden lossar. Kineserna anses allergivänliga då de inte fäller som "normalpälsade" hundar, och de saknar underull vilket gör att även puffarna kan frysa vintertid, framförallt om de blir blöta. Med dusch en gång i veckan följt av en vända med hårfönen och borsten så håller sig pälsen fin och ren, och fällningen blir minimal. Den nakna varianten kan behöva hudcreme för att inte bli torr, och är det soligt ute kan nakna kineser med ljus hund- och pälsfärg behöva solskyddscreme. Nakenhunden lägger sig gärna och solar ute i värmen, men puffen håller sig dock helst i skuggan om den kan.

Puffen är en frisk hund utan kända rasspecifika defekter, men den nakna hunden bär anlag för tandfel vilket kan medfölja tandlossning. Oftast är det dock inget som hunden lider av, då fodret kan ges blötlagt.

Kort sagt är detta en ras jag varmt kan rekommendera till den som vill ha en kär vän i sin hund. Rasen passar bra till lydnad och agility (har sett bra exempel på det själv), även om den kan vara lite disträ ibland om det finns mycket som pockar på uppmärksamheten samtidigt. Den som undrar mer får mer än gärna höra av sig till mig med frågor om rasen eller just mina hundar. Jag rekommenderar varmt valpens uppfödare och Zaphiras ägare, som även föder upp schäfer och mops.
sandra hansson skriver 12 maj 2009:
Jag äger en Chinese crested powder puff på 8 månader.(så jag skriver va jag fått för erfareneter av han).Jag har aldrig ångrat att jag skaffade den rasen. (imorgon skaffar jag faktiskt en till) . dom är väldigt lättlärda.och roliga hundar. Min puff gillar barn, han gillar att ta deras leksaker med. han bryr sig inte så mycket om barnen är å knuffar på han . Tycker han de är jobbigt går han därifrån bara.
dom är väldigt lättskötta i pälsen , jag borstar varannan dag. och de tar inte allt långtid. för de hinner aldrig bli tovigt.
Jag badar han en gång i veckan , och de är inte så jätte roligt tycker han. jag klipper klorna lite olika ofta, jag tycker att dom växer rätt fort på han .

han går bra ihop med andra hundar. fast dom stora kan vara lite läskliga men man kan ju ändå jaga dom lite. jag vet vem min ägare är och håller mig nära.
Att vara ute och promenera gillar han verkligen , om de nu inte regnar , för då vill han bara ut och göra sitt sen tillbaka in.
bollar är någon han gillar med . han kan underhålla sig väldigt mycket med bara en boll.
Dom brukar vara väldigt snabba av sig . och då han är så pass lydig och intresserad av att göra saker med mig så skulle de og inte vara någon alls problem att hålla på med agility eller freestyle.
har provar att spåra med han med , och de var han väldigt duktig på. spåret var nästan roligare än belöningen han fick :).

jag gillar den här rasen. de är nog en ras jag kommer stå fast vid. jag gillar deras roliga sätt . och personligheten . dom charmar många . ! Hoppas man får träffa flera chinese crested
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Rottweiler | Schäfer | Pudel | Jack Russell Terrier | Chinese Crested Dog | Labrador Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB