Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Clumber Spaniel

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Masthagen skriver 26 november 2010:
Clumbern är den tyngsta av spanielraserna och skiljer sig något i utseende och temperament från kusinraserna. I botten finns givetvis den typiska spanieln - glad, positiv, lättlärd, följsam och intelligent. Egenskaper som de fått genom att avlas för det krävande arbete som stötande och apporterande fågelhundar de en gång var ämnade för.

I rasbeskrivningar framställs clumbern ofta som flegmatisk, vilket är helt fel. Det är istället en sportig spaniel med positiv livssyn. Den hänger gärna med familjen på skid-, skogs- eller båtturen. Deras stora envishet, starka vilja och styrka gör att det är "mycket hund". Den kräver diplomati, en fast hand och mycket humor, framförallt under uppväxtåren. Clumbern har mer integritet och självständighet än den flesta spaniels, vilket också gör att de lättare lär sig att vara ensamma hemma några timmar per dag när husse och matte är på arbetet.

Barn och clumbers fungerar vanligen utmärkt tillsammans. Tack vare att de är så robusta är de okänsliga för ryck och slit i pälsen, och de har gott tålamod. Därtill kommer att den clumber inte är född, som inte är pigg på upptåg. Egenskaper som självmedvetenhet och egensinnighet är det man som clumberägare uppskattar mest hos sin hund. Man äger aldrig sin clumber helt, utan man har förmånen att få leva med den, och man har aldrig tråkigt ihop.

Liksom all ädel frukt mognar clumbern långsamt såväl till kropp som själ. Det är en tung ras, vilket innebär att den kräver välbalanserad kost och motion under uppväxten. Pälsen är lättskött, och hundägaren klarar själv vardagstrimningen utan större besvär.
Flertalet av de clumbers som finns idag är huvudsakligen sällskapshundar. De som används till jakt deltar främst som stötande hundar vid har- och rådjursjakten. Rasen är mycket användbar som eftersökshund. Här hävdar de sig mycket väl med sin goda näsa och sitt lugna jaktsätt.

I mitt tycke är Clumbern ingen hund för den oerfarne. Den försöker att ta över om husse eller matte inte vet vad de gör. Den kräver ordentligt med motion och mental stimulans och att leva i lägenhet kanske därför inte är det bästa. Men får den dagliga skogspromenader eller andra aktiviteter där den får jobba ordentligt med tex sin nos, så märker du inte av att du har en hund, resten av dagen.

Den gillar att smutsa ner sig och passar därför inte den pedantiska personen.

Men gillar du en hund som hittar på egna upptåg och som har egna tankar och idéer så har du hittat din livskamrat i en Clumber Spaniel.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Staffordshire Bullterrier | Schäfer | Norfolkterrier | Jack Russell Terrier | Cavalier King Charles Spaniel | Chihuahua | Briard
© 1998-2021 Enfinia AB