Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Fransk Bulldogg

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
agillitypöjk skriver 15 juli 2019:
Heej!

Jag har en fransk bulldog på 7 bast. Han har nu börjat betee sig väldigt "gubbigt", blir sur, jagar bort andra hundar när de kommer för nära honom. Om han blir mycket arg så¨kan han börja nafsa (aldrig bitas, bara liksom "smaka" med läpparna). Jag älskar verkligen den rasen men det är tyvärr mycket problem med de flesta... Hans näsa blir väldigt torr, flagnar eftersom att de inte kan slicka sig på näsan. Det är nog det "kändaste" problemet med just den rasen.
Lite allmänt om gamla bulldogs:
!: Hunden kommer inte vara som den var för 5 år sedan, man ska vara rejält förberedd.
!: Hunden kommer bli tröttare, inte alls kunna samla sig lika mycket i gångarterna, kommer att bli stel i musklerna om du inte arbetar upp de mycket på nästan varje promenad.
!: Med tiden så tappar de mer och mer balans, vilket kan resultera i att om de springer snabbt och svänger snävt så kan de gå omkull. Därför är det viktigt med balansövningar.
!: Desto äldre din fralla blir, desto svårare blir det att lära in nya tricks så passa på att lära den i ung ålder.
!: På sommarna, ta med en vatten flaska med vatten i medans ni går på promenad, de kan bli väldigt trötta snabbt och då kan man fixa det enkelt med lite vatten! :D
!: Låt de använda sina sinnen, lukt, syn, smak, jakt, lek, rörelse. Om en hund får detta så kommer den automatiskt kunna bli en bättre hund då den mår mycket bättre av det :)
Kom ihåg: Alla mina tips behöver absolut inte stämma in på din fralla, detta är mycket som min hund gör och det är den jag går efter i detta sammanhanget.
Lycka till! <3 :D
Johanna charlie skriver 28 juli 2014:
Frallorna är, som många beskrivit nedan, aktiva, spralliga, egna, envisa, kärleksfulla och vill gärna vara i centrum! Än sålänge är min frallavalp knappt fyra månader, ni kan läsa om hur hon är på min blog www.franskbulldoggfreja.se så ser ni mer ingående hur hon är med olika saker såsom träning, kloklippning och att vara ensam!

Mvh Johanna och Freja
snusan skriver 6 augusti 2013:
Jag är intresserad av en Fransk Bulldogg och har läst mycket positiva saker
om rasen och de gillar jag...blir mer suger faktiskt!!
Har bara haft stora hundar men har fastnat för Frallan.
Det är en sak som jag undrar, har läst på någon sida kommer inte
ihåg vilken men där skrev någon att man inte kan lämna en Fralla ensam hemma
överhuvudtaget...stämmer det??
Lavetta skriver 30 mars 2013:
Min fralla börjar närma sig 1 år nu.. och tänkte det var på tiden att jag skrev ett sånt här inlägg :)

Skriver ner det jag kan komma på, på rak arm:

- Envis som få

- Väldigt lekfull, leker ganska "hårt" och funkar inte att leka med alla raser (de blir rädda för henne - men hon socialiseras ändå med hundra som leker på annat sätt än hon för att hon ska lära sig att anpassa sin lek), upplever hon funkar bäst med andra frallor samt mops, boxer, pitbull, engelsk bulldog..

- Älskar barn

- Översocial, söker konstant uppmärksamhet. Räcker med att någon på gatan ser på henne och inombord tänker "aww vad söt" så lägger hon sig ner och viftar med sin lilla svansstump ;)

- Skäller väldigt sällan. Endast när det ringer på dörren, och då är det på sin höjd två voff voff och inget mer.

- Favoritlekar är tafatt med matte/husse, apportering, dragkamp, brottas med hundkompisar. När hon var mindre gillade hon att "döda" leksakerna genom att skaka med huvudet som en galning.

- Sover mycket, fiser en del...

- Har mycket ljud för sig, beskriv enklast som "mummel, små harklingar, suckande, lite grymtande.

- Vår fralla snarkar inte speciellt mycket, precis när hon har somnat men detta avtar. Hon gör vanliga "sovljud" som en vanlig person kan göra.

