Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Japansk Spets

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Rkprodog skriver 13 juli 2010:
Efter ha levt med rasen sedan 1975 så kan jag bara säga att dom är beroendeframkallande. :-)
Rasen är som gjord for hundägare som vill ha en intelligent, vacker hund med lite humor och drag i.
Dvs hunden står pall för det mesta som man som hundägare kan tänkas hitta på, vare sig man vill hålla på med lydnad, bruks agility eller bara skogs- eller fjällpromenader.

Pälsen är lättskött, storleken gör att hundrasen är smidig att ha med överallt och deras temperament gör att man med lätthet kan ha dem lösa för de är inte speciellt intresserade av varken människor eller andra hundar.
Förvisso genomgår jappen en slyngelperiod som alla andra hundraser där det kan vara både tuggummi i öronen och kåda under tassarna, men tar man sig igenom den perioden har man en kompis i alla väder.

Det är ingen direkt skillnad på hane eller tik. Jag säger alltid att det är roligare att ha hane..varför det?? För det första så sitter pälsen på längre så jag slipper de stora fällningarna som vissa tikar går igenom inför varje löp, sedan är hanarna helt enkelt maffigare att titta på. Tikar är söta, (eller ska vara enligt min åsikt iallafall) och alerta, vissa kan vara lite tjuriga vid löp, men för det mesta är det inga problem. I vår familj har vi ofta flera tikar tillsammans utan problem.

Det finns linjer med både jakt och kamplust, där får man mycket material att arbeta med om man är sugen på det. Det finns andra linjer som är mer av "soffpotatis" varianten - en trevlig hund för den som inte vill lägga ner så mycket arbete på uppfostran och aktivering. Berätta för din uppfödare vad du vill ha ut av din valp! Då kan du få guidning och hjälp att få valpen som passar just Era behov och tankar inför hundägandet!

Rasen är frisk och lever länge, de har stor intregritet och flockkänsla. De älskar sin familj och vaktininstinkten består i att larma när någon närmar sig det egna territoriet. Har man som flockledare lärt sin hund att man kommunicerar med hunden så kommer skällandet i sig aldrig att bli några problem.
KRAV på dig som hundägare: God fantasi, visst mått av envishet och tålamod, en stor portion humor och ett sinne för det vackra - då är du perfekt för den här rasen!
Vill du veta mer? Fråga oss gärna!
Rowleys Kennel
Timba skriver 28 juni 2010:
Hej!
Vi har vår 3e jappe Timmy och tycker att dom är underbara hundar, trogna, intelligenta och vackra. Vi kan inte tänka oss någon annan ras. Vår senaste jappe är lite skällig, men annars är han mycket behaglig. Vi bor på landet i egen villa så han kan vara ute så mycket han vill och han älskar promenader och att få springa lös. Timmy kan vi inte ställa ut pga att ett öra inte ställt sig, men det kan inte hjälpas, för oss är han bäst.
Anita Strömberg
sossie skriver 25 maj 2009:
En trogen vän i alla väder, följsam, aktiv, vacker, uppmärksam, ordningsam, inget behov av att hälsa på allt, älskar agility snabb och intensiv.

Kan vara aningen skällig bli ngt orolig vid pressade situationer, gillar barn men blir det för mycket drar hon sig undan (sunt beteende).
När hon fäller är det rejält men bara 1ggr/året.

Jag har äntligen hittat min ras, har bla haft schäfer innan. Ville nu ha en mindre ras som hade *lite*mindre motor.
spetsen skriver 13 maj 2009:
En jappe är en liten charmig hund som jag tror passar de flesta. Det är en stor hund i ett litet format brukar man säga och det stämmer verkligen. Rasen passar bra för lydnad och agility såväl som spårning. Men lämpar sig också mycket bra som endast sällskapshund. En jappe kräver inte så mycket motion, men den älskar att röra på sig ute i skog och mark. Den finner sig i att hoppa över långpromenaden då och då om man inte orkar/kan/hinner. Den japanska spetsen sägs ofta vara mycket intelligent och det är bara att hålla med om. Det tar oftast inte mer än 5 minuter att lära den ett nytt trick.

Jappen är mycket tillgiven sin familj och är flockkänslig vilket innebär både för och nackdelar. Den följer gärna med dig vart du än går och vill hela tiden ha koll. Detta innebär att det kan ta lite längre tid med ensamhetsträningen.

Rasen är mycket frisk och har inga egentliga sjukdomar som man behöver vara orolig över. Den sägs vara allergivänlig, men det är inte säkert alla tål den ändå. Den vita fluffiga pälsen är otroligt lättskött. Det enda som krävs är att man kammar igenom den nån gång då och då (några gånger i månaden) och bad 2-3 gånger om året.

De jappar jag har kommit i kontakt med har alla funkat bra med barn och andra husdjur, och den är inte särskilt jaktbenägen (vilket underlättar samvaron med andra husdjur). Det ska tilläggas att jappen från början var ämnad till att vakta med skall, vilket fortfarande sitter kvar i generna även om det håller på att avlas bort. Numera får en jappe inte vara skällig enligt rasstandarden. Det är en hund som skäller när den vill varna för någonting, inte bara för att den vill lyssna till sitt eget skall. Det är ofta en träningsfråga hur mycket en jappe skäller, med andra ord - det går att träna bort.

Det man ska tänka på när man letar efter en jappevalp som man vill kunna ställa ut är att man ska kolla storleken på föräldrarna. Japparna idag har en tendens att bli en aning för stora, som minisamojeder. Det är även bra om föräldrarna är patella-undersökta även om det inte är ett måste då det inte är ett stort problem i rasen.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | Chihuahua | Grand Danois | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Bichon Havanais
© 1998-2023 Enfinia AB