Medlemmar: 40-50 per år
Startår: 1999
Hemsida: Tryck här
Bli medlem: Enskild medlem 175:-
Hel Familj 200:-
Uppfödarmedlemskap 200:-
Utländskt medlemskap 250:-
Avgiften sättes in på PG 18 22 82-4
För vidare information kontakta Lina Jansson tfn 08-500 310 75 (Mail)
Medlemstidning: Vår klubbtidning utkommer 4 ggr per år som innehåller bla resultat på hd/ad, utställning och diverse rasbundna reportage.
  Information från rasklubben:
STYRELSE
ordf. Malin Gabrielsson 08- 722 86 90
vice ordf. Lasse Stöckel 0485-303 12
Sekreterare Katarina Nilsson 0533- 161 45
ledamot David Ekelund 08- 722 86 90
ledamot Stefan Fäldt 046- 550 25
HISTORIK
Grundaren för rasen var Dr. Antonio Nores Martinez med hjälp av sin bror Agustin Nores Martinez för rasen. De hade en vision om en storviltshund som skulle klara att attackera, ställa och döda vildsvin, vara modiga och starka nog för att jaga puma och jaguar, samtidigt som de ville ha en hund som skulle vakta hemmet och fungera socialt inom familjen. Ingen av de raser som fanns på den tiden, svarade på bröderna Martinez förväntningar och de fattade därför beslutet att skapa en ny ras. Antonio kartlade noggrant vilka raser som skulle användas i aveln.
Den 2 November 1956 blev Dr. Antonio Nores Martinez kallblodigt mördad när han var ute och jagade med en vän. Det blev Augustins uppgift att fortsätta utvecklingen av rasen och propagera för den. Tillsammans med ett antal jägare, såsom Elias Owen och Amadeo Bilo fortskred avelsarbetet. Den största uppfödningen skedde på den här tiden i provinserna Chubut och Pampas i de centrala delarna av Argentina. Augustin var jurist och Argentinsk Ambassadör i Canada och Japan, och under sina resor utomlands hade han ständiga följeslagare i Dogon, som han också förevisade för intresserade.
Dogon avlades fram under 1920-talet och den består av en blandning av tio olika raser, där grundmaterialet utgjordes av trettio tikar av rasen "e;e;e;e;e;the Old Córdoba Fighting Dog"e;e;e;e;e;, som var en orädd kämpe. Rasen som i dag är utdöd, användes enbart till kamp och föddes upp för att dö i arenan. The Old Córdoba Fighting Dog bestod av mastiff, engelsk bulldog, bullterrier och boxer. Kamphundsinstinkten ifrån dessa hundar avlades tidigt bort och istället koncentrerade man sig på att få fram hundarnas samarbetsvilja. Det fungerar inte att hundar som jagar i flock anfaller varandra istället för villebrådet.
År 1947 blev Dogo Argentino presenterad i Argentinska magazinet Diana. Artikeln i tidningen var skriven av Dr. Antonio Martinez och beskrev den första standarden för rasen.
Dogo Argentino blev erkänd som ras av Cynologic Federation of Argentina (FCA) den 21 maj 1964, då Dr. Augustin Nores Marinez presenterade de 67 Dogo Argentino som är grunden för och förfäder till alla nuvarande Dogosar. Först den 31 juli 1973 godkände FCI Dogo Argentino som ras. Numera är Dogon Argentinas egen nationalras.

EGENSKAPER
Dogon kräver en del av sin ägare, man måste vara bestämd och konsekvent i sin uppfostran. Rasens bakgrund förklarar en del av dess egenheter. Den är enastående smärttålig, enormt modig och stabil, självständig och mycket envis som är en mycket viktig egenskap med tanke på att Dogon är framavlad till att ge sig i kamp med ett 200 kilos vildsvin.
Dogon vaktar sitt hus, hem och familj. De flesta skäller inte överdrivet utan står och "e;e;e;e;e;mullrar"e;e;e;e;e; och markerar att nu kommer det någon.

DOGO OCH BARN
Dogo och barn funkar bra ihop, lär hunden och barnen ömsesidig respekt i från början. För det mesta är det barnen man får lära "e;e;e;e;e;hundvett"e;e;e;e;e;. När hunden sover eller äter ect ska den få göra det i fred. Låt din valp/unghund redan från början träffa barn i möjliga alla situationer. Tänk på att om ni har små barn hemma att Dogon gärna vill ligga bredvid och helst på alla i familjen, inte lyckat med ett spädbarn som ligger på sin pläd på golvet.

LYDNADEN
Om du ska ha en hund att tävla elitnivå lydnad eller bruks med så kan du redan nu titta efter en annan ras. Dogon är fruktansvärt lättlärd, problem brukar uppstå när du vill träna och din dogo vill något helt annat. Som dogoägare bör man rusta sig med tålamod och se envisheten som något rastypiskt och inte som ett fel.

AKTIVERING
Dogon har ett mycket fint väderkorn och jobbar lugnt och metodiskt i spåret. Både personspår och viltspår är passande för Dogon.
Dogon kräver en hel del träning, aktivering och motion. Den unga Dogon som blir understimulerad kan hitta på det mesta. Det går bra att ha dogon lös i skogen, under förutsättning att det är tillåtet. Den är ursprungligen en jakthund men med tidig uppfostran och dressyr i skog och mark så brukar det inte uppstå problem, just vid detta är det extra viktigt med kontakt träning. Dogon är väldigt bunden vid sin ägare, vill väldigt gärna vara med hela tiden, söker mycket kontakt.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Dvärgschnauzer | Grand Danois | Fransk Bulldogg | Bichon Havanais
© 1998-2020 Enfinia AB