- Separationsångest var ett problem när hon var väldigt liten (ylande förekom...), men var väldigt enkelt att jobba bort. Nu sover hon 5 timmar i sträck när vi är på jobbet.

- Inte olydig, men busig och försöker hela tiden testa gränser. För oss har det varit viktigt att hon förstår att det inte är hon som bestämmer.

- Hoppar aldrig upp i soffa eller säng utan att be om lov först, hon ställer sig på bakbenen med frambenen på sängen/soffan vilar huvudet på soff/sängkanten och tittar med bedjande ögon ;)

- Vet inte sina egna gränser, kan springa non-stop tills hon stupar om man inte stoppar henne.

- Väldigt kärleksfull, mycket pussar och närkontakt.. Står jag och fixar mig framför spegeln så känner jag helt plötsligt en liten rygg som lutar mot mitt ben. Då sitter hon där och håller mig sällskap. Får hon komma upp i sängen och soffan så lägger hon sig väldigt tätt intill.

- Lägger sig ALDRIG och sover i ett eget rum för att "få vara ifred", som många andra hunder. Hon är alltid med oss och söker aldrig ensamhet.

- Har inte bitit sönder speciellt mycket, lite på ett av våra stolsben, pyttelite vid en dörrkarm (båda sakerna skedde när hon var superliten). Däremot verkar hon ha en förlärlek att tillintetgöra sängar/gosedjur som innehåller stoppning eller skumgummi. Köpte en hundsäng med skumgummistoppning för ett tag sedan, hon var ensam hemma 1 dag med den så var den helt söndertuggad... Detta sker ENDAST när det är något som innehåller stoppning och är av "fluffig" karaktär.

- Hon gillar att äta: bröd, kalkon, kyckling, skinka, ost, banan. Dock får hon detta väldigt sällan, och endast som belöning.

- Sjukdomar: vi fick dra ut en tand på henne, dock sa vet att detta är väldigt ovanligt i denna rasen. Hon fick också kennelhosta när hon var valp (smittad av en annan hund).

- Reagerar dåligt på behandling mott loppor, vi har använt droppar som man lägger i nacken på henne - vilket hon inte mår bra av, hon spydde en hel natt och blir allmänt hänging. Vi ska testa halsband nästa gång.

- Lättskött päls, upplever att öronen måste rengöras varannan dag MINST på sommaren (skapas mycket vax annars) - vet inte om det har med klimatet att göra, vi bor i Spanien och upplever att det måste rengöras väldigt ofta. Måste även hjälpa henne att rengöra kring könsorganet med bommullstuss, hon når inte hela vägen :( Rengöring av rynkor dagligen. Fäller en del och det är mindre kul att få hårstrån i skor etc.. de sticks som nålar :(

- Gillar INTE att få klorna klippta. Behövs inte klippas om man promenerar mycket på asfalt som vi gör.

- Får sina "ryck" ibland, vi kallar det för "franska revolutionen", då hon springer som en tok fram och tillbaka. Tror det är stressrelaterat, då brukar jag bara stoppa henne och lägga henne ner lugnt.. då ser hon tacksamt på mig, nästan som om hon ville säga "tack för att du hjälper mig att varva ner" :)

- Inte jättelätt att träna. Lättdistraherad.


z_Zaouraah skriver 17 december 2012:
Har precis fått köpa loss en Fransk bulldogg som vi haft sen Augusti, hon är 2 år i Januari och något av det charmigaste som finns.

Har alltid tyckt rasen är fantastisk och är nu helt fast, hon är en riktig clown, gosig och älskar allt & alla.
Har en amstaff mix sen innan på snart 3 år och de två är så mysiga tillsammans.
Just frallor passar nog de flesta, det är en stor hund i litet format (dock är hon ju inte speciellt förtjust i varken Snö eller regn, man får liksom locka med henne ut)

Jag måste säga att rasen verkligen överträffar allt och är hur speciell som helst.
Både jag & sambon är helt kära. (Och alla runt omkring, tillochmed de som inte tycker om hundar.)
Enda nackdelen är väl att man bara vill ha ännu fler frallor nu..
Suki skriver 24 augusti 2010:
Har en hane som är 1.7 år nu. Och av den aktiva sorten!!

