Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Cocker Spaniel

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
matte_marie skriver 23 september 2014:
Min hund Fabian, "Fabi" är 1,5 år nu och han är min första alldeles egna hund!
Han är Golden Sobel - vilket betyder att han har ljus nos och är mörkt kolabrun i nacken vilket övergår i ljusbrun ner på benen.

Jag blev tipsad om just att skaffa en hanhund för de är så tillgivna och uppriktiga och det stämmer verkligen på min gullegris. En Cocker spaniel ville jag ha pga de sägs vara så tillgivna och mjuka till sättet - och sen gillar jag att pyssla med pälsen! Vilket är ett absolut måste!!!

Fabi var mycket lätt att ha att göra med från början. Han var lätt att få rumsren, tuggade inte sönder någonting! Och han har aldrig smitit från mig när han är lös. Han samlar gärna saker i sin korg, mjuka eller hårda spelar ingen roll - duschskrapan är trevlig att ta och lägga dit och sedan lägga sig på(?) Han är lätt att ha lös och kommer när man kallar till 90%. Han är väldigt mjuk i munnen och tuggar gärna på lite mjukare saker - gosedjur och torkat. Hårda ben förstår han sig inte på.
Fabi kan vara ensam hemma i ca 1-2 timmar - det är det längsta han någonsin har varit ensam. För han går på hunddagis 3 vardagar i veckan samt är hos mormor och morfar resten av tiden jag jobbar.
Fabi har gärna täcke på sig och även en overall med ben då det är riktigt lerväder ute - detta underlättar skötseln av hans päls;) Och så ser han så söt ut!
Det är full fart ute i skogen när jag har honom lös. Han är mycket kraftfull och tar verkligen i med bakbenen under sig. Ett muskulöst kraftpaket på 13 kg!

Nackdelarna är då att han har svårt för att gå i kopplel utan att dra. Men lägger jag som matte ner energi på honom så vet han hur han ska gå fint och det är förresten mest i början av promenaden han drar...
Hans päls blir genomsur vid regn och den kräver borstning minst en gång i veckan för att inte få tovor.
Han badar inte så entusiastiskt som jag hade velat (lyxproblem) - han går bara ner till magen. Men om han har hundkompisar med sig som badar helt så gör han det med.
Han kan vara ganska osäker i okända situationer. Höga okända ljud gör att han hoppar rakt upp i luften och flyr.

Men, trots att han är så osäker===> Han åker bil länge utan problem, han kan gå i trappor och åka hiss och åka båt. Han är alltid glad mot vänliga främlingar.

Fabi har en tendens till att få tandsten lätt.
Han gillar inte färskfoder så jag har gått motsatt håll som många andra och han äter nu spannmålsfritt torrfoder. Spannmål i hundfoder är ett gissel - antar det var det som gav Fabi öroninflammation för ett år sedan. Han har inte haft något problem med öroninflammation sedan jag började med spannmålsfritt foder. Hans öron är nu minst lika bra som någon annans hund.


Jaha det var nog allt för denna gång!
z_anel1959 skriver 27 mars 2011:
Jag tycker cocker spaniel är en underbar ras, har två stycken orange roan. Ludde 4½ år han är bara det snällaste goaste som finns. Han finns när man är ledsen , han är en trygg o otroligt snäll hund, ända man kan klaga på honom är att han drar som skam.
Donna 3½år är en riktig mammigris ingen annan duger än matte, hon är en lika snäll o go hund som Ludde, vill vara nära hela tiden , går efter matte så fort hon ska nånstans.
I övrigt kan man bara säga cockern är underbar helt fantisk hund , lydiga vill bara en väl.....
CockerAlfons♥ skriver 18 november 2010:
Om man ska ha en hund så ska man ha en cocker spaniel, för det är helt enkelt världens bästa ras! Det är en trogen vän som älskar sin matte och/eller husse mer än någon annan på jorden. Cockern är prefekt för agility och massor andra sporter som har lite mera fart i sig.
Cocker spanieln är en hund som är barnvänlig och lär sig otroligt snabbt, cockern är bra på att utveckla saker det är lite därför som cockern är en ras som älskar att lära sig nya saker och gillar att få tänka till lite extra ibland.

Jag har haft min cocker spaniel hane Alfons i sex år, från när han var valp tills nu och det är underbart att leva med en liten cocker som springer brevid en vart man än går! Jag tränar och tävlar agility med honom, freestyle är också väldigt kul lite rallylydnad har vi också hunnit testa på. Alfons lär sig otroligt snabbt och älskar när jag säger att vi ska åka och träna. När jag ska köra rallylydnad med honom bllir han lite extra uppmärksam på mig och följer mig vart jag vill gå.
Han älskar att vara på landet och springa runt och busa med sig själv och andra det går jätte bra att ha honom lös på landet för han kommer när jag ropar och lyssnar rätt så bra på mig, förutom när han har riktigt roligt!
Det finns inte så många negativa saker, men han tigger lite för mycket och är lite bestämd, men annars finns det nog inget annat som är negativft. En till possitiv sak är att han älskar att åka bil, i all fall min lilla cocker:)

Så Cocker Spanieln är en ras som älskar sin matte och husse otroligt mycket och gör allt för dom.
Mona Lisa skriver 22 september 2010:
Jag äger inte hund men promenerar grannens engelska cocker spaniel.

Han är en otroligt glad hund, svansen viftar hela tiden och han är också väldigt pigg. Cockern är uthållig och kan användas i de flesta sporter. Deras jaktinstinkt är rätt så hög men det går att träna bort det mesta. De är lite mitt emellan vad gäller knähund. Gärna sätter de sig i knäet och gosar men de är också en del på golvet eller för sig själva och undersöker något. Nosen är nästan ständigt i marken och de kan skälla en del och markera någonting.
För en aktiv, glad och ledig ägare är det här en bra hund. Cockern är också en utmärkt nybörjarras om man tänkt sig en hund som behöver en hel del aktivering och pyssel med pälsen. Cockern är snäll och öppen inför folk och de charmar många som de möter under promenaden.
Den finns i rätt så många fina färger.
z_Myrten skriver 19 januari 2010:
Vår två och ett halvtåriga cocker-flicka Molly är en helt fantastisk liten hund och det är det inte bara vi som tycker, hon charmar alla som hon möter. Hon är otroligt lättlärd, har aldrig koppel, inte ens i stadsmiljö, jagar inte någonting, är snäll mot alla och drar sig undan om hon tycker att det blir för jobbigt. Det första halvåret jobbade jag mycket med henne och lärde henne allt som hon nu kan. Det gick av bara farten, hon var så ivrig att lära sig. Hon kan en massa konster men också allt som behövs i det vardagliga livet. Men om man vill ha en hund som inte kräver någon pälsvård så ska man inte välja en cocker, men det positiva överväger med råge. Ett tips är att göra som jag gjort: Gå en kurs och lär dig trimma själv, då har du alltid en fin och välskött hund och spar massor av sköna hundralappar. Var också noga med att välja en bra kennel, jag kan rekommendera Merrycocktails Kennel utanför Norrtälje. Gå in på deras hemsida och njut av underbara hundar på en väldigt välgjord hemsida. Lycka till.
Väntar på vovve! skriver 27 juni 2009:
"Som en katt i hundpäls" skulle man kunna beskriva vår cockertik på ca 18 månader. Det är full fart ute och fulländad soffpotatis inne. Hon älskar att vara nära och vill gärna klättra upp i famnen på en.
Ständigt pigg och glad och hänger glatt med på allt.

Har jag en påse korvbitar i fickan är uppmärksamheten total och hon gör allt vad jag ber om. Utan korv är det lite si och så med uppmärksamheten. ;-) Jag upplever att hon har en större aktionsradie än vad som är normalt för en cocker. Har läst att de sällan går längre bort än 30 meter från ägaren men det gör min definitivt.

Nosen ständigt i marken och mycket doftintresserad är ett annat kännetecken. Passar bra för den som vill jobba med spår och sök men inte vill ha en stor hund.

Pälsvård är ett måste. Bad varannan vecka och regelbunden kamning och borstning samt trimning.

Jag upplever min tik som ganska förarvek och blev ganska överraskad över det. Hade väntat mig en betydligt egensinnigare och tuffare hund att fostra. En annan sak jag inte heller väntat mig var att hon är så kräsen. Alla cockrar goffar inte i sig gränslöst av allt som ens avlägset påminner om mat. :-)

Jag tycker att cockern är en riktig allroundhund som passar till det mesta. En fantastisk glad liten polare som glatt hänger med på det mesta. En femstjärnig mattegris som älskar att dela säng med husse och matte. Den ultimata rasen för mig. :-)
Träsktrollet skriver 31 maj 2009:
Cockern är en arbetande ras som fungerar mycket bra som allroundhund. Den användas inom praktiskt jakt, viltspår, lydnad, agility, freestyle, rallylydnad mm mm - oftast är det bara ägarens fantasi som sätter gränser för vad en cocker kan lära sig! Den älskar att hänga med på äventyr, vad det än må vara. Det är en ras som kräver mycket motion, både fysiskt och mentalt, för att må riktigt bra och när "arbetsdagen" är slut så myser den gärna mycket och nära sin ägare. Får den inte vad den kräver i motion och mental stimulering så tar det inte lång tid innan den hittar på egna "aktiviteter" - aktiviteter som oftast inte är så uppskattade av ägaren.

Cockern kräver en vänlig men bestämd hand i uppfostran och träningen. En ouppfostrad cocker är oftast oerhört odräglig att ha med att göra. En cocker kan vara svår att uppfostra för det är en otroligt envis ras och många är det som blivit lurade av ett par cockerögon som nästan kan röra en gråsten till tårar. Det bor en mycket välmedveten själ bakom det sockersöta skalet. En cocker är inte ett lättränad ras (vilket många tror), då den ofta är väldigt ivrig och ägaren måste kunna dämpa hunden för att nå fram när man tränar. Men när man väl lärt sig det och arbetat upp kontakten så har man en underbar kompis som är jätterolig att jobba med!

Ska man ha en cocker bör man vara intresserad av pälsvård, då man måste kamma/karda dem ett par gånger i veckan och bada och föna dem varannan vecka för att hålla pälsen tovfri och i fint skick. Cockern ska trimmas minst 4 ggr/år och däremellan måste man klippa tassar och öron regelbundet. Ju mörkare päls, desto mer päls.

Ett par sjukdomar som förekommer hos cockern och som noga ska kollas upp hos föräldradjur och några led bakåt är HD (höftledsdysplasi), PRA (ögonsjukdom - föräldradjuren bör vara ögonlysta samt Optigentestade). Tyvärr är det inte längre krav på att föräldradjuren ska vara HD-röntgade och ögonlysta/Optigentestade, men seriösa uppfödare gör det fortfarande ändå.

Jag har två cockrar. Jag tränar lydnad, viltspår, personspår, apportering av småvilt på land och fåglar i vatten och lite fältarbete med dem. Snart ska vi även börja träna agility och träna vidare inför lydnadsklass I. De älskar att gå långrundor i skogen och undersöka alla spännande dofter.

Det finns många råd och rön huruvida de olika färgerna är till sätt och temperament. Jag har uppfattningen att de röda är livligast och har "hetast" temperament, därefter kommer de svarta. Blue roan verkar vara de lugnaste. Men ingen regel utan undantag! Rage förekommer hos röda och svarta cockrar, men det är mycket ovanligt idag.
AnnelioCharlie skriver 31 maj 2009:
Min cocker Charlie, 14 månader, är en härlig hund! Han är alltid med mig och funkar bra överallt. Han är oerhört tillgiven och kelig. Alltid glad och arbetsvillig. Älskar att använda nosen och leta efter gömda saker (läs godis)! Jag tycker att han är väldigt lättlärd och lydig. Han älskar alla och är förmodligen en usel vakthund - han skulle bara vifta på svansen och tycka att det var kul om någon bröt sig in i vårt hem!
Det som är jobbigt med honom är att han gärna drar i kopplet. Enligt min uppfödare är det typiskt för rasen. Men vi jobbar på det och det har blivit mycket bättre.
Min erfarenhet är också att cockern är en ganska egensinnig hund med mycket egen vilja så man får inte låta sig luras av hans sockersöta utseende. Det är inte det lättaste ibland! Man måste verkligen visa vem det är som bestämmer - annars gör hunden det!
Lisaflisan skriver 22 maj 2009:
Jag har en cocker spaniel av utställningstyp. Hon har väldigt lätt för sig att använda näsan, både på gott och ont. Nosen är jämt i backen vilket kan vara irriterande ibland när man vill ha uppmärksamhet. Men däremot är hon en stjärna på allt typ av nosarbete, som att leta saker, spåra osv. Hon är väldigt glad i mat och är lätttränad om man erbjuder goda köttbullar. Dock är hennes ork och motivation inte så hög. Jag har provat på det mesta inom hundsport med henne och tycker att en cocker är en verklig allroundhund men vill man satsa på någon speciell gren så ska man nog välja en annan ras. Vill man ha en snabb hund i agilityn finns det betydligt snabbare raser, vill man ha en lydnads stjärna finns det raser som är mer lättmotiverade och arbetsglada. Men vill man ha en hund som älskar att gosa så ska man välja cocker spaniel, men det förutsätter oxå att man har ett stort intresse för pälsvård.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Curly Coated Retriever | Labrador Retriever | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Bichon Havanais | Amerikansk Cocker Spaniel | Fransk Bulldogg
© 1998-2020 Enfinia AB