Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Labrador Retriever

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
anqi skriver 2 maj 2020:
Jag har en jaktlabbe på 2 år. Det är min tredje hund, haft två tollare tidigare som fick mig in på apportering, spår och jaktträning.
Nu som pensionär ville jag ha en lätt och trevlig hund. Han är supertrevlig men har inte varit helt lätt. Det kan vara jakten som påverkar. Hemma har han varit fantastisk utom den period han fick tänder. Då bet han oss så vi blödde under en lång period. Inga andra valpfasoner som att bita, gnaga eller kissa inne. Lugn och fin hemma, skäller i princip aldrig, ibland ett lågt morrande om han hör något som om han vill tala om för oss. Vi pratar med honom och han förstår allt känns det som. Hoppar inte upp i sängar trots att han fick sova i sängen som valp. En lugn tillsägelse "Gå och lägg dig" så gör han det.
Han får ligga i soffan och älskar att gosa med huvudet i mitt knä när jag tittar på tv.
Ute är han aktiv med det han gillar mest: att nosa. Han är otroligt stark men nu börjar han nu kunna gå fint i koppel. Han blev tidigare ganska upphetsad vid hundmöten och drog men nu kan jag avleda honom. Har prövar spår med honom men han är alldeles för ivrig så vi väntar lite med det.
Han älskar att apportera, jag har tränat honom ganska mycket typ: sitt, stanna kvar, gått och gömt eller kastat apport. Han väntar på apportkommando och levererar snyggt sittande på vänster sida. Hämtar olika saker som vi ber honom om.
Jag fick lära mig något tråkigt häromdagen. Vi var ute på promenad i hällregn. Min hund blev rejält blöt. Dagen därpå hängde hans svans så konstigt. Han hade fått Vattensvans, en inflammation vid svansroten som gör att svansen hänger rakt ner med en krök närmast rumpan. Han var också ganska medtagen. Läste att detta kan hända labradorer och andra retrievers om de blir blöta och kalla. Jag trodde att labradorer klarade alla väder men nu har jag beställt regntäcke.
För att värma honom fick han en fleecefilt som vi bäddade om bakdelen och svansen med när han låg i korgen, vilket han gjorde i stort sett hela dagen. Andra dagen är han piggare men fortfarande påverkad. När vi satt i köket kom han in. Jag ville bädda om honom när han skulle lägga sig på golvet och sa: hämta filten. Han kom in med filten snyggt ihoppackad och sträckte fram den. Vi blev så överraskade att han snappat upp detta!
Vi har varit på jaktbeskrivning och beteende-personlighetsbeskrivning med honom. Jag trodde att han skulle vara lite ängslig och försiktig men nej, han gav järnet och var otroligt orädd, mycket nyfiken, glad och uthållig!
Vi älskar vår hund! Han är fantastisk och helt underbar men det kräver en hel del jobb. Kanske mer när det finns mycket jakt i generna.
Elin och Joker skriver 27 november 2012:
Vill du ha en sällskapshund tycker jag att du ska leta vidare...
Det är en aktiv ras som tyvärr folk har fått en fel bild av pga "tjocklabbarna".

Pga att det är så många labbar idag som har höft och armbågsfel har det blivit att folk tror att rasen är åt det mera slappa hållet.
Från grund och botten är den en jakthund som har fått lära sig att det är att springa och jobba om gäller. Detta är det en labbe älskar!

Jag jagar inte med min jaktlabbe men tränar det för hundens skull. Även om jag hade haft en "utställningslabbe" så skulle jag ha tränat jakt, för det är det bästa sättet att stimulera deras hjärnor på.

Min hund hänger med på allt och är snäll och pålitlig! En rätt stumulerad labbe kan du lämna ensam med ett barn utan att vara orolig! En riktig aktivitetsälskare som alla i familjen kan aktivera på sin nivå!
GamblerGem skriver 20 maj 2012:
En kärvänlig hund som älskar barn och människor. Lätt att handskas med men lite svår att hålla från allt vatten och lera. Lätt lärd och robust. En ricktig lycka för familjen :)
Labrador_Lover98 skriver 29 augusti 2011:
Labrador Retriever (Jakthund), som jag har, är en väldigt trevlig och glad hund. Den är vänlig och snäll mot katter, kan vara med kaniner, de kan jaga dem lite i början, men om man ger dem en tillrättavisning på hundsätt förstår de snabbt att de är familjemedlemmar och vänner.
Lydnad är en gren som passar bra då Labradoren lär sig snabbt och är intresserad av det. Agility passar också bra om man hellre gillar fart och fläng. Dragkamp brukar vara roligt för Labradorer förstås, nästan alltid, direkt att man ska sluta då matte/ husse säger det. Spår, sök och lydnad passar också mycket bra!
cane skriver 11 augusti 2011:
En helt underbar och fin ras, älskar verkligen allt och alla.
Har min första labbe på 5 månader. Med sin bruna päls och glada sinne har han blivit av
en lokal kändis runt omkring hela stan. Ett minus är hans klumpiga kropp då han vill leka med
likasinnade eller mindre! Är redan van vid hästar och underbar mot barn!
En helt go och härlig ras!
Labradoragare skriver 5 augusti 2011:
underbar ras! Om du är ägare av en Labrador så rekommenderar jag dig att gå in på facebook och gå med gruppen "labradorägare i Sverige"
Pumielina skriver 26 januari 2011:
En underbart snäll och trevlig ras som många älskar - kroppen är dock för stor och tung för att klara av att hänga med allt det som hunden vill. Snacka om orättvist! Skulle jag skaffa en labrador idag skulle jag leta upp en så liten och lätt hund jag bara kunde!
Pumielina skriver 1 november 2010:
Den hundras som jag är uppvuxen med är Labrador, eller uppvuxen och uppvuxen med, när jag var tio år fick jag efter två års tjat löfte om en hund. Mamma hade redan valt ras, det skulle bli en svart labrador. När valpen kom hade mitt sommarlov precis börjat och jag tog hand om Cisco på dagarna när de andra var borta, det var en varm sommar. Cisco var alltid lätt att ha och göra med, han lärde sig saker snabbt och var mycket lugn inne. Då vi inte hade så mycket erfarenhet av rasen så reagerade vi inte, föränn efter tre veckor. Det var en MYCKET varm dag och Cisco var energilös, han ville bara krympa och lägga sig under bilen och sökte hela tiden kyla. När han inte piggnade till när det blev svalare så ringde vi veterinären och fick komma in. Han hade förstorat hjärta och lungorna var vattenfyllda. Han avlivades direkt.

Efter en tid åkte vi och hämtade en ny valp, Ciscos helbror som uppfödaren behållit. Billy var mycket piggare och hade massor av energi, hittade på bus och lekte vilt med mig. Billy var inte alltid lätt att ha och göra med, labradorer kräver en hel del mental stimulans och motion. Vi hittade på en massa kul tillsammans. Billy har alltid varit snäll och haft positiva förväntningar på omvärlden. Han är helt fantastisk med valpar och förstår människor i en större utsträckning än vi trodde var möjligt. det som varit roligast med Billy är att han hängt med på ALLT, han följde med på uteritt, apporterade, tränar lydnad, agility, freestyle, spår. Kort och gott allt vi kund ekomma på att vi ville göra med våran hund. Men när han var fem år så la vi märke till att han hade ont i ryggen, han fick diagnosen spondylous och veterinären gav oss inte mycket hopp. han hade några månader till ett par år kvar. han skulle inte få vara lös mer eller hitta på mer bus med mig. Att få dödsdomen på sin bästa vän är bland det värsta jag varit med om. När vi pratade med uppfödaren så sa hon att "det har var och varannan labbe", det är något jag tänker på när jag funderar på att skaffa labrador igen. Jag älskar den här rasen, men jag vill inte behöva oroa mig för en massa sjukdomar som förkortar min bäste väns liv. Så ska du skaffa labrador, läs på ORDENTLIGT. De är underbara hundar, och kanske är det värt det? Men kolla upp uppfödare, linjer, kolla avelsdata osv. Kolla ALLT du kan tänkas behöva för om du gör det, så kanske inte du behöver börja "handikapp anpassa" din hunds liv vid fem års ålder.

Jag började tjata om en mindre lättare hund efter ett par år med Billy, jag ville träna agility. Så vill man ha ett väldigt aktivt liv så kanske man bör se sig om efter en jaktlabb? De håller bättre har jag hört, även om många inte är lika vackra som utställningslabben så finns det en del riktigt fina jaktlabbar. Men det tänkte inte jag på och skaffade en pumi, som blev helan och halvan med Billy. När jag sedan haft den pumin i fem år så skaffade jag en till, en hanvalp som Billy fostrat med ett gudomligt tålamod.

Labrador var för mig den perfekta första hunden, jag och Billy har haft hur mycket kul som helst! Just nu ligger han snart 10 år gammal och snarkar högt vid mina fötter och jag önskar att han kunde leva i minst tjugo år till, min bästa vän...

Baltos matte skriver 15 juni 2010:
För mig är verkligen labradoren den bästa av hundar. Just nu har jag min tredje men jag har även erfarenhet av Berner Sennen, Schäfer och Skotsk terrier. Men som sagt labradorer är min favorit.

En glad och positiv hund som är med på det mesta.Älskar människor av alla sorter, stora som små. Fungerar jättebra med barn. Älskar alla sorts aktiviteter, spår, lydnad, bad, långpromenader, att åka till stan och se på alla människor. Kort sagt allt det du vill att han ska vara med på så hänger de med.

Behöver mycket motion, hjärngympa av alla sorter. Älskar att bära saker. En labbe som inte blir aktiverad hittar gärna på egna aktiviteter (och det brukar bli sådant man inte gillar). Matglada, se upp med vikten. Pälsvården är enkel, borsta då och då och räkna med att använda dammsugaren när det är fällningsperiod.

Kan även umgås med det flesta andra husdjur, våran labbe är jätteförtjust i vår katt samt våra marsvin. Tycker det är jättekul att hänga med till stallet också.

Intresset för vatten kan ställa till det ibland, för de vill verkligen alltid bada oavsett temperatur och vattenkvalite. Vilket innebär att det badas i allt ifrån lerdiken till havet.

Bada-Bära-Bollar det är något som min labbe drivs av.
labbe_lover skriver 4 maj 2010:
Labradoren är en fin hund men också en väldigt pigg och framåt ras. Det kan vara mycket jakt i dem och dem är väldigt gluffsa av sig när det gäller mat. Vår ena labbe äter ibland aldrig medans den andra börjar drägla när vi ska ge honom mat. Så att det är väldigt olika från hund till hund. Om man ska ha en larador ska man för det första tänka på att den måste ha mycket motion annars så bli den uttråkad och kommer bara skita i dig när du väll ska börja. Om du vill ha lite mer info så maila.:D
Damplabbe skriver 13 september 2009:
En labrador är en väldigt mjuk, följsam hund, med mycket energi. Den har en inställning att alltid vara till lags och därigenom väldigt lättlärd om man är engagerad. De behöver både psykisk så väl som fysisk aktivering. Om man inte arbetar med sin labbe blir den olycklig och hittar på egna lösningar och aktiviteter, som inte alltid är önskvärda. Observera att "arbete" kan vara allt från regelbunden vardagsträning/vardagsaktivering till seriös jakt eller bruks. En labbe är ingen "trädgårdshund" som nöjer sig med en till två små promenader om dagen, därför spelar det ingen roll om man bor i hus eller lägenhet, bara man ser till att komma ut rejält med den.
De är nyfikna och framåt och accepterar det mesta om matte och husse säger att det ska vara så.

Det man ska tänka på med labbarna är att de är väldigt matglada - man får ha koll på maten så de inte får för mycket. Labradorer har även som så många andra hundar problem med höfter och armbågar, därför ska man gärna kräva att föräldrarna är hd/ad röntgade. Observera att det inte behöver betyda att det blir fel på hunden bara för att den har anmärkningar.
Jag och min man bor i lägenhet i Malmö med min jaktlabbe - ja det låter ju motsägelsefullt med jaktlabbe i city, men det fungerar hur bra som helst! Han går på dagis under veckorna och stormtrivs med detta. Varje dag får han komma till havet, till fälten, skogen eller landet. Bor man i stan krävs det att man är beredd att sätta sig i bilen och köra iväg efter en hel dags arbete, även när det börjar mörkna och regnet öser ner. Vi går på kurs (SBK) en gång i veckan och detta älskar han, sen kör vi lydnad/spår träning lite varje dag, för att hålla igång. Vi har tränat honom på det vis att ute busar, tränar och leker man, men inne vilar man. Det är viktigt att de inte hela tiden är på högvarv, utan hunden måste lära sig koppla av och bara slappa också. Vår hund är inte riktigt fullvuxen ännu, så än så länge gör vi allt i små doser, men han har ändå utsatts för alla miljöer som han kommer att vistas i som vuxen. Han är lugn och sansad men får sina ryck då och då :-)
Är man aktiv och känner att hunden är ens hobby så kan jag absolut rekommendera en labrador retriever!
Mysan_ skriver 2 september 2009:
Min jaktlabradorhane är en underbar hund!!! Och det säger jag inte för att jag älskar min hund. Har haft andra raser också av mycket bra individer men inget går upp emot Malte. Han kombinerar en otrolig arbetslust, orädsla och samarbetsvilja med att vara gudasnäll, lätthanterlig och aldrig jaga någonting. Han är hunden som kan springa lös rakt genom en rådjursflock utan att jaga. Trots att han är mjuk är han absolut inte störande mjuk. Man kan ta tag i honom utan att han tar illa upp. Skulle han någon gång tycka att någonting är obehagligt så löser han det med att kasta sig in i det istället - älskar den egenskapen! Han uppskattar vad jag än hittar på med honom och är alltid med på noterna. När han inte är i arbete är han så lugn att folk tror att jag har en gammal, tråkig hund. Han gillar folk och andra hundar men han springer ändå aldrig fram till dem. Man kan lägga ben eller dummies framme utan att han rör dem, samtidigt som han älskar både ben och apportering. Han har en mycket väl fungerande av- och påknapp med andra ord.

Negativa saker är svåra att komma på men det skulle isf vara att han fäller en del och att han kan vara oerhört livlig, vilket såklart krävs att man kan hantera. Inte den bästa hunden när det gäller t ex spårning eftersom han inte är mycket för det långsamma tempot.
BHT skriver 9 juli 2009:
jag tycker att labben är lättlärd och vill jobba och vill gärna apportera saker. och de är positiv, älskar barn.. mm..

negativa är att labben har lätt att lägga på sig så att man får väga hunden ca 1 gång i månaden å se så att dom håller vikten.

är aktiv i jakt, agility å så vidare.
Linda&Melba skriver 19 maj 2009:
Jag har en labrador av jakttyp där föräldrarna verkar inom jakt och utställning och jag är mkt nöjd med min hund samt rasen i övrigt. Melba är frisk, har god hälsa och är aktiv ute och lugn inomhus. Vi tävlar i lydnad samt har provat på bruks, och som allroundhund fungerar hon bra.

Vi har barn i familjen och det går jättebra, Melba är mån om att lillen ska vara med och leka och hållas koll på, inte så att hon vallar men hon vill veta var han är.

Vi bor på landet så när vi är i stan blir det som en ny värld men det går bra, hon jagar inte bilar,cyklar mm utan nosar o nosar o sen lugnar hon sig o kan stå i ex glasskön utan o bry sig om ngt alls.

Lydnadsträningen fungerar mkt bra, hon är snabblärd och vill vara till lags, men jag kan inte ha för starka retningar om jag vill inslipa ett moment för då går hon upp i "labbefnatt" och rusar runt runt i glädjeyra. Gäller att man läser sin hund och hittar belöningar som passar den.

/Linda & Melba
Ines & Asta skriver 18 maj 2009:
Labradorer är vänliga och glada hundar som älskar ALLA människor. Ingen enmanshund utan funkar bra i de flesta sammanhang. Labradorer är ofta väldigt matglada och om man inte passar sig är det lätt att de blir överviktiga, en labbe som nyss har fått mat kan vara väldigt bra på att se utsvluten ut :) Labradoren är en väldigt mångidig hund som hänger med på det mesta; fjällturer, skidåkning, båtturer... De flesta labradorer är gärna med på allt! En labbe är dock inte alltid så "lätt" som den kan verka. De kräver mycket motion och också stimulans för hjärnan för att fungera bra i vardagen, men blir dock oftast inte tokiga om det går en dag utan ordentlig motion.

Aktiviteter som passar en labrador är många. Med min labbe tränar jag viltspår, personsök, jakt, lydnad och även lite agility, men man kan nog hitta hur många aktiviteter som helst som passar en labrador!
Jezzy skriver 17 maj 2009:
Min labbe är snart 10 år och hon har från början visat ett lugnt och stabilt psyke. Det är en fin familjehund då hon alltid är snäll och vänlig mot alla. Barn som varit rädda för hundar kommer fort över detta efter att ha träffat Jezzy.Det är en trevlig hund att lära olika saker och det går fort om man leker fram det då hon gillar lek o bus.
Hon har också lätt att lära dumheter om inte husse/matte ser upp tex. sitta o tigga vid bordet.
@nna skriver 15 maj 2009:
Labradoren är väldigt glad och väldigt snäll, arbetsvillig och lätt-tränad. Matglad.

Pälsvård: man klappar den blank och dammsuger huset :-)
TeroT skriver 15 maj 2009:
Min erfarenhet av Labdrador är rätt så ny och just min Labrador är än så länge valp.
Modellbeskrivning: Labradorhane, Gul, Utställningslinjer, Valp

Uppförande: Lugn och lydig med en enorm matlust. Sväljer gärna allt som kan tänkas ha någon som helst smak eller ge mättnadskänsla.

Omdöme: En lugn och harmonisk ras, lätt att hantera och oerhört snäll. Kommer bra överens med andra hundar och människor. Glad och tillgiven, dock inte bara gentemot sin ägare utan alla den stöter på. Dvs. Labradoren är ingen vidare vakthund, snarare så hälsar han tjuven glatt och leder denne till värdegodset.

Nackdelar: Tung och otymplig hund att ha i handväskan. Äter gärna på stort och smått. Lika positivt som det är negativt är denna enorma glädje över andra människor och hundar vilket kan uppfattas besvärande av andra.

Vad jag uppskattar mest med rasen är: Gladlynt men ändå lugn, gillar vatten, oerhört mångsidig ras som passar till sällskap i familjen men också som nyttohund eller till bruksändamål.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Dansk/Svensk Gårdshund | Cavalier King Charles Spaniel | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB