Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
biche.blogg.se skriver 17 augusti 2011:
Hej!

Jag tänkte ta och berätta lite om min erfarenhet med tollaren, detta är ju inget facit för vilken sorts hund man får men det är min erfarenhet från dom tre jag haft.

För mig är tollaren en underbar hund- den tycker om att jobba och ger du den det den behöver får du 1000 gånger tillbaka! Den har en "will to please" och vill vara dig till lags men det betyder inte att göra samma sak gång på gång på gång, då kommer den tröttna. För mig är det en allroundhund- eftersom jakten finns där så fungerar den till tolling, fågeljakt, spår, sök, bruks, uppletande mm men samtidigt är den så liten och lätt att freestyle och agility är toppen för en liten tollare!

Du får den hund du förtjänar och tollaren är en ras som kan ha lätt att bli stressad, därför är det viktigt att man itne glömmer bort miljoträning och passivitetsträningen samt att du inte pressar den för hårt för att det är ju sååå kul att träna, den fattar ju sååå snabbt och den gör allt du vill. Även en tollare behöver få koppla av ibland.

Alla mina hundar umgåtts tillsammans med andra hundar och barn utan problem men aldrig obevakat, det vågar jag inte låta någon hund, oavsett ras, göra. Tollaren har en del vakt i sig men inte så mycket så att det stör, mina hundar har alltid varit väldigt tysta av sig men detta är ju olika mellan olika individer. Många påstår också att tollaren är reserverad men detta har jag inte heller upplevt annat än med min första, hon hade inget behov av att springa fram till människor utan hälsade bara om dom kom fram... Dom andra två tycker dock att andra männsikor är det bästa som finns och ger sitt allt för att charma alla dom möter!

Den lilla räven är ett ganska passade namn då tollaren är ganska smart och lurig- den kan ligga fint och sova i soffan men lämnar du rummet så har den nosen i godisskålen sen ;) Många av dom är också otroligt bra skådespelare och älskar uppmärksamheten som det ger dom!

Eftersom rasen har blivit så otroligt populär så finns det massor med kennlar som är olika seriösa... Tänk på att besöka kennlen och träffa föräldrarna innan, ta reda på vad just DU önskar göra med hunden, hur kommer erat liv att se ut tillsammans? Avlen är fortarande ganska lik inom tollarvärlden (inte som med Goldens och dyl där det snackas om "jaktgolden" och "utställningsgolden") men alla uppfödare har ett eget mål med sin avel och det är viktigt att det stämmer med den hund du vill ha.

Mvh Erica (www.biche.blogg.se)
FreakyFestis skriver 15 november 2009:
Detta är inte en hund för den som gärna ligger på latsidan.
Tollaren behöver mycket hjärngympa för att må riktigt bra. Med mina tollare kör jag mycket viltspår och apportering. Försöker variera träningarna så mycket som möjligt, vi kör även lydnad, spår, agility och rallylydnad.
Detta är en smart hund!

Jag skulle inte rekommendera en tollare som första hund, har träffat personer som det gått riktigt bra för som haft tollare som första hund, men även många som det gått mindre bra för.

Det finns kennlar som föder upp mer livliga och jaktintresserade hundar och sedan finns det dom som tar fram de lite lugnare och sansade hundarna.

Jag rekommenderar de som är intresserade av att skaffa en tollare att kontakta sin närmaste tollarklubb. Där kan man hänga med på någon av deras träffar och se hur olika tollarna kan vara och man får ett hum i hur en vardag med en tollare kan se ut.
För att hitta sin klubb så gå in på tollarklubbens hemsida. www.tollarklubben.org

Tovaa skriver 20 maj 2009:
Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Tollare)

Tollaren kommer från Nova scotia som ligger i Canada.
Den första tollaren kom till Sverige 1984.

Tolling
Tollaren utvecklades på Nova scotia halvön i början av 1800-talet för att "tolla" (eller locka) och apportera sjöfågel. Den tollande hunden springer, hoppar och leker längs stranden fullt synlig för andflocken.
I bland försvinner hunden utom synhåll för att med hjälp av den gömda jägaren som kastar små pinnar eller bollar till hunden, för att snabbt dyka upp igen.
Hundens lekfulla beteende väcker ändernas nyfikenhet och de luras att komma inom skotthåll. Hunden sänds sedan ut för att apportera de skjutna fåglarna.

