Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Dobermann

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Tord skriver 7 februari 2013:
Dobermann kan nog utses till världens mest lyckade blandras. Den skapades i Tyskland på 1800-talet genom att minst sex olika raser blandades. Syftet var att skapa en respektingivande livvakt till en skatteuppbördsman i Apolda, vilken rörde sig i miljöer där det inte alltid var ofarligt att vistas.

Idag är rasen fredligare än vad dess tidigaste föregångare var. Den är rentav snäll. Men respektingivande är den fortfarande, det har hänt att människor tagit ett steg tillbaka när de fått veta vad den Vorsteherliknande varelsen egentligen är för en ras.

Det är fint att ha en stor tomt eller en skog runt hörnet om man äger en Dobermann. Denna glada hund gillar att göra det mesta i full fart och den är hög, vilket gör att svängradien och bromssträckan blir lång. Den gillar också att göra saker tillsammans med sin ägare, vilket gör att den dels är lättränad, dels att den inte är borta länge om en älg eller något annat skulle fånga intresset. Undantaget är grävlingar och rävar, de kan behöva en rejäl utskällnining innan tankarna på husse kommer tillbaka.

Med en Dobermann i huset har man inte tråkigt. Den pockar på uppmärksamhet, oavsett om det är fråga om träning eller vila. Den vill nämligen helst vila i ditt knä eller famn, oavsett hur stor eller gammal den är. Träning fordrar den en hel del av för att må bra, både fysisk och mental. Den ska helst vara trött på kvällen och absolut om den ska lämnas ensam hemma. Annars kan både det ena och det andra hända. Gosedjursmassakern i London för några år sedan var det en Dobermanntik som stod för.

Man ska välja uppfödare med omsorg. Dobermannen plågas av ärftliga sjukdomar som inte alla uppfödare är så noga med att undvika i aveln. Man kan rejält reducera risken för att få en sjuk hud genom att välja rätt uppfödare.

Varning! Den som en gång blivit bästa kompis till en Dobermann har mycket svårt att byta ras.
AmandaochRocco skriver 18 augusti 2011:
Det finns ingen annan ras för mig. För med mycket kärlek, mycket motion samt en bestämd och orädd hand, så är denna ras bara bäst! Men jag har sett allt för många Dobbisarvsom får byta hem om och om igen tack vare att folk inte ger sig in på, för det är ingen ras som "formarsigsjälv", och är dom inte stimulerade fysiskt och psykiskt så Går det inte att träna. DärföR tycker inte jag för fem öre att detta är en nybörjarhund! Man ska åtmindstonde ha träffat om umgåts med Dobbisar innan man köper en själv! Och för allt i världen, ger man en Dobermann uppmärksamhet när dom piper i unga år, då blir det tillslut ett beteende och då pips det och gnisslas tillslut såfort det är något som inte passar.
Men gör man bara rätt med sin dobbis, då får man en stabil och trygg kelgris (knähundar som vill vara nära sin människa) och som gör allt för sin husse/matte/familj.
Detta är mina personliga åsikter och erfarenheter.
Team Tiger skriver 27 maj 2009:
Rasen fungerar bra med barn och andra hundar. Har en tik som är 7 år och en son på 3 år och det fungerar jättebra! Har även en greyhoundvalp hemma och de fungerar bra ihop.

Tävlar i lydnad och sök vilket jag tycker passar rasen för de är sociala och väldigt lättlärda.
hattenav skriver 17 maj 2009:
ståtlig, underbar.
krävande och kan vara jobbig i uppväxt.

kräver en fast hand, mycket motivation och mycket träning.

en ras som är vänlig mot folk, bra i miljöer etc.


Min drömras.
Jane & Dibo skriver 16 maj 2009:
Jag har en dobermann hane på 4 år. Har haft han sen han var 10 veckor gammal. Världens underbaraste!
Enligt mig finns det ingen bättre ras än dobermann, i rätt händer!

Dobermann är en stor/mycket stor, kraftfull men ändå elegant, vacker hund med ett underbart lynne.
Den passar alla som vill ha en aktiv hund att jobba med och göra saker ihop med, som tycker om att ha sin hund nära mycket, passar utmärkt med barn också (barnen ska såklart behandla hunden med respekt). Med rätt ägare och uppfostran blir dom oftast mycket snälla mot både andra djur, andra hundar och barn. Busiga och roliga, man får många skratt med en dobbis!
Mina erfarenheter av dobermann genom min hund, och även genom andra dobbisar vi känner/har träffat och genom vad andra ägare sagt, så tycker jag att dobermann är en helt underbar hund som är snälla (såklart sålänge man är snäll mot den), väldigt tillgivna mot sin/sina ägare, vaktar bra, busiga, påhittiga, stor personlighet, lättlärda, väldigt snabbtänkta och intelligenta, rätt så envisa/till viss mån en del egen vilja, roliga, riktiga KNÄHUNDAR, älskar närhet, modiga, älskar att jobba både med kroppen och knoppen, älskar att mysa med sin ägare, enmanshundar, "pratar" rätt mycket, osv osv...
Passar till det mesta du vill göra, och passar lika bra att mysa med hemma i soffan, då det är en riktig knähund trots sin storlek, som älskar att vara nära sin ägare!
Med träning gäller det att motivera, dom är inte lika följsamma som en vallhund eller retriever t.ex. Men motiverar man rätt och hunden tycker det är kul går det hur bra som helst, då kan man komma hur långt som helst alltså! Tycker också det är viktigt att dom får springa av sig varje dag. Dom blir sent mogna, främst hanarna.
Dobermann är en STOR knähund! Min kille på över 50 kg älskar att sitta i knäet, han vet inte alls om sin storlek!
Väldigt lättskött päls, lätt att göra ren och behöver bara borstas ibland och badas ett par gånger om året. Däremot så fryser dom lätt på vintern och kan behöva ett varmt vintertäcke.

Min Diablo är så snäll och underbar, han vill leka med alla vovvar, älskar folk han känner också, främlingar är han inte så intresserad av! Han är supersnäll och försiktig med små barn också. Vaktar rätt mycket. Han är rätt så envis men med en rolig leksak (han ÄLSKAR att kampa) eller lite godis gör han nästan vad som helst! Han är väldigt snackig/pipig av sig och väldigt mammig. Väldigt busig och OTROLIGT personlig och rolig! Han är inte som vissa dobbisar kan vara alltså väldigt stirriga och svårt att koppla av, Diablo är inte ett dugg stirrig av sig, och kan växla väldigt lätt mellan högt tempo och att koppla av, har heller inga som helst problem att ta det lite lugnare nån dag. Han älskar att vara ute mycket och springa, träna, bada (han älskar att bada ute på sommaren), osv. Och att ligga nerbäddad i soffan/sin säng med sitt mjukisben, hehe. Dessutom är han ett riktigt matvrak... Vissa folk blir rädda när dom ser honom men om dom hälsar på honom kan dom inte låta bli att charmas!
Han är mitt allt!

Jag hade kunnat skriva mer men, detta är en del iaf!

MVH //Jane & Diablo
Ina.Wilma skriver 14 maj 2009:
HAr två stycken dobermann hemma. jag har bara mina till sällskap och det fungerar helt utmärkt.
De kan vara lite olydiga ibland, emn det tror jag nog att alla hundar är:)
Nerthus skriver 13 maj 2009:
Dobermannen omskrivs som en ren brukshund, men låt dig inte luras. Javisst, den tycker om att jobba, men den är ingen "gratisarbetare". Vill du ha en "polack" så köp en schäfer eller något annat som gladeligen gör allt som matte eller husse säger.
Dobermannen har en egen vilja och ifrågasätter gärna förarens direktiv, men när väl hund och förare har kommit över detta och blivit ett samspelt par så sitter allt som en smäck!
Man ska bara komma dit också. Att tappa tålamodet och skrika och gapa gör bara att den stolta dobermannen vänder på klacken och vägrar samarbeta alls. Med en köttbulle (eller snarare 10, för att arbeta med minimilön är inget för en dobermann) är man snart på rätt spår igen.
Det är en energisk ras och matte/husse bör vara beredd på att lägga ner MASSOR med tid och arbete på sin hund. (I annat fall förvandlas den vackra aristokraten till en destruktionsmaskin på nolltid med hemmet i komplett förfall som resultat. Jag talar av egen erfarenhet; en tub ögonsalva med tillhörande förpackning, 7 lakan, 2 bäddmadrasser, tapeter, 2 böcker, ett par skor, en kudde, 2 flyttkartonger, en datormus, en nätverkssladd, en hårborste, en fjärrkontroll och i stort sett allting som inte var fastspikat eller undanstoppat på höga ställen.)
Samtidigt som det är en knepig ras som ger sin ägare nervsammanbrott efter nervsammanbrott och gråa hår så är de oerhört trofasta och lojala. Och ingen hund kan väl få sin ägare att skratta tills tårarna sprutar som en glad dobermann.
Vill du ha en ordentlig utmaning och letar en robust brukshund så är dobermannen rasen för dig!
Tänk på att har du skaffat en dobermann så finns det risk att du skaffar en till. Och en till... Och en till..
Madde&Qvittra skriver 11 maj 2009:
Jag tycker rasen är helt underbar ras att jobba med, otroligt tacksamt... lätt lärda. det ända jag kan tänka mig nu som en dobermann ägare att jag gjorde nog lite fel från början när hon kom hem till oss, det var att ni inte började fostra direkt, vi tänkte men gud hon är sååå liten men det kommer nu när hon är 8 månader och väger snart 30 kg dragandes på gatorna..... så om man ska ha en dobermann eller vilken ras det är nu så börja jobba direkt tycker jag,,,, men det är ju klart att valpen ska få vara valp oxå..... min tik är helt otrolig när det gäller barn, har en på 4 och 10 månader samt alla grannbarnen hos oss men hon behåller lugnet och inte stressar upp sig,,,, just nu har vi avklarat valpkursen med framsteg, funkar kanon, bra lydnad
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Dalmatiner | Golden Retriever | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2021 Enfinia AB