Han är glad som sjutton, vill alltid gå ut, och skulle kunna vara ute hela dagen. Värmekänslig på sommaren men som någon skrev är det du som ägare som måste ha koll på det - min fralla skulle kunna köra på tills han stupar!

Mkt bulldogg-mentalitet som visar sig i en otrolig envishet, oräddhet och just det där att inte backar och inte slutar fast han ÄR helt slut! Det måste man som ägare lära sig, att jag måste vara den som stoppar, han kan t.ex leka tills han kräks utan problem, speciellt om det är varmt ute. Men vi har lärt oss och det är faktiskt inga större problem. Ibland får man hjälpa dem kyla av sig med en sval dusch, det älskar han.

Han har en mängd olika ljud för sig; snarkar, knorrar och låter för det mesta. En del är bara "prat" som när han hämtat en strumpa som han vet han inte får ha men han är ändå helt glad och stolt, då knorrar han!
Ja och som sagt snarkar och flämtar så det rosslar i hela huset när han är trött. Det skumma är att han KAN vara tyst, både när han sover och när han flämtar, så vi har inte riktigt förstått om det är mest "prat" eller att han inte kan hjälpa det ibland..

Men otroligt glad och snäll. Har aldrig någonsin hört eller sett honom vara aggresiv mot någon människa, aldrig hört honom morra, han reser dock ragg mot andra hundar ibland, och främmande människor kan skrämmas av att han lite för gärna vill bli sedd och lekt med. Knorrandet får även andra hundar att bli lite skeptiska ibland men det brukar gå bra!

Väldigt trygg att lämna ensam ehmma, sover som en stock, ibland ser man att han bäddat ner sig i sängen när vi varit borta, eller hämtat någon liten strumpa, det är allt. För det mesta verkar han sova som en stock.

Han är den sötaste hund jag någonsin sett, och snäll och underbar!
livas skriver 20 juli 2010:
Stolt ägare av en 2 årig fransk bulldogg. Har haft olika hundraser tidigare, både spaniels och terriers. Men frallan har allt, de jag har träffat har en sak gemensamt, de älskar människor och att vara med. Min hanne är med på allt, vi kör både lydnad och agility, och tycker att de är fantastiskt roligt. Snabb i benen och låg tyngpunkt, så en hejjare på att ta sig runt agilitybanan i otrolig fart. Lydnadsmässigt är han lättlärd, men behöver en tydlig ledare som kan säga nej. Bestämmer ingen annan, bestämmer de gärna själva. Annars är det en glad hund som du har roligt med varje dag.
Tiss&Roger skriver 28 november 2009:
Har haft Fransk bulldogg sedan 1995, två helt olika frallor, båda hanar. Den ena fick dras runt i kopplet för att överhuvudtaget komma ut på en promenad, regnade det ville han absolut inte gå, och på vintern älskade han sin fleeceoverall som var skräddarsydd efter honom annars huttrade han och frös. han ÄLSKADE precis allt och alla även andra han hundar!

Fralla nr två vägrade gå i kläder, han älskar promenader och går mer än gjärna oavsett längd och väder. Andra han hundar är han lite gruffig mot (kanske för att han blivit pappa ett par gånger).

Gemensamt för dem bägge är dess lugna och stabila psyke och att dem älskar att vara med överallt, Dem har också gått väldigt bra att lämna ensamma från början, dem lägger sig och sover till matte kommer hem igen! Iget problem heller med smällare på nyårsafton. Mina är också naturligt födda båda två, ungefär varannan kull föds med kejsarsnitt. En tik som snittats ska inte andvändas i avel igen!

Min första fralla var dock lite känslig mot protein vilket gav honom utslag på kroppen, detta upptäcktes inte för än vid 6 års ålder, han blev 10,5 år gammal.
Min nuvarande fralla är frisk och sund, men visst snarkar han ibland men inte jämt.
Pappa till flera kullar som vad vi hittills vet är friska, samtliga avelsdjur undersöker patella och hjärta innan avel. Det är dock inte många av dem som har dessa sjukdommar!
Många av tikarna är petiga med maten och endel lär matas för hand, om dem får fel foder fiser dem mycket, vi ger vår Bulldog24 eller den nya franska bulldogg maten från royal canin för att dem inte ska fisa. passa er för oseriösa uppfödare som importerar massor av hundar, byter hund lika ofta som kläder, dem har ingen aning om släkten är frisk utan bara ute efter att tjäna pengar. Håll er borta från blocket utan vänd er till rasklubben för att hitta en uppfödare!
Klara skriver 3 juli 2009:
Jag har haft en fransk bulldogg, som hette Hugo. Vi blev tvugna att avliva honom pga av sjukdom så han blev tyvärr bara 2 år. Vi hade Hugo i vår lägenhet och det funkade jättebra. Franska bulldoggar är jättecharmiga och snälla hundar. Vår Hugo kunde vara svår att aktivera ibland eftersom han var väldigt lat men när han var på humör så kunde man få igång honom och busa.
Hugo var väldigt envis, men vissa saker lärde han sig jättesnabbt medans en del tog längre tid (precis som med alla hundar antar jag). Hugo skällde kanske max 10 gånger under hela sin livstid, men han grymtade, flåsade och fes väldigt mycket. Han lärde sig att gå i koppel på en vecka och har aldrig dragit i kopplet. En jätteunderbar hund som Alltid ville mysa och bli klappad.

Allra största nackdelen är att många franska bulldoggar har medfödda problem med luftvägarna eftersom de har så platt nos. De tål inte värme så bra heller. Alltså inga långpromenader på sommaren. Hugo fick problem med luftvägarna och kunde inte andas ordentligt. På djursjukhuset sa de att det kunde bero på en svullnad i luftvägarna. Hugo fick ett rör i halsen för att kunna andas och blev behandlad med kortison men det hjälpte inte. Man hade kunnat operera inne i halsen och kanske hitta felet, men eftersom det hade gått så långt och han mådde så dåligt så lät vi honom somna in.

Försäkringsbolagen har reservation för luftvägssjukdomar på franska bulldoggs så du får alltså ingen hjälp där om hunden får andningsproblem. För oss kostade det mer än tjugo tusen att försöka behandla vår hund. Tänk på det om ni ska köpa en fralla, det är otroligt jobbigt att fästa sig vid världens finaste hund och sen tvingas säga hej då pga av ett medfött fel.

Om du ska köpa en fransk bulldog så köp en från sverige så att du kan ha koll på föräldrar och syskon och fråga om det finns några i "släkten" som har haft några medfödda sjukdomar. Försök hitta en som inte har ett så ihoptryckt nosparti, och ta med den ut på promenad för att se om den lätt blir överansträngd!
Cortex skriver 23 juni 2009:
Min fralla är snart ett år och det är min första fralla (inte min första hund, dock). Det jag tycker är positivt med rasen är storleken, behändigt format men ändå mycket "hund". En annan positiv egenskap är att de inte har så stort aktiveringsbehov, vilket gör att de inte så lätt blir nippriga utan tar det mesta med ro. Lätta att ha med överallt, både i stan och i skogen. Min fralla är inte heller långsint, utan har lätt för att släppa eventuella konflikter och gå vidare, det är positivt.

Negativa saker med rasen är förstås de rassjukdomar som förekommer (liksom hos väldigt många andra raser), samt att de inte gör mer än de själva vill för att vara matte/husse till lags. De har med andra ord mycket egen vilja. Humör kan de också ha om de sätter den sidan till. Det behöver i och för sig inte alltid vara negativt, man kan se det som en utmaning också...

Min fralla visade sig inte vara förtjust i barn. Trots att han fick träffa mina syskonbarn tidigt så blev han ganska omgående dominant mot dom. Han kunde blir irriterad på småsaker t.ex. att de lekte med sina leksaker, eller tog på sig skorna. Då blev han upprörd på riktigt och skulle ge sig på dem/dominera dem. Tack och lov gick detta att träna bort, så idag accepterar han dom och vet att han inte får lägga sig i deras lekar (åtminstone inte på ett dominant sätt). Men jag låter inte okända småbarn klappa honom, eftersom jag märker att han inte vill hälsa på dom på ett snällt sätt... Äldre barn, eller barn som är van vid hundar, brukar gå bra men som sagt han är inte jätteförtjust.

Jag tränar inte organiserat (i någon klubb) med min fralla, men vi hittar på en hel del på hemmaplan/i skogen. Har provat spår, det går sådär. Ibland går det jättebra och ibland har han knappt intresse alls... Som sagt de har sin egen vilja. :) Sitt, ligg, stanna kvar går fint. Har provat lite fot och också det går fint - om han själv vill...
Elna skriver 13 maj 2009:
Elna är min första hund och jag känner att valet av ras blev en högvinst för mig!

Elna är nog en ganska typisk fransk bulldog, hon är nöjd med livet så länge hon får känna sig delaktig i familjen och det vi hittar på. Hon kräver inte så mycket egentligen utan är tacksam för det som bjuds, vare sig det är långpromenad i skogen eller att softa i soffan ett antal timmar. Hon älskar lek och bus, hänger på direkt när hon märker att det är något skoj på gång och tar själv initiativ genom att bjuda på diverse leksaker. Det hänger starkt ihop med hennes kärlek till barn. Hon märker om det finns barn i närheten och vill genast fram för pusskalas och lek.

Frallorna är ju kända för att ha humor och det gäller även Elna. Vi har två rum som är "förbjudet område" för henne, och hon som aldrig skäller annars gör det när hon har smitit in där...Det är som om hon säger "Ha, ha gisssa var jag är!" Hon älskar också att bli killad på magen, då "skrattar" hon.

Som sagt har Elna både lugn och aktivitet "i sig", men hon har även visat att hon har stort mod och är tuff när det gäller. Vid det MH vi nyligen genomförde fanns det moment där hon inte drog sig för att gå till försvar och backade inte för något. Efteråt avreagerde hon snabbt och ingen agg fanns kvar, vilket är positivt.

Naturligtvis har fransk bulldog även problemområden och till dem hör deras "trånga andningsvägar". Man får stå ut med att hunden snarkar en del och tänka på att spara långa promenader och tuffare aktiviteter till dagar/stunder när det inte är så varmt. Det är ditt eget ansvar då hunden oftast inte drar sig för att hänga med.

Det förekommer även hudproblem, man får hålla lite koll i hudvecken och mellan trampdynorna för att kunna åtgärda eventuella tecken innan det blir större svårigheter.

Vad det gäller aktiviteter så är inte lydnad det första jag tänker på när det gäller frallor. De har en inbyggd stolthet vilket gör dem något svårflörtade. Bättre går det nog då med agility eftersom detta är en hund som gillar att göra saker ihop med familjen och gillar lekfulla aktiviteter. Elna har fått testa lite grann och det är något vi kommer att satsa mer på.

Sammanfattningsvis så är de här hundarna älskvärda och kärleksfulla, de vill gärna va där du är men kan också vila i ensamhet eller undersöka skogsdungen utan din hjälp för att sedan glatt titta efter vart du tog vägen. Det är en stabil hund, både fysiskt och mentalt, och de kan trivas lika bra med en ensam pensionär som med en livlig barnfamilj, bara omtanken och kärleken finns.
**Lelle** skriver 12 maj 2009:
jag har en fralla på 1.5 år det är en tik.
hon är klassens clown hela dagen och har alltid vart det, hon hittar alltid på nya upptåg.
frallan är en glad och trevlig hund, och jag tycker att det verkar som att det finns två sorters frallor, den aktiva och den lata. varför jag säger det är för att jag har pratat med så många fralla ägare samt träffat många frallor och jag tycker att det kan stämma rätt bra.
jag har den aktiva sorten, vi håller på och går olika kurser hon passar utmärkt till lydnad, men det kommer nog också bli agility med henne.

de fungerar jätte bra med barn, de är lugna och harmoniska.

det som kan vara negativt med denna ras är nog att det kan vara lite av den inställningen att de äger stället, de kan komma till ett ställe med flera hundar och ändå ta över direkt, trots sin storlek.

de passar utmärkt att ha på gård, eller lägenhet, de har en vilja av stål, och en personlighet som slår allt.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Pudel | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB