Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Newfoundlandshund

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
SandraM skriver 17 september 2012:
Njuffen är en stor ras och med tanke på deras storlek så har de även en hel del kärlek att ge! Deras hjärtan är lika stora som kropparna kan man väl säga.

Det man ska tänka på med de unga hundarna är att inte övermotionera dem, men de ska inte heller hållas för stilla, de får inte växa upp på en sidenkudde. Utan motion och rörlighet har de inte möjlighet att bygga upp musklerna som krävs för att bära den stora kroppen. Sunt förnuft gäller, detsamma med mat, ingen hund mår bra utav att vara fet. Men man ska inte vara rädd vid hundens uppväxt, låt den knata fritt i skogen istället för att ta den på "gå-i-koppel-promenader" på asfalt.

Njuffarna älskar ju vatten, men alla älskar inte att simma, min njuffe går gärna bara i till magen och nöjer sig med det. Dock är han bara 11 månader idag så förhoppningsvis ändrar han uppfattning till nästa vår :) När vi är ute och lufsar går inte en enda vattenpöl, kärr, lerpöl, plaskdamm, sjö o dyl. obekärkt förbi - allt ska plogas igenom. Rinner vattnet i badkaret eller i ett handfat är han genast framme och ska kolla läget, det är sällan man får bada/duscha ifred utan att en vaktande njuffe vakar vid sidan om så man inte råkar drunka i badkaret.

Pälsen ska vårdas och borstas åtminstone en gång i veckan, pälsen är rätt lång och samlar på sig rätt mkt skit utifrån, dammsugaren går alltid varm här hemma.. :) Så är man pedantisk av sig och inte tål smuts på golv, väggar och tak är det ingen hund för dig.
Min hund vill gärna vara nära oss mycket, om det är att ligga i soffan jämte en och trängas eller att han ligger nedanför dig i soffan spelar ingen roll - så länge hunden har koll och får vara nära så är den nöjd.
Jag har inte upplevt någon vaktinstinkt om man inte uppmuntrar det förstås, han skäller som vilken hund som helst när det plingar på dörren och liknande men utöver det har jag aldrig märkt nåt annat än just det i vakt-facket.

Funkar väldigt bra med barn i alla åldrar och djur av alla slag om de introduceras i tidig ålder med dessa.

Njuffen äter en hel del men se upp så att den inte blir fet som med vilken hund som helst.
De dreglar även en hel del och det är långt ifrån alla som uppskattar det. Ha gärna en liten handduk vid vattenskålen och torka noga när hunden har druckit så ni slipper "snigelspår" på golven och nerdreglade kläder och möbler.
Se upp för fukteksem på somrarna, varmt väder i kombo med fuktig päls = fukteksem.

Hunden funkar alldeles utmärkt att ha i lgh, vi bor i 2 rok och det funkar hur bra som helst. Inomhus tar vi det lugnt och ute är det rull fart. De som säger att hunden inte funkar att ha i en lgh måste ha haft en hund som klättrar på väggarna för bara man sätter gränser på vad som är okej och inte inomhus så ska det gå bra.

Tänk på att släktforska innan du skaffar dig en hund av den här rasen så att ni inte får med er ev. HD/ED.

Rätt envis ras, har man den lös och hunden hittar nåt som är intressantare än dig kan du inte räkna med att den kmr på en gång när du ropar dess namn men jag tycker att det hör till deras charm :)
gittan skriver 18 maj 2009:
Newfoundlandshunden är en härlig ras,men allt är givetvis inte positivt. Den trivs väldigt bra utomhus ,även vintertid. En nackdel på sommaren,utomhus kan vara att den gärna vill gräva sig en svalkande grop i trädgården. Flera t.o.m, vilket inte alltid uppskattas. Vintertid kan man få se en snöhög som plötsligt börjar röra sig *L*.
Rasen är ju ganska stor och förväntas därför ta stor plats,men det gör den faktiskt inte. En normalt stimulerad hund ligger gärna och slappar,lugnt och stilla. Givetvis finns det undantag. Det finns inget belägg för att man inte ska ha den i lägenhet mao.
Med tanke på deras tjocka päls så krävs det viss pälsvård. De blir ofta ganska toviga om de inte sköts,rejäla tovor som då måste klippas bort. Det kanske inte gör så mycket,kan man tycka,men om man vill ha den till utställning tex, då bör man kamma igenom mer noggrant. Vad man kanske ska tänka på vid val av rasen är bl.a att de är ganska söliga av sig. Det kan skvätta rejält då den skakar sig, från munnen. Man får ofta rådet att försöka välja en valp med "strama läppar",detta för att minimera sölet *L*.
Rasen är suverän i vattenarbete,dvs: Livräddning i vatten. Att sysselsätta sin hund med denna sport är otroligt roligt och givande. All information om detta går att få genom Svenska Newfoundlandshundklubben, som är indelad i olika distrikt över hela vårt land. http://www.snk.info/
Att vara i vatten är ett nöje för hunden,men det kan bli problem med fuktexem. Eftersom underullen är såpass tjock,så tar det ofta väldigt lång tid för pälsen att torka. Något att tänka på,det kan bli fula,onda sår. Storleken är inte helt gynnsam för rasens höfter,även det något att tänka på. Det är heller inte helt ovanligt med hjärtfel,tyvärr.
Rasen är ,som man brukar säga. "barnvänlig",men här gäller som med alla andra hundar att hålla uppsikt. Rasen är,trots sin storlek,inte alls omöjlig att tävla i både lydnad och bruks,det finns ett flertal Lydnadschampion inom rasen.(även Tjänstehundar) Att införskaffa en skrinda/pulka och lära hunden dra,är både nyttigt och roligt.
Rasen är oftast väldigt godmodig mot det mesta,men kan säga ifrån ordentligt om den så tycker.
Det finns flera olika färger. Svart,brun och vitsvart. Den svarta är väl den mest kända. Den vitsvarta förväxlas ofta med Landseer-hunden som är en helt annan typ.
Eftersom det är en stor tung ras så är det inte att rek. de mindre barnen att sköta rastningen av hunden. Det är väldigt svårt att få stopp på den då den väl fått fart......
Man bör tänka på att det är ingen liten nallebjörn man köper då valpen kommer hem,det är en mycket bra och härligt stor arbetsmaskin!
njuffeägare skriver 13 maj 2009:
En nallebjörn som med rätt uppfostran blir en fantastisk kompis! Skulle dock vilja poängtera att de kräver en fast hand och (i alla fall som unghundar) mer aktivering än vad den vanligaste uppfattningen som "gårdshundar" säger. Viktigt att välja föräldrar med godkänd ED- och HD- status och att ta det lugnt under hunden uppväxt. Älskar vatten i alla dess former! Går alldeles utmärkt att tävla både lydnad, spår/viltspår och (såklart!) vattenlivräddning med!
Angående pälsvården så behöver en välskött njuffe inte borstas mer än en timme i veckan.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bichon Havanais | Jack Russell Terrier | Amerikansk Cocker Spaniel | Borzoi | Tibetansk Spaniel | Dvärgpinscher | Bichon Frisé
© 1998-2020 Enfinia AB