Temprament
Det är en aktiv ras som kräver mental stimulans för att trivas. Det är en ras man kan ha mycket roligt med om man är beredd att lägga ner tid på sin hund.
Tollaren är full av energi och nyfikenhet. Det är en väldigt lättlärd hund som älskar att arbeta och har mycket "will to please".
Det är en mycket självständig hund som kan vara väldigt envis.

Dom har ett stort användningsområde och kan användas till lydnad, bruks, tjänstehund, agility, apportering, praktisk jakt, eftersök, räddningshund, kantarellhund och narkotikahund.

Tollaren är den minsta av retrieverraserna.

Tollaren behöver ofta tränas i att vara passiv när andra hundar tränar.
För en hund som brinner av arbetslust är det hårt att se andra hundar träna när man själv bara får titta på.
z_Koira skriver 12 maj 2009:
Bakgrund
Tollaren är den minsta retrieverrasen. Den är en mycket aktiv och krävande ras, men som med rätt stimulans och aktivering är en underbar hund att träna och ha roligt med.I Sverige är det en ganska ny ras, den första tollaren kom hit 1984. I hemlandet Canada har rasen dock funnits sedan 1600-talet.

Användning
Tollaren är, precis som alla andra retrievers en jakthund, och är framavlad för att apportera döda och skadade fåglar. Men Tollaren har en egenskap som de andra retrieverraserna saknar. Den ska också kunna locka fåglar inom skotthåll för jägaren. Det är detta som kallas för tolling eller tollande. Det innebär att den tollande hunden leker vid strandkanten eller inom skotthåll för jägaren. Fåglarna blir då intresserade av aktiviteten, och kommer närmre, vilket gör att jägaren mycket enklare kan skjuta sitt byte.

Men man måste inte jaga med en Tollare för att den ska må bra. Givetvis är det viktigt att rasens egenskaper i bärande och vilja att apportera, men det finns också andra träningsformer som passar Tollaren som handen i handsken. Rasen har till exempel haft stora framgångar inom lydnads- och brukssammanhang. Hundsporter som agility och flyball passar också en Tollare bra.

Utseende
En Tollare är alltid röd, men har ofta vita tecken. För mycket vitt, exempelvis i form av en ”krage” är diskvalificerande fel i utställning. Svansen är ofta yvig eftersom den är ett viktigt lockbete vid tollandet. Mankhöjden är 45-50 cm

Personlighet
En Tollare är en självständig, envis och lättlärd hund. Som ägare till den här rasen är det viktigt att vara konsekvent och tydlig, de är tillräckligt smarta för att annars använda sin intelligens till att utnyttja det till sin fördel. I arbetshänseende har den beskrivits ha drag av border collie - gemensamt skulle vara lyhördheten och vakenheten, smidigheten och följsamheten.

En Tollare älskar allt vad fart heter. Den älskar också att bada och att apportera, gärna i kombination med varandra. Det är en väldigt lojal hund om man uppfostrar den på rätt sätt. Därför är följande belöningar passande för en Tollare: att få bada, apportera, vattenapportering, lek med leksak eller kontaktlek med människa.

Självklart går det bra med godis och kel också, men eftersom det är belöningar som har en lugnande effekt passar det bättre vid aktiviteter som inte kräver lika mycket tempo, typ lydnadsträning (alltså inte ex. agility eller flyball
M.A skriver 12 maj 2009:
Nova Scotia Duck Tolling Retriever är den minsta av retrieverraserna (apporterande fågelhundar) och kallas till vardags för tollare. Tollaren är alltså en jakthund som även har ett "eget" jaktsätt, de ska kunna tolla vilket i korta drag innebär att hunden, genom lek, lockar till sig fågel inom skotthåll för sin förare för att sedan snabbt kallas in och därefter apportera de döda fåglarna. Tollaren har även visat sig framgångsrik i andra jaktsammanhang såsom stötjakt men framförallt som eftersökshund.

Tollaren är en ny ras i Sverige och den första kom in i landet på 1980-talet men i ursprungslandet Kanada har den funnits betydligt längre.

För att citera min tollare Elaisas uppfödare kan jag börja med att skriva att tollaren är en väldigt personlig hund som kan vara enormt envis. Den är mycket akvitetskrävande och har ett arbetsbehov som ofta jämförs med Border Colliens, påståendet att tollaren är en förminskad Golden Retriever är alltså helt felaktigt. Tollaren är en arbetshund ut i svansspetsen och kräver mycket psykiskt stimulerande arbete för att må bra och vara en trevlig hund. VAD man gör med sin tollare verkar däremot mindre viktigt, det är en allaroundhund som fungerar i i stort sett alla grenar - spår, apportering, agility, lydnad, sök... Man kan fortsätta i en evighet! Det man bör tänka på är att skaffar man sig tollare så bör man vilja träna något där hunden verkligen får använda hjärnan, gärna spår. Tollaren är en framgångsrik spårhund och de älskar att använda nosen. Det är en otroligt smart hund som snabbt lär sig saker, där även hur de skaffar sig fördelar... Därför kan tollaren vara en knepig hund för en ovan hundägare. Tollaren är känd för att vara självständig, envis och intelligent och kräver därför mycket av sin förare.

Det många glömmer att nämna när man pratar om arbetsraser är vikten av passivitetsträning, det läggs SÅ mycket vikt på att poängtera hur viktigt det är att hunden får rätt stimulans och så vidare... Men glömmer man bort passivitetsträningen med en tollare så är risken stor att man får en väldigt jobbig hund som går en på nerverna så fort man stannar och pratar med någon på en promenad, är på kurs och lyssnar på instruktioner och så vidare.... En så arbetsglad hund som tollaren tycker ofta att det är jobbigt att bara stå och titta vilket OFTA resulterar i det kända "tollarpipet". Vill man ha en "pipfri" hund så måste man, redan från valpstadiet, passivitetsträna hunden så att den förstår att ibland är man bara passiv och väntar, detta kan man träna under promenader genom att bara ställa sig stilla/sätta sig på en bänk. Något annat väldigt bra är att åka på hundträningar och bara sitta på sidan av och iaktta med hunden bredvid. Gör man detta regelbundet så får hunden en på och avknapp som man uppskattar MYCKET när hunden blivit vuxen!

Mentalitet
Här måste jag tyvärr säga att det finns bra och dåliga tollare. Aveln har inte bara varit framgångsrik inom tollaren utan det finns många hundar med dålig mentalitet som visar sig i bland annat rädslor och eventuellt aggressivitet på grund av osäkerhet.

En BRA tollare är social, pigg, glad, framåt, orädd, arbetsvillig, lättlärd, snabb, alert, envis, viljestark och en riktig livsnjutare!

En dålig tollare däremot är ofta lättskrämd, stressad och nervös.

Med tanke på det jag skrivit ovan så är det MYCKET viktigt att man noga ser över aveln när man väljer valp och tar reda på så mycket som möjligt om föräldradjuren.

Utseende
Tollaren är, som jag tidigare skrivit, mindre än övriga retrievers. Tikar mäter 45-48 cm för optimal höjd (+/- 3 cm är tillåtet) och hanar mäter 48-51 cm men även där är +/- 3 cm tillåtet. De väger vanligen mellan 17 och 23 kilo.

De ska se smidiga och snabba ut i kroppen och inte klumpiga. Färgen är röd och ofta med vita tecken men det förekommer helröda tollare, pälsen är tjock med tät underull. Pälsen kräver sällan mer vård än någon genomborstning då och då men vill du ställa ut din hund kräver det naturligtvis lite mer finslip. ;) Nosens färg är oftast köttfärgad men de finns variationer enda till svart.

Tollaren till vardags
Till vardags är en bra tollare lugn och stabil, social och öppen. Den fungerar bra med barn och andra djur, kan slappna av i stan med mycket intryck runtomkring och på landet sträcker den ut benen och lever livet!
z_Elinpelin skriver 11 maj 2009:
Jag tycker tollaren är en otroligt glad och arbetsvillig hund. Alltid redo att göra det den ber den om.

Går tyvärr väldigt lätt upp i varv är den erfarenhet jag har. Jag är själv aktiv med min tollare inom, Freestyle, Agility och lydnad. Men vet folk som håller på med Bruks, viltspår osv med goda resultat.

En allsidig hund som behöver mycket aktivering för att inte klättra på väggarna och hitta på egna uppdrag så som bita på skor =P. Men i alla fall min tollare kan slappna av inomhus och lugna ner sig, det är utomhus han lätt går upp i varv.

/Elin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Rottweiler | Chihuahua | Pudel | Bichon Havanais | Shetland Sheepdog